nl
fr
Ford fiesta

Bert Longin, Kenny Herremans en Philippe Huart gaan voor Belgisch podium

17:32 02-06-2019

Was de eerste race op zaterdag, ondanks een beperkt startveld, van start tot finish uitermate boeiend, dan bleef de krachtmeeting tussen de Nederlandse en Belgische Fiesta’s – met 26 starters – in Race 2 beperkt tot treintje-rijden, waarin Nederlander Daan Pijl de baas bleef van Bert Longin en Kenny Herremans. Zij deelden met Philippe Huart (3de) het Belgische podium.

Zoals geweten werd deze tweede race een gezamelijke confrontatie België-Nederland en als gevolg hiervan kregen we ook een geheel andere startopstelling met aan de linkerzijde van de grid de Belgische Top 10, aangevoerd door snelste man Bert Longin, voor Kenny Herremans, Hanne Terium, David De Saeger, Philippe Huart, Nathan Vanspringel, Kristoff Cox, Giovanni Van Lil en Alexander Borgmans. Op de rechterlijn stond vooraan Daan Pijl, de snelste Nederlander, en achter de twee blokken van de twintig snelsten sloot Tom Feyaerts als 26ste de rangen van deze match België-Nederland.

Van bij de start schoot Daan Pijl naar de leiding en Longin en Herremans volgden meteen in 2de en 3de stelling. Een weerom sterke Hanne Terium nestelde zich in 3de positie bij de Belgen, maar zij moest niet veel later wijken voor Philippe Huart. La Terium bleef wel de snelste in de Junior-klasse, voor Giovanni Van Lil en Nathan Vanspringel, die het aan de stok kreeg met Nederlander Bezuur.

Achter het Belgische trio Longin-Herremans-Huart bond terug-van-weggeweest Dylan Derdaele de strijd aan met David De Saeger, terwijl Kristoff Kox moest afrekenen met Tom Feyaerts en dezelfde Bezuur.

In ronde 8 ging Nederlandse Doortje Herber in de Eerste Linkse van de baan, waarna de safety car de race zou neutraliseren. In de herstart bleef Pijl domineren voor Longin en Herremans, die even de hete adem voelde van De Wit en Koen. In ronde 12 mispakte Hanne Terium zich in de Bolderbergbocht en gaf alzo het commando in de Junior over aan Giovanni Van Lil, die makkelijk won van Nathan Vanspringel en een verrassende Alexander Borgmans.

Bert Longin: “Ik begreep snel dat het moeilijk zou worden om Pijl  bij te benen. Het verschil bleef klein, en ook na de herstart kwam ik niet meer in zijn buurt. Met de 1ste plaats in het Belgisch klassement scoor ik dikke punten en versterk ik mijn leidersplaats.”

Kenny Herremans: “Ik was bevreesd voor de manier waarop we vanuit twee verschillende rijen aan de start zouden begingen en ik wou absoluut in de kopgroep zitten bij het aansnijden van de eerste bochten. Met nieuwe remmen was het bovendien extra opletten geblazen. Ik ben dus zeer tevreden met de 2de plaats, want ik scoor opnieuw 17 punten.”

Philippe Huart: “De Fiesta Cup tekende niet zoals gisteren voor een mooi spektakelstuk maar wat telt zijn de eindprijzen aan de eindmeet. Gisteren greep ik nipt naast het podium en dat maakte ik nu dubbel en dik goed met een 3de plaats. Ja, ik ben uitermate tevreden over mijn eerste weekend bij Belgium Racing/Ford Peerlings.”

De Saeger werd 10de in het Belgisch-Nederlands klassement, voor Dylan Derdaele. Junior-winnaar Giovanni Van Lil ging als 14de over de eindmeet, Kristoff Kox was 16de en Tom Feyaerts 19de. Nathan Vanspringel en Alexander Borgmans – 2de en 3de in de Junior Cup – sloten de rangen in respectievelijke 20ste en 22ste posities. Net achter Borgmans maakte pechvogel Hanne Terium de race vol, op drie ronden van de leider.

In het klassement van het Ford Dealer Team Championship won nogmaals FordStore Feyaerts (Longin), voor Ford Van den Bossche (Herremans) en Ford Peerlings nv Pelt (Huart)

Deze eerste van de tien confrontaties tussen Belgen en Nederlanders telde mee voor de Dutch Belgian Super Star en daarin leidt Zolder-winnaar Daan Pijl, voor Bert Longin en Kenny Herremans.

De eerstvolgende meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup met twee gezamelijke races, vindt plaats in het kader van de Spa Euro Race tijdens het weekend van 21-22-23 juni.