nl
fr
Ford fiesta

Giovanni Van Lil debuteert met Belgium Driver Academy

08:22 29-04-2019

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft bewezen dat het de perfecte formule is voor jonge (en minder jonge) coureurs om zich in de kijker rijden. Belgium Driver Academy besefte dan ook meteen dat er geen betere school kon gekozen worden voor het debuut van 24-jarige Giovanni Van Lil. Vrijdag ll maakten Giovanni Van Lil en zijn entourage alvast de ‘kleuren’ bekend van de #94 Fiesta en kreeg hij de gelegenheid zijn nakende debuut uit de doeken te doen.

Voor Giovanni Van Lil staat immers vrijdag 31 mei met stip aangevinkt in de agenda, want die dag zal hij tijdens de vrije trainingen van de Zolder Superprix voor de eerste keer écht aan het werk gaan in de Ford Fiesta Sprint Cup. Een droom wordt dan werkelijkheid voor de Antwerpenaar.

“Op mijn 7 jaar maakte ik kennis met de vrijetijdskarting en gedreven door mijn vader volgde de overstap naar de nationale klasse en daar leerde ik Maxim, Alexander en Christophe Pampel kennen, “ doet Giovanni zijn verhaal. “Samen evolueerden wij tot in de Rotax Max, maar nadien moesten wij afhaken en verloren we ook even het contact met hen. Ondertussen waren zij met Belgium Driver Academy zeer actief geworden in de autosport en het was opnieuw mijn vader die de draad opnam met Christophe Pampel en de eerste gesprekken volgden over mijn debuut in de racerij. Racen kost geld en ik kan niet genoeg Frederic Op de Beeck en Vincent Vijt van DAXperience bedanken want dankzij hun steun geraakte het gevraagde budget rond.”

Op advies van pater familias Christophe Pampel werd hem afgeraden om meteen achter het stuur te kruipen van een pk-rijke auto.

“Ik ben een debutant en het is dan logisch om vooreerst de basis te leren van de racerij alvorens hoger te willen viseren. De Ford Fiesta Sprint Cup is de ideale instapklasse. Weinig vermogen, allemaal dezelfde auto’s: het is enkel de stuurmanskunst en de coureur die het verschil maken. Dat de Fiesta Cup een betaalbare formule is, speelde natuurlijk ook mee in de finale keuze.”

Met zijn 24 jaar is Giovanni nog net kandidaat in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup, alwaar hij het zal opnemen tegen meer ervaren coureurs en evenzeer debutanten zoals Nathan Vanspringel of Alexander Borgmans.

“Ik heb tot hiertoe heel wat kilometers gereden met de Fiesta van Belgium Driver Academy, maar nam nog nooit de start. Elke race zal ik dus ervaring opdoen en die proberen te benutten in de eerstvolgende confrontatie en zo verdergaan. En mij voortdurend laten bijstaan door Maxim en Christophe, want ik heb mij voorgenomen om goed naar hen te luisteren. De Ford Fiesta Sprint Cup dat zijn een vol veld coureurs die ronde na ronde voor elke plaats knokken en het minste foutje wordt dan afgestraft met verlies van plaatsen. Winst in de strijd in de Junior zou leuk zijn, maar een goed plekje versieren in het algemeen klassement zou mijn doen en laten nog meer waarde kunnen geven. Ik besef evenwel dat het er hard aan toe zal gaan en niemand gaat mij geschenken geven. Het wordt een groot leerjaar en ik kijk nu al uit naar het weekend van 31 mei en 1 en 2 juni!”