nl
fr
Ford fiesta

Hanne, Giovanni, Nathan en Alexander geven de toon aan in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup!

15:42 05-06-2019

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft eens te meer getoond dat het een ideale leerschool is voor jonge nog niet zo ervaren piloten. Hoewel zij afgelopen weekend hun eerste meters in een echte race beleefden, wierpen enkele jongeren zich op als volwaardige sprinters om tot op de finishlijn bij de Junioren met Hanne Terium te knokken voor de podiumplaatsen.

Hanne Terium is dan ook de enige van de vier Junior-kandidaten die kan terugblikken op enige ervaring. Na een debuut in Belcar met een BMW 325 werd er onder invloed van vader en EMG-baas Edgard vorig jaar gekozen voor de Ford Fiesta Sprint Cup. Een leertijd die nu vruchten afwierp, want van bij de eerste vrije trainingen gaf La Terium de toon aan.

Toen ik zaterdag op het podium stond als winnaar in de Junior Cup was ik niet een beetje fier, want dit was het resultaat van een niet aflatende inzet van mezelf en niet te vergeten de hulp van mijn vader en de mensen van EMG,” jubelt 21-jarige Hanne. “Ik heb de voorbije weken enorm veel testgereden, opteerde voor een andere Fiesta van het team en trok ter voorbereiding van de eerste meeting naar Zandvoort om extra proef te draaien. Dat ik meteen snelle tijden neerzette, gaf mij nog meer zelfvertrouwen.”

In de kwalificaties stond de #40 van Hanne 3de achter Longin en Herremans en door de omgedraaide grid startte zij als 8ste. Uiteindelijk klom zij op naar de 5de plaats en bleef in de Junior de ‘baas’ van Giovanni Van Lil.  In Race 2 nestelde Hanne zich aanvankelijk in 3de positie bij de Belgen en was weerom de snelste in de Junior-klasse, voor Giovanni Van Lil en Nathan Vanspringel, maar in ronde 12 vloog de leidende Fiesta bij het uitkomen van de Villeneuve van de baan.

“Een breuk van een wielnaaf,” luidde het verdict. “Wellicht werd ik eerder aangetikt en liep ik schade op. Een andere verklaring is er niet. Er wordt immers zeer close gereden, de Fiesta’s zijn allemaal gelijkaardig en onderling contact is bijna niet uit te sluiten. Dat vind ik precies leuk aan de Fiesta Cup: we zitten allemaal op een zakdoek en het is de coureur die het verschil maakt. Voor Spa zal het andermaal spannen tussen mij, Giovanni en waarom niet Nathan? De twee laatsten en ook Alexander Borgmans hebben nu een eerste ervaring opgedaan, kennen de auto beter maar ik weet niet of zij al eerder in Spa aantraden. Op dat vlak heb ik in Belcar al de start genomen in Francorchamps en de piste ligt mij wel.”

Een beetje geholpen door de pech van Hanne pakte 24-jarige Giovanni Van Lil een eerste overwinning en is puntenleider in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup!

“Dat had ik nooit verwacht,” lacht Giovanni. “De stiel leren, dat was mijn eerste doel zonder meteen te denken aan een plaats op het podium. Bovendien liep ik in de vrije training iets te enthousiast van stapel: bij het aantikken van een kerbstone beschadigde ik een cardan en moest aan de kant.”

Via het omdraaien van de grid, rukte de #94 van Belgium Driver Academy in Race 1 snel op naar een knappe 4de plaats en even liet hij zelfs Longin achter zich. Uiteindelijk pakte hij een 6de plaats en in de Junior-strijd moest hij in Hanne Terium zijn meerdere erkennen.

“Hanne was duidelijk sneller en zonder dat tikkeltje geluk had ik haar in Race 2 niet kunnen verslaan. Het verloop van de twee races heeft mij geleerd dat het knokken is voor elke meter en het minste foutje wordt afgestraft. Je moet gedurende die dertig minuten heel veel geduld oefenen en het juiste ogenblik kiezen om iets te forceren. Ik heb nog veel te leren en kijk er naar uit om opnieuw te gaan racen in de Fiesta Cup. Te meer daar we volgende keer in Spa aantreden. Ik zet er geen stap in het onbekende, ik heb er twee keer testgereden. Racen op het ‘mooiste circuit ter wereld’ is echter andere koek…”

Als er één Junior zich weerde als een duiveltje in een wijwatervat, dan is dat zeker 16-jarige Nathan Vanspringel. Hij stelde zich niet tevreden met een goede plek in de Junior en wist in Race 1 Kristoff Cox pas aan de eindmeet te verslaan voor de 7de plaats algemeen. Van hetzelfde laken een broek in de tweede race waar hij de strijd aanbond met ervaren Ronald Bezuur.

“Ik heb het inderdaad zwaar te verduren gekregen,” knikt de piloot van de #29 Vanspringel Motorsport. “Er werd mij geen moment rust gegund. Ik kreeg het op bepaalde ogenblikken in de auto behoorlijk warm en ik weet nu dat mijn fysieke conditie te wensen overliet. Niettemin hoor je mij niet klagen over mijn eerste resultaten. Ik ben vastbesloten om mijn doen en laten in Spa te herhalen maar dan met Giovanni en Hanne als sparringpartners en de beste plaats op het podium als inzet!”

De vierde Junior is 17-jarige Alexander Borgmans. Net zoals Van Lil en Vanspringel beleefde Alexander achter het stuur van de #14 Ford Motor Morren by Niels Lagrange op Circuit Zolder zijn debuut en hoewel de Antwerpenaar redelijk solo rondreed, is hij uiterst tevreden over de eerste kennismaking met de Ford Fiesta Sprint Cup.

“Het was een zeer leerrijk en tof weekend,” klinkt Alexander enthousiast. “De eerste keer samen met anderen op de piste, de startopstelling, de eerste start beleven en als klap op de vuurpijl plaatsnemen op het podium, ja, ik heb ervan genoten! Ik besef dat dit nog maar het begin was. Ik heb nog veel te leren en niet alleen op de piste. Ik ga verder blijven testrijden, en besef dat ik ook aan mijn fysieke conditie moet werken. Racen in zulke hitte zoals in Zolder is enorm afmattend en dat heb ik een beetje onderschat. Ik hoop in Spa in de buurt te kunnen blijven van Hanne, Giovanni en Nathan en met hen een robbertje uit te vechten!”

Na het ontdekken van jonge kampioenen in wording in de 1ste editie van de Ford Fiesta Sprint Cup, weten we nu al dat het tweede seizoen van deze unieke Ford-sprintracerij evenzeer borg staat voor het laten ontluiken van andere jonge welpen!