nl
fr
Ford fiesta

Kristoff Cox opnieuw aan de start met EJ Automotive

10:03 04-03-2020

Na het recentelijk aankondigen van de naam van Mathieu Detry als kopman van EJ Automotive, bevestigde Kristoff Cox op zijn beurt dat hij binnen de rangen van het team van Jurgen Evers voluit gaat voor een tweede zit in de Ford Fiesta Sprint Cup!

“Wegens professionele bezigheden kon ik mij vorig jaar niet altijd vrijmaken en liet ik mijn zitje over aan Toon Bosmans,” zegt 30-jarige Kristoff.  “Maar om écht in het ritme te geraken moet je in dit soort racerij veel racen en kilometers verorberen. Daarom heb ik mij alvast voorgenomen om aanwezig te tekenen tijdens de eerste drie meetings. En het is de bedoeling dat ik ook nadien aan de bak blijf komen!”

Het doen en laten van Kristoff toont aan dat de Ford Fiesta Sprint Cup een zeer goede leerschool is voor… minder jonge coureurs!

“Uiteraard gaat er onder invloed van de Junior-klasse heel wat aandacht naar de snelle jonge snaken,” lacht hij. “Zo had ik het vorig jaar een paar keer niet onder de markt met enkele jonge rijders, maar zo leer je de stiel. Uiteindelijk gaat het bij mij om zuiver amusement en, vooral, het bedrijven van betaalbare autosport. Op dat vlak is geen enkel vergelijk mogelijk met andere sprintkampioenschappen. Prijs/kwaliteit scoort de Ford Fiesta Sprint Cup zeer hoog!”

De wil om te starten in de racerij dateert niet van gisteren. Via een bezoekje aan de toenmalige World Series by Renault in 2005 kreeg hij de smaak te pakken en het was in het kader van de Journées Passion Renault Sport dat hij in 2008 achter het stuur van een Mégane en een Clio RS zijn allereerste rondjes draaide op wat bekend staat als het ‘mooiste circuit ter wereld’.

“Nadien volgden nog steeds via de Journées Passion by Renault Sport sessies met de Clio Cup op Val de Vienne en zo ontstond het idee om mijn kans te wagen in de Clio Cup. Mijn beroepsbezigheden als advocaat aan de Brusselse balie en bijkomende masterstudies rechten kregen evenwel alle voorrang en hierdoor is dat debuut er pas gekomen in 2017. De Renault Clio Cup was dat jaar als ‘race in de race’ opgegaan in TCR Benelux en met de hulp van Jurgen Evers kon ik eindelijk mijn droom waarmaken: aan de start verschijnen van een race en dan nog wel in de Renault Clio Cup!”

Na het einde van het verhaal van TCR Benelux en dus automatisch de Clio Cup als ‘race in de race’ was Kristoff vastbesloten om een vervolg te breien aan zijn autosportleven. Op dat ogenblik profileerde de Ford Fiesta Sprint Cup zich aan de Belgische-Nederlandse horizon.

“Ik ben in 2018 gaan testrijden met een Fiesta, maar koos er uiteindelijk voor om deel te nemen aan een race van de Franse Clio Cup. Dat was opnieuw een droom die ik kon verwezenlijken. De verre verplaatsingen naar Frankrijk kon ik moeilijk combineren met mijn beroepsbezigheden, zodat een verdere campagne in de Franse Clio Cup geen optie meer was.  Met de focus terug op Benelux, vertelde Jurgen Evers mij dat hij was overgegaan tot de aankoop van twee Fiesta’s. Hij kwam als geroepen, want mijn voorkeur gaat naar het zuivere sprintwerk, omdat je daar als coureur het verschil kan maken en het niet de auto is die over winst of verlies beslist. Bovendien sta je er als coureur alléén voor en ben je solo verantwoordelijk over het eindresultaat.”

Het aantrekken van ervaren Mathieu Detry als teammaat beschouwt Kristoff als een belangrijke steun voor zowel zichzelf als de technici van EJ Automotive.

“Het ontleden van de data gegevens, het bekijken van de onboard beelden, dat zijn elementen waarin Mathieu ons zeer goed zal kunnen helpen en begeleiden. Ik verheug mij erop samen te werken met Mathieu. En uiteraard kan hij onder de vlag van EJ Automotive zorgen voor klinkende resultaten!”