nl
fr
Ford fiesta

Thibault Parmentier gaat voor tweede seizoen in Ford Fiesta Sprint Cup

09:22 12-02-2019

Aan het ritme dat kandidaat-coureurs zich melden voor een deelname aan het tweede seizoen van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup mogen we ervan uitgaan dat de onderlinge strijd van een nog hoger niveau zal zijn dan wat we in 2018 al te zien kregen in deze unieke sprintklasse. Zo wil 20-jarige Thibault Parmentier na het behalen van een 3de plaats in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup helemaal in de spits meestrijden en in de voetsporen treden van uittredend kampioen Herremans!

Net zoals kampioen Herremans en nog vele anderen, tekende Thibault pas vorig jaar voor een écht debuut in de autosport. Op 13-jarige leeftijd reed hij een beetje karting in de regionale VAS-proeven en dan was het wachten op de geboorte van de Ford Fiesta Sprint Cup.

“Omdat mijn vader deelnam aan rally’s was ik eigenlijk voorbestemd om zijn voorbeeld te volgen en koos ik vorig jaar enkel voor de Fiesta Cup om ervaring op te doen en zo te kunnen overschakelen naar de rally’s,” doet Thibault zijn verhaal over de komst in de Ford Fiesta Sprint Cup. “Na één jaar Fiesta Cup heb ik ingezien dat ik beter op circuit blijf verder doorgroeien. Je leert er met gelijkaardige auto’s vechten, in de strijd moet je voortdurend op je tellen passen, je staat dertig minuten lang onder druk en het minste foutje wordt onverbiddelijk afgestraft. Ik geef nu alle prioriteit aan het programma op circuit, maar sluit niet uit dat ik vroeg of laat toch aan de start verschijn in een rally…”

Thibault Parmentier kreeg in het woelige peloton van de Ford Fiesta Sprint Cup alvast de gelegenheid de stiel te leren. Tot met de laatste race op TT Circuit Assen was Thibault erin geslaagd steeds de eindmeet te bereiken en vijf keer plaats te nemen op het Junior-podium, met twee 2de rangen als uitschieters. Op de vooravond van de finale van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup telde Thibault Parmentier slechts zes punten achterstand op Yannick Redant en op basis van het doen en laten van de twee rivalen – 3de plaats voor Thibault, opgave voor Yannick  – had de rijder van de witte #2 Ford TeamFloral in de finale race zonder veel problemen het ticket voor de 2de eindplaats kunnen pakken.

“In Race 2 volstond het dat ik voor Yannick eindigde om mij te verzekeren van de vice-titel,” blikt Thibault terug op de finale. “Misschien was iets te zelfzeker geworden, want tot mijn verbazing hield ik gelijke tred met ervaren kerels zoals Verbesselt, Leburton en Huart. Met té koude banden was ik eerder al bijna in de fout gegaan en uiteindelijk verloor ik één ronde verder de controle over de auto en volgde die fameuze koprol. Ondanks die pech en het verlies van de 2de plaats in de Junior beschouw ik Assen nog steeds als het hoogtepunt van mijn seizoen. Omdat ik zo goed presteerde, omdat ik in de kopgroep meestreed.   Daarom ben ik ervan overtuigd dat ik met de ervaring waarover ik nu beschik komend jaar vooraan zal meespelen voor de overwinningen en uiteraard de Junior-titel en een plaats in de frontlinie!”

Naar voorbeeld van kampioen Kenny Herremans denkt ook Thibault na over wat er kan volgen na dit tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup.

“Het zal niemand verbazen dat ik gewonnen ben voor het zuivere sprintwerk. Logischerwijze zou TCR de volgende stap moeten zijn, maar dat kost meer geld dan wat er nodig is voor een seizoen in de Fiesta Cup. Daarom wil ik mij dit jaar in de picture rijden en zo mijn sponsors te overtuigen om in 2020 samen hoger te viseren.”