nl
fr
Ford fiesta

Winst voor Bert Longin, Hanne Terium en FordStore Feyaerts

17:59 01-06-2019

De eerste confrontatie van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup is geëindigd met eerste winst voor Bert Longin, die sterk won van uittredend kampioen Kenny Herremans en Fiesta-debutant David De Saeger. In de Junior Cup toonde Hanne Terium zich als de snelste en dankzij de zege van Longin scoorde FordStore Feyaerts de eerste dikke punten in het Ford Dealer Team Championship.

Voor Alexander Borgmans was het een hele opdracht om, geholpen door het omdraaien van de Top 10 op de startgrid, helemaal vooraan te staan: hij miste volledig zijn start! Nog erger verging het Dylan Derdaele die na pech in de kwalificaties de handdoek in de ring moest gooien.

In het geharrewar van de eerste ronde slaagde David De Saeger erin het veld aan te voeren en de leiding te nemen voor Philippe Huart, Bert Longin, Giovanni Van Lil, Kenny Herremans, Nathan Vanspringel en Hanne Terium. Van Lil slaagde er zelfs in om één ronde verder, even, voorbij Longin  te gaan! Terwijl De Saeger aan de spits bleef domineren, vochten een zestal piloten op een zakdoek een bloedstollende strijd voor elke meter, elke plaats. Met slechts 10 deelnemers zorgde deze race van de Fiesta Cup niet meteen voor de kwantiteit maar qua kwaliteit was het een sprintnummertje om duimen en vingers af te likken!

“In die eerste ronden wist ik inderdaad niet goed wat te beginnen,” stelde Bert Longin over de moeilijke opdracht. “Langs alle kanten zaten er auto’s in mijn buurt en het heet een wonder dat ik er uiteindelijk in slaagde om mij los te werken, de perfecte lijn en dito ronden kon maken en zo te komen tot een eerste verschil van twee seconden op Herremans. Nadien was de buit binnen.”

Kenny Herremans had eerder leider De Saeger bijgebeend, maar ook hij voelde snel de hete adem van Mister Longin.

“Meer zat er niet in,” klonk Kenny na afloop. “Ik was al blij dat ik De Saeger en Huart achter mij kon houden en kostbare punten scoor.”

Eerste race in de Fiesta Cup, geruime tijd aan de leiding en uiteindelijk gevloerd door twee ervaren Fiesta-mannen, dat was de balans van Vanspringel-piloot De Saeger.

“Geholpen door dat groepje dat onderling hevig kibbelde, kon ik de leidersplaats een hele tijd veiligstellen, maar van zodra Herremans en vooral Longin mij voorbijsnelden, wist ik dat hen niet meer kon bijbenen. Zij zijn het bewijs dat ervaring met dit soort auto’s primordiaal is om vooraan het verschil te maken.”

Philippe Huart eindigde eervol 4de en was vol lof over het geboden spektakel waarin hij even een hoofdrol speelde. Achter de ervaren merkencup-rijder waren alle ogen gericht op het duel dat Junioren Hanne Terium en Giovanni Van Lil tot aan de eindmeet uitvochten. Even was het aan de chicane kantje-boord tussen La Terium en Van Lil, maar uiteindelijk kon Hanne bevestigen met een klinkende eerste zege in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup. Van Lil werd eervol 2de voor die andere debutant Nathan Vanspringel. Deze laatste slaagde erin om aan de finsih voor de 7de plaats algemeen nipt de meerdere te blijven van Kristoff Cox.

Race 2 volgt morgen, zondag, om 14u05, waarin de elf Belgen – mét opnieuw Dylan Derdaele – het opnemen tegen de Nederlanders!

Uitslag: 1. B. Longin, 13 ronden; 2. Herremans 4.124; 3. De Saeger 9.279; 4. Huart 10.780; 5. Terium, 14.542; 6. Van Lil 22.551; 7. Vanspringel 32.981; 8. Cox 32.989; 9. Feyaerts 1.11.343; 10. Borgmans 1.16.646.