Ford fiesta

Alan Czyz (bijna) van start tot finish!

18:04 12-08-2023

De omgekeerde startgrid van de top tien weerhield de twee titelkandidaten Alan Czyz en Tomas De Backer er niet van om in de eerste Benelux Ford Fiesta Sprint Cup race van Jack’s Racing Day opnieuw de tweede hoogste treden op het podium voor zich op te eisen. Deze race bleek Czyz de sterkste, hij passeerde de finish ruim 18 seconden voor zijn grote rivaal en zette prompt ook de snelste ronde neer, goed voor een extra punt!

Met Marnix de Wit in de #3 Bas Koeten Racing op de omgedraaide ‘pole’ en debutant Jenson de Leeuw in de #54 MV Racing op de eerste startrij was de spanning bij beide jonge rijders hoog gespannen. Dat bleek na de start ook bij het ingaan van de eerste Haarbocht, want De Wit en de vanaf de vierde positie gestarte Björn Dietrich in de #28 Nitro Racing raakten elkaar en spinden beide. Ook Calvin de Groot werd geraakt, waardoor zijn stuurbekrachtiging defect raakte en hij wat schade aan het koetswerk van de #143 Oeste Racing opliep. De Groot kon enigszins gehavend wel verder. Een ander slachtoffer van T1 heette Ellis Spiezia, die in het geharrewar een tik kreeg waarbij een wiel van de #111 Nitro Racing werd geraakt en het nadien moeilijk sturen werd voor de Amerikaanse Italiaan.

Jenson de Leeuw had de leiding overgenomen en hield nog stand, maar moest het hoofd buigen voor de snel oprukkende Alan Czyz. Na de eerste ronde kwam de vanaf de negende plek gestarte Pool als leider door. De Leeuw bleef wel tweede, voor Johan Land in de #80 Nice Racing op de derde en Tomas de Backer in de #97 FordStore Feyaerts inmiddels vanaf de tiende plek begonnen als vierde.

De Leeuw vocht voor wat hij waard was. Na de tweede ronde was hij nog steeds tweede, maar De Backer was Land voorbij en zat de 17-jarige debutant nu op zijn bumper.

Dat bleek even later letterlijk het geval, want na kleine touche op de achterbumper van De Leeuw viel De Backer terug naar de vijfde positie achter Esmee Kosterman in de #65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis. Er ontstond daarop een mooi gevecht tussen Land en De Leeuw voor de tweede plek.

In ronde 3 passeerde Land de jonge De Leeuw. De Backer had een beetje schade aan zijn voorzijde, maar behield toch de snelheid en ging Kosterman voorbij. Vervolgens opende hij opnieuw de jacht op De Leeuw. Czyz profiteerde van de strijd achter zich, en telde al een voorsprong van bijna tien seconden op Land.

In ronde 4 verschalkte De Backer dan toch De leeuw. Calvin de Groot op de zesde positie had hinder van een beschadiging linksvoor, maar behield zijn positie vast en kwam zelfs wat dichter naar Kosterman toe.

De Backer wist ook langs Land te komen en reed nu dus tweede, maar vreesde dat het gat naar zijn rivaal in de tijd die rest niet meer in te halen was. Tenminste niet zonder dat er iets ingrijpends gebeurde.

Czyz liep ondertussen nog steeds weg van zijn achtervolgers, inmiddels al 12.5 sec, maar kreeg een waarschuwingsvlag voor het driemaal overschrijden van de track limits. De snelle Pool van de #46 Nowicki Auto Serwis moest dus netter gaan rijden om een straf te voorkomen.

Kosterman wist in ronde 6 De leeuw te passeren. De debutant kon haar tempo niet volgen en verloor de aansluiting met La Kosterman. Bovendien kwam het gevaar nu van achter, want hij zag De Groot elke ronde groter in zijn spiegels. Het groepje De Backer, Land en Kosterman bleef wel redelijk in elkaars buurt.

Achter De Groot gaapte er een flink gat naar Marcel Schoonhoven. Marnix de Wit was na het incident in de eerste ronde inmiddels alweer opgeklommen naar de achtste plek, twee seconden achter Schoonhoven. De Leeuw gaf in het gevecht met De Groot opnieuw flink partij, maar moest in ronde 9 toch toegeven.

De Backer kreeg een waarschuwing voor de tik op de achterbumper van De Leeuw in de beginfase, maar dus geen straf omdat hij zichzelf het meest gedupeerd had met zijn actie.

Czyz consolideerde op kop zijn voorsprong op De Backer. Hij reed nu ongeveer dezelfde rondetijden als zijn titelconcurrent en hield zijn voorsprong zo op ongeveer 16 seconden. Land had zijn voorganger moeten loslaten en keek neer op een achterstand van drie seconden op De Backer en een voorsprong van een kleine drie op Kosterman.

Zo won Czyz met een grote voorsprong van uiteindelijk toch nog 18.264 sec op De Backer. Johan Land werd derde en Esmee Kosterman vierde. Jenson de Leeuw bekroonde zijn sterke eerste autorace ooit met een knappe zesde plek.

Na afloop van de race kreeg Czyz vijf seconden straf omdat hij enkele auto’s had ingehaald na het, terecht, ontwijken van Dietrich en De Wit die voor hem dwarsgingen in de eerste bocht. Het wijzigde echter vanwege zijn grote voorsprong niets aan de uitslag.

Czyz won dan ook de Junior-klassering, voor Esmee Kosterman en Calvin de Groot. Johan Land eindigde niet alleen derde algemeen, hij pakte ook de grootste beker in de Gold Cup, voor Marcel Schoonhoven en Björn Dietrich, die zich overigens bij iedereen kwam verontschuldigingen voor de ellende die hij in T1 had veroorzaakt. Met De Backer op twee, gingen de prijzen in de Ford Dealer Team Cup naar FordStore Feyaerts.

In Race 2 morgen om 10u54 zal De Backer erop gebrand zijn om vanaf de pole position te  winnen, om zo zijn achterstand in het klassement te verkleinen en zo mogelijk zelfs de leiding over te pakken. Hij staat hierbij voor een moeilijke opdracht: Czyz telt nu 139 punten en De Backer heeft er 129…

Uitslag Race 1:  1. Alan Czyz, 15 ronden; 2. Tomas De Backer, op 13.263; 3. Johan Land, op 16.144; 4. Esmee Kosterman, 18.373; 5. Calvin de Groot, 24.565; 6. Jenson de Leeuw, op 31.332; 7. Marcel Schoonhoven, op 42.519; 8. Björn Dietrich, op 46.353; 9. Marnix de Wit, op 48.997; 10. Ellis Spiezia, op 1.16.438; 11. Roland van Hierden, op 13 ronden.