Ford fiesta

Tomas De Backer scoort op TT Circuit Assen!

13:13 13-08-2023

Waar Alan Czyz in de eerste race tijdens Jack’s Racing Day de overwinning opeiste was het in de tweede race zijn concurrent Tomas De Backer die zijn gram haalde. De FordStore Feyaerts-coureur stond de hele race onder zware druk van de Poolse #46 Nowicki Auto Serwis Fiesta, maar bezweek daaronder niet. Hij passeerde de finish als winnaar en ging daarmee voor een vierde zege dit seizoen. Esmee Kosterman deed haar sponsor Ford Broekhuis een groot plezier met een keurige derde podiumplaats.

Voor volgepakte tribunes begon de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup aan de tweede race van Jack’s Racing Day. Tomas De Backer mocht vanaf de beste startpositie beginnen en kreeg zijn grote rivaal voor de titel Alan Czyz naast zich op de eerste startrij.

Czyz was bij de start een fractie beter weg, maar kon niet naast De Backer komen en ging dus als tweede de Haarbocht in. De eerste ronde verliep zonder problemen. Het leidende duo had een klein gaatje naar nummer drie Calvin de Groot. Ellis Spieza was voorbij gegaan aan Esmee Kosterman en lag nu vierde. Debutant Jenson de Leeuw (#54 MV Racing) passeerde Marcel Schoonhoven, voor de achtste plek. De Groot wist het gaatje naar het strijdende duo voor hem in de tweede ronde te dichten en zo ontstond een groep van vier Fiesta’s. Geplaagd door schakelproblemen – een euvel waardoor de Amerikaanse Italiaan eerder een vrije sessie volledig miste – viel Spiezia in de derde ronde plotseling terug naar de achterhoede en een ontketende Kosterman nam in de #65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis Fiesta zijn positie achteraan het treintje van vier over. De Amerikaan verdween nog even in de pitstraat en zou nadien helaas geen rol van betekenis meer kunnen spelen.

De verschillen vooraan bleven klein. Czyz bleef scherp en De Backer wist dat elk klein foutje cruciaal kon zijn. In de vierde ronde namen De Backer en Czyz dan toch wat afstand nadat Kosterman De Groot – die vermogen miste - passeerde. La Kosterman reed anderhalve seconde achter Czyz, maar had de snelheid er goed in en had het leidende duo nog steeds in het vizier.

In de vijfde ronde kwam Marcel Schoonhoven achter het stuur van de #4 Bas Koeten Racing in Ruskenhoek zonder iemand te raken naast de baan en gleed door het gras hard de bandenstapel in. De safetycar bracht het veld weer samen, zodat de beschadigde Fiesta en Schoonhoven zelf veilig konden worden gesteld. De wedstrijdleiding besloot de wedstrijd stil te leggen om de ongelukkige rijder uit de flink beschadigde auto te helpen en alle auto’s werden daarop op één lijn achter de safetycar opgesteld op de startgrid.

Nadat de Fiesta van Schoonhoven was weggehaald, en de onfortuinlijke rijder aan boord van de ziekenwagen naar de ziekenboeg werd gereden, en de bandenstapel werd gerepareerd, begonnen de resterende coureurs achter de safetycar aan een opwarmronde om weer temperatuur in de banden te krijgen en nog enkele minuten te gaan racen.

De Backer ging al in de Geert Timmerbocht op het gas en Czyz moest wat meters toegeven. Kosterman op haar beurt moest de twee raceleiders laten gaan en concentreerde zich op het gevecht met de achter haar aandringende De Groot in de #143 Oeste Kart. Johan Land (#80 Nice Racing) daarachter liet meteen een flink gat vallen naar De Groot. De laatste ronde zette Czyz alles op alles om De Backer van de zege af te houden. Hij wrong zich even naast van De Backer en dwong daarmee zijn concurrent even buiten de baan. Die gaf echter geen krimp en stuurde de auto zonder vaart te verminderen weer de baan op. Gelukkig voor De Backer bleef er voldoende ruimte om de leidende positie weer in te nemen. Ook de laatste meters hield De Backer stand en zo eindigde Jack’s Racing Day 2023 met zeges voor zowel De Backer als Czyz en blijft de titelstrijd onverminderd spannend: de Pool telt nu 157 punten, tegenover 149 voor de Belg!

Net zoals voor de overall werd ook in Junior flink voor elke meter gestreden tussen Esmee Kosterman (#65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis) en Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart, zij het hier voor plaatsen twee en drie. Zij moesten immers in Alan Czyz wel duidelijk hun meerdere erkennen. In de Gold Cup stond er andermaal geen maat op Johan Land die in de #80 Nice Racing vlot de meerdere bleef van een deze keer foutloze Björn Dietrich in de #28 Nitro Racing en zijn Nice Racing-maatje Roland van Hierden, die in zijn debuutweekend meteen voor de eerste keer mocht proeven van de champagne! Achtste triomf voor FordStore Feyaerts in de Ford Dealer Team Cup. Met dank aan Tomas De Backer.

Eerstvolgende afspraak met de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats tijdens het weekend van 15, 16 en 17 september met de traditionele Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort.