Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer!

18:25 16-10-2022

Tomas De Backer en Ford Peerlings hebben eens te meer hun stempel gedrukt op het verloop en de ontknoping van Race 2 tijdens het Racing Festival. Bovendien bezette Ford Peerlings in de Belgische hiërarchie met De Backer-Pauwels-Vanderheyden de Top 3!

Op een droge piste profiteerde Tomas De Backer optimaal van de ‘pole position’ om als leider de Source en later Raidillon in te duiken. In die eerste ronde vond Kobe Pauwels in de herstelde #196 Ford Peerlings aansluiting met zijn teammaat, maar één ronde verder moest hij plaatsruimen voor Alan Czyz, de Poolse Junior en vanaf dan stond Race 2 in het teken van een ongezien steekspel tussen De Backer en Czyz. De posities wisselden meer dan eens en achter de twee kemphanen manifesteerden Pauwels, Roodenburg, Vanderheyden, Spiezia en Van Soelen zich voor de derde plek. Iets verderop leidde Olejniczak een groepje bestaande uit Vanspringel, Van de Craats en Barewijk. Ondertussen moest Pauwels Roodenburg voor zich dulden en niet veel later ging Van Soelen voorbij Vanderheyden.

Aan de spits bleef het nagelbijten tussen De Backer-Czyz, terwijl Huart, andermaal, met pech kreeg af te rekenen en niet voluit kon gaan. Vanspringel bevond zich nog steeds in een treintje met Barewijk, Van de Craats, Rajala en Miss Kosterman. Bij het aansnijden van Combes ging het fout: Barewijk tolde op de kerbstone om zijn as en de achteropkomende rijder van de #130 Vanspringel Automobiles kon de #34 Technova College Racing niet meer ontwijken en het gevolg was een indrukwekkende aanrijding met total schade. Eerst volgde een SC-procedure, totdat bleek dat de onfortuinlijke Geoffrey Vanspringel niet uit het voertuig geraakte en de hulpdiensten van het circuit erbij werden gehaald. De rode vlag legde de race daarop stil. Pas na het moeizaam bevrijden van de rijder van de #130 kon hij overgebracht worden naar de ziekenboeg van het Circuit, en volgde een overbrenging naar een ziekenhuis in Luik.

Op het ogenblik dat Code Rood werd gehanteerd leidde De Backer, voor Czyz, Roodenburg, Van Soelen, Pauwels, Vanderheyden, Spiezia en Rajala. Na het opruimen van het puin en het takelen van de twee auto’s, volgde er, achter de SC, een herstart, voor elf minuten, plus één ronde. Van hetzelfde laken een broek, met vechtersbaasjes De Backer-Czyz aan de spits en daarachter Roodenburg-Van Soelen en Pauwels-Vanderheyden-Spiezia-Rajala. Even verdween De Backer naar de derde plaats, met Van Soelen in de buurt! Deze laatste diende in de laatste ronde af te haken met een stukke versnellingsbak en De Backer rekende op passende wijze af met Czyz en Roodenburg.

“Dit was alleszins de mooiste en niet op het minst de spannendste race van het jaar,” glunderde de rijder van de #97 Ford Peerlings Wiseco, nadat hij zijn vader/technicus Eddy in de armen had gesloten. “Zowel Alan Czyz als ikzelf hebben het verstandig aangelegd door samen te werken en zo weg te lopen van het groepje met Van Soelen, Roodenburg, Pauwels en Tom (Vanderheyden). Op de momenten dat hij van de slipstream profiteerde om mij voorbij te gaan, reageerde ik op dezelfde manier door hem op passende wijze achter mij te laten. Zonder onnodige risico’s. Op het einde, na de herstart, was het  kantje-boord. Roodenburg kwam nog sterk opzetten en in de laatste, beslissende  ronde had Alan even meer moeite met Roodenburg en ik profiteerde van de situatie om als eerste over de finish te gaan! Dit is een fantastisch resultaat, zeg maar de kroon op het werk!”

Met acht overwinningen op twaalf tot hiertoe verreden races, is Tomas De Backer rekenkundig zeker van de eerste Belgische titel. Voor de eindberekening worden immers de twaalf beste resultaten weerhouden (op veertien voorziene races) en er moet al een wonder gebeuren opdat rivaal Philippe Huart, in Race 2 pas vijfde, dat kan goedmaken met twee overwinningen én Tomas niet meer zou scoren in het verre Drenthe…

In de Dutch Belgian Super Star daarentegen valt de beslissing pas tijdens de Finale Races op TT Circuit Assen. Niettemin leidt Tomas De Backer de match België-Nederland met 201 punten, tegenover 188 voor Sen Roodenburg en 175 voor Alan Czyz.