Ford fiesta

Een eerste positieve ervaring voor Mathias Ronzani

09:03 24-04-2024

Met een derde plaats én een podium in Race 2 mocht Mathias Ronzani een moeizaam verlopen weekend op passende wijze afsluiten. Zoals de 20-jarige Antwerpenaar het vooraf had benadrukt beschouwde hij zijn debuut in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup als een groot leerproces.

“Wij hebben op zondagavond met een goed gevoel Circuit Zandvoort achter ons gelaten,” blikt Mathias terug op de Voorjaarsraces. “Dat wij het eerste weekend in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup konden afsluiten met een podiumplaats heeft hiertoe zeker bijgedragen. Uiteraard besef ik dat die derde plek een beetje gevleid is door uitvallen van sommige concurrenten, maar ik zat er wel veel dichter bij dan in de eerste race. Wat voor mij telde is dat ik vanaf de eerste vrije training tot en met de laatste krachtmeeting constant evolueerde, ik mijn rondetijden steeds wist te verbeteren en vooral geen enkele keer in de fout ging of schade reed.”

Na de eerste vrije sessie keek Mathias nog aan tegen een verschil van vijf seconden op de snelsten en dat stelde hij tijdens de kwalificaties al scherp ofte een verlies van slechts twee seconden.

“Nog niet voldoende of zeg maar te weinig ervaring. Van mezelf, van het team. Vergeten we niet dat ik hier pas toe was aan mijn tweede sprintrace uit mijn  carrière, nadat ik in 2021 éénmalig met de C1 ging sprinten. Als je daarenboven weet dat ik in de vrije trainingen met een losse stoel en met oude rubbers aantrad, dus pas bij de kwalificaties nieuwe slicks kon opleggen, dan vallen die rondetijden of beter de evolutie ervan best te verklaren.”

In Race 1 verloor de rijder van de #113 Oeste Racing het contact met de kopgroep en kon zich handhaven tegenover Nicolas Bever en Sonny Gevaert, de andere zeg maar debutanten, goed voor een vijfde plaats. In Race 2 leek het erop dat hij een gelijkaardig eindresultaat ging neerzetten, totdat achtereenvolgens Jenson de Leeuw, Tomas De Backer én leider Tristan Földesi aan de kant moesten.

“Uiteraard heeft dat geholpen,” knipoogt Mathias. “Dat ik in Race 2 de vierde snelste ronde neerzette, toonde dat ik enorm progressie maakte en dat gaf mij veel meer voldoening. Te meer daar ik het moest opnemen tegen meer geroutineerde Fiesta-rijders zoals Tomas De Backer, Jenson de Leeuw of Calvin de Groot. Het was natuurlijk genieten op het podium en het is leuk voor de fotoboeken!” 

De volgende afspraak met de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats op 1 en 2 juni op wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld!

“Ik nam tot hiertoe met de C1 drie keer deel aan de 24 Uren, het circuit ken ik als mijn broekzak,” licht Mathias toe. “Met de Fiesta reed ik er nog geen enkele meter. Indien we voldoende kunnen trainen en aan snelheid winnen – met een nieuwe motor in het vooronder -, ben ik ervan overtuigd dat ik en het team van Oeste Racing de gedane evolutie kunnen doorzetten en we in Spa resoluut voor een podiumplaats moeten gaan.”  

Met de lange rustpauze van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup heeft Mathias de tijd om zich volop te concentreren op zijn studies autotechnologie. Het was in die context dat hij meteen na Zandvoort richting Keulen afreisde!

“Ik kreeg de kans om voor mijn eindwerk bij Toyota Gazoo mee te werken aan het GT4-project. Die extra kennis moet mij toelaten om op technisch vlak anders en beter samen te werken met de jongens die zich bij Oeste Racing over mijn Fiesta bekommeren. Techniek en autosport, het blijven twee hoofddoelen in mijn leven!”