Ford fiesta

Sonny Gevaert kent leerzaam Fiesta-debuut

16:41 18-04-2024

Sonny Gevaert is een rijder die precies voldoet aan het profiel waarvoor de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup Benelux is opgezet. Met zijn 17 jaar nog heel jong, afkomstig uit de karting, op zoek naar een eerste opstap in de autosport en de ambitie om daarna door te groeien. Tijdens de Hankook Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort maakte de inwoner van het Belgische Kuurne bij Oeste Racing zijn debuut. Helemaal zonder slag of stoot verliep dit echter niet.

Hoe Gevaert op het idee kwam om zijn na een debuut in karting zijn zinnen te zetten op de Fiesta Cup; heeft veel zo niet alles te maken met Oeste Kart en Jo Lambrecht.

“Als verjaardagscadeau mocht ik testrijden met een auto uit de C1 Racing Cup en reed er daarna nog een keer in. Vervolgens kwam de Oeste Kart-testdag met de Fiesta’s op Circuit Jules Tacheny in Mettet in beeld. Jo wees mij erop dat de Fiesta na de C1 de volgende stap zou zijn, naar voorbeeld van Calvin de Groot, maar dat een jaar in de Fiesta Cup nauwelijks duurder was dan de C1. Ik heb daarop met de Fiesta in Mettet gereden en eigenlijk waren we meteen verkocht. Zo zijn we met Jo Lambrecht en Oeste Racing in zee gegaan en nu staan we hier op Circuit Zandvoort!”

Na het afhaspelen van de nodige testkilometers op Circuit Zolder waren het voor de nu 17-jarige scholier op de vrijdag voor de Hankook Voorjaarsraces zijn eerste meters op Circuit Zandvoort.

“Een ontzettend gave baan, heel uitdagend. De hoogteverschillen zijn echt veel groter dan ik dacht”, aldus Gevaert, die zich op de SIM voorbereidde op de circuits waarop hij moet gaan rijden.

Gevraagd naar zijn doelen voor zijn debuutjaar is Gevaert voorzichtig. “Resultaten staan nog niet voorop. Ik wil vooral heel veel leren en geen schade rijden.”

En laat dat laatste nou juist wel gebeuren. Met op zaterdag in de kwalificatie nog twee minuten te gaan, schoof Gevaert in de Gerlachbocht van de baan en parkeerde zijn Fiesta in de tecpro barrier.

“Ik kwam net iets te veel naar buiten en toen was de achterkant weg”, blikte de beteuterd kijkende debutant op het incident terug.

Hoewel het er in eerste instantie naar uitzag dat het Zandvoortse raceweekend meteen ten einde zou zijn, lieten de mannen van Oeste Racing zich niet uit het veld slaan en gingen aan het werk. En met succes, want om 3.00 uur ’s nachts stond de Fiesta er weer raceklaar bij voor de op zondag te verrijden twee races. Vanaf zijn in de kwalificatie verdiende zevende startplaats eindigde Gevaert zijn debuutrace in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup ook als zevende. In de tweede race mocht Gevaert opnieuw vanaf plek zeven beginnen en passeerde opnieuw als zevende de finish, goed voor een vierde plek in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar. Met na de crash zoveel zevens moet alle pech meteen zijn afgeschud en kan de rest van het seizoen voor de rookie alleen nog maar goed gaan verlopen.