Ford fiesta

Race 1: Eerste slag voor Tomas De Backer

16:06 14-04-2024

Tomas De Backer heeft de eerste wedstrijd van het seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam geschreven. De snelle Belg nam tijdens de Hankook Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort vanaf startplek twee de leiding om die ook niet meer af te staan. De strijd om plek twee was het aankijken meer dan waard. Uiteindelijk passeerde Jenson de Leeuw als tweede de finish, op slechts 0,3 seconden gevolgd door de van pole position vertrokken Tristan Földesi. Door zijn tweede plaats pakte De Leeuw wel de winst in de Junior Cup, met Földesi op twee en Calvin de Groot op drie. De grootste beker in de Gold Cup werd opgeëist door Nicolas Bever.

Om 10.15 uur is het aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om het VRM-raceprogramma van de Hankook Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort af te trappen. De startopstelling van de eerste wedstrijd wordt bepaald door de snelste tijden uit de kwalificatie. Daarmee op pole position de verrassend snelle debutant Tristan Földesi, met naast zich de ervaren Tomas De Backer. Op rij twee de ook al verrassende rookie Lukas Stiefelhagen en Calvin de Groot. Daarachter Jenson de Leeuw, Mathias Ronzani, Sonny Gevaert, Martin Scanière, Nicolas Bever en Peter Wuyts.

Voor Földesi is het de allereerste keer dat hij een staande start gaat maken, dus het is even afwachten hoe dit de jonge Belg zal vergaan. Het team van Oeste Racing is tot diep in de nacht bezig geweest om de auto van Gevaert na zijn crash in de slotfase van de kwalificatie weer in orde te brengen. Daarmee kan ook deze 17-jarige Belg aan zijn eerste raceweekend in de Fiesta’s beginnen. Bij De Groot hebben ze nog het een en ander aan de afstelling aangepast nadat de kwalificatie met een vierde plaats toch wat tegenviel, zeker omdat de tweede vrije training zo goed verlopen was. De hogere temperaturen in de middag ten opzichte van de vrije training hadden de auto van De Groot geen goed gedaan.

Vanaf poleposition is Földesi ondanks zijn minimale ervaring redelijk goed weg, maar wordt toch al snel gepasseerd door De Backer en een uitstekend vertrokken De Groot. Földesi moet daarmee genoegen nemen met plek drie, net voor De Leeuw, Ronzani, Bever en een slecht vertrokken Stiefelhagen. De Backer maakt zijn reputatie meteen waar en probeert weg te rijden. Met een snelste rondetijd weet de snelle Belg 0,7 seconden afstand te nemen van De Groot, terwijl De Leeuw ook Földesi weet te passeren en opklimt naar plek drie. Achter Ronzani is er even contact tussen Bever en Stiefelhagen, maar het blijft bij een waarschuwing voor de Belg. Scarniere, Gevaert en Wuyts sluiten de rij op de plaatsen acht tot en met tien.

Bij de vierde doorkomst heeft De Backer zijn voorsprong op De Groot uitgebouwd tot 1,8 seconden. De Leeuw moet al een groter gat toestaan en heeft Földesi in zijn spiegel. Achter de polesitter valt een groot gat naar Ronzani, terwijl Bever Stiefelhagen op zijn bumper heeft. Scarniere kan dit tempo ook nog goed volgen. Gevaert en Wuyts hebben echter moeten afhaken.

De Backer neemt steeds grotere stappen en heeft bij de zevende doorkomst al een voorsprong van vier seconden op De Groot. De laatste verliest duidelijk motorvermogen waardoor De Leeuw en een steeds beter in zijn ritme komende Földesi binnen een seconde vertoeven van de nummer twee. Wat verder naar achteren heeft Scarniere de zevende plaats overgenomen van Stiefelhagen.

Een ronde later ontbrandt de strijd om plek twee echt. De Leeuw passeert De Groot en heeft daarmee de tweede positie te pakken, terwijl even later ook Földesi De Groot passeert en op een podiumplek terechtkomt. De Groot ligt daarmee opeens op plek vier. Het terugvallen van Stiefelhagen wordt al snel verklaard aangezien de jonge Nederlander met een problemen aan de versnellingsbak de pits moet opzoeken.

De Backer trekt zich nergens wat van aan en heeft in ronde tien een voorsprong van zeven seconden op De Leeuw, die nu bedreigd wordt door Földesi. De Groot weet de aansluiting nog net te behouden en kan dus nog richting het podium. Op vijf lijkt Ronzani veilig. Daarachter lijken de verschillen tussen Bever, Scarniere, Gevaert en Wuyts gemaakt te zijn.

De strijd om plek twee gaat toch ontbranden. Bij de Tarzanbocht verremt Földesi zich en gaat wijd waardoor De Groot plek drie weer kan innemen en De Leeuw iets ruimte heeft. Als de laatste ronde ingaat heeft De Backer een voorsprong van meer dan elf seconden op De Leeuw, terwijl Földesi De Groot weer is gepasseerd en toch weer op podiumkoers ligt.

Wat podiumposities betreft verandert er in de laatste ronde niets meer waardoor De Backer zijn seizoen begint met een overwinning. Op twee passeert De Leeuw de finish, op slechts 0,3 seconden gevolgd door een sterk rijdende Földesi. De Groot legt daarmee beslag op plek vier, terwijl Ronzani en Bever op 0,01 seconde van elkaar op vijf en zes over de lijn komen. Gevaert wordt als zevende geklasseerd, met Scarniere op acht en Wuyts op negen.

Met zijn tweede plaats algemeen pakt De Leeuw de winst in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar, met Földesi op twee en De Groot op drie. Bever mag op de hoogste trede van het Gold Cup podium (rijders ouder dan 35 jaar) plaatsnemen met Wuyts op twee.

FordStore Feyaerts werd dankzij De Backer eerste in de Ford Dealer Cup, voor Garage Vermeire/Földesi.

Uitslag Race 1 : 1. De Backer, 15 ronden ; 2. De Leeuw, op 12.249 ; 3. Földesi, op 12.562 ; 4. De Groot, op 14.540 ; 5. Ronzani, op 37.305 ; 6. Bever, op 37.305 ; 7. Gevaert, op 1.37.208 ; 8. Scarnière, 14 tours ; 9. Wuyts, op 1.39.806. Niet gerangschikt: Stiefelhagen