Ford fiesta

Tristan Földesi geeft zijn visitekaartje af!

13:48 18-04-2024

Als er iemand in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup tijdens de Hankook Voorjaarsraces indruk maakte, dan was het wel Tristan Földesi. De in de Cup debuterende 23-jarige Belg reed in een voor hem door Oeste Racing bij Nitro Racing van Bart Loenders geleende ex-Dietrich Fiesta direct twee keer naar pole position, stond in race één met een derde plaats op het podium en leidde race twee toen hij door een technisch probleem aan de versnellingsbak een zege in rook zag opgaan. Voor de rijder van Oeste Racing lijkt het niet de vraag of, maar wanneer hij voor het eerst op de hoogste trede van het podium mag plaatsnemen.

In eerste instantie zou Földesi, via Jo Lambrecht, bij de Fiesta Cup-testdag op het Circuit Jules Tacheny de Mettet aanwezig zijn om rijders te begeleiden, maar ook nu kwam van het een het ander.

“Bij die geslaagde testdag in Mettet begon het te kriebelen en ben ik met Jo tot een akkoord gekomen om dit hele seizoen uit te gaan komen in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. Deze cup is een mooie manier om mij in de kijker te rijden”, aldus Földesi.

Dat laatste lukte bij de kwalificatie voor de Hankook Voorjaarsraces meer dan uitstekend. De debutant klokte namelijk met zijn snelste ronde de pole position voor race één en met zijn één-na-snelste ronde de pole voor race twee. “Voor aanvang van het seizoen had ik al gezegd dat ik wil meestrijden voor de overwinningen en de titel, niets minder dan dat. Mijn doel was dan ook de poleposition, maar dat ik die ook behaalde was toch wel een verrassing. Ik ken Circuit Zandvoort van de wedstrijden uit de Fun Cup, maar de Fiesta waarmee ik reed was helemaal nieuw voor mij. Ik heb eerder met een andere auto van Oeste Racing getest. De auto van Nitro Racing kwam pas op vrijdag op Circuit Zandvoort aan.”

Hoewel redelijk ontspannen ogend, was er voor aanvang van de eerste race op zondag toch wel enige onzekerheid bij Földesi, die dus zijn debuutrace vanaf pole position mocht aanvangen.

“Dit wordt mijn allereerste sprintrace en ook nog eens de eerste staande start uit mijn carrière”, was de logische verklaring. Het ging de Belg echter goed af. Met de start was niets mis en nadat hij in de eerste ronden wat plaatsen moest prijsgeven, kwam hij al snel in zijn ritme, leverde een mooie strijd om de derde positie, om die uiteindelijk ook in zijn voordeel te beslissen. Tomas De Backer was achter het stuur van de #97 FordStore Feyaerts/TDB Nice Racing weliswaar een maatje te groot, maar Földesi passeerde op slechts 0,3 seconden van de tweede positie als derde de finish. Daarmee was niet alleen het eerste podium een feit, als de nummer twee in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar mocht hij meteen nog een keer richting het podium.

In de tweede race van de dag zag het er voor Földesi nog beter uit en leek hij op weg naar zijn eerste overwinning, toen halverwege de wedstrijd zijn versnellingsbak kuren begon te vertonen en hij zijn Fiesta in leidende positie liggend langs de baan moest parkeren. De snelste ronde in de wedstrijd was een schrale troost, maar eens te meer een bewijs van zijn snelheid. Het is dan ook alleen nog maar wachten op de eerste overwinning van de jonge Belg. Met de volgende ronde van de  Benelux Ford Fiesta Sprint Cup op zijn thuiscircuit Spa-Francorchamps, zou dat wel eens eerder kunnen zijn dan de concurrentie lief is.