Ford fiesta

Tomas De Backer naar pole position

20:17 16-09-2023

Zoals het hele seizoen al het geval was, ging de strijd om de snelste tijd in de kwalificatie van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup ook tijdens de BetCity Trophy of the Dunes weer tussen Tomas De Backer en Alan Czyz. In eerste instantie leek de snelle Pool in de #46 Nowicki Auto Serwis de pole position voor zich op te gaan eisen, maar uiteindelijk was het toch De Backer die er achter het stuur van de #97 FordStore Feyaerts met de eerste plaats vandoor ging. Op geringe afstand legde Calvin de Groot in de #143 OesteKart beslag op de derde positie. De verrassing was echter van de 15-jarige en dit weekend in de Cup debuterende Maxim van den Doel, die zich in de #99 NiceRacing op een keurige vierde plaats wist te kwalificeren.

De kwalificatie van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup sloot de eerste dag van de BetCity Trophy of the Dunes op CM.com Circuit Zandvoort af. Eerder op de dag waren er al twee vrije trainingen afgewerkt en niet geheel verrassend waren het opnieuw Alan Czyz en Tomas De Backer die de kopposities bezetten. In de eerste vrije training zette De Backer de snelste tijd op de klokken, met Czyz op twee, terwijl in de tweede vrije training de rollen waren omgedraaid. Op plek drie beide keren de eerder dit jaar op Circuit Zandvoort ook al snelle eerstejaars Fiesta-rijder Calvin de Groot. Op vier en vijf Esmee Kosterman in de #65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis en teammaatje en terug-van-weggeweest Stefan Barewijk in de #34 Technova College Racing , waarbij in vrije training twee dit Bas Koeten Racing-duo van positie wisselde. Daarachter in beide sessies Gold Cup-leider Johan Land, Jenson de Leeuw, in Zandvoort toe aan een tweede uitstap in de #54 MV Racing en de op Zandvoort in de klasse debuterende Maxim van den Doel.

Met twintig minuten op de klok gingen de rijders de baan op. Na de eerste rustige ronden ging het tempo snel omhoog. Het was echter Land in de #80 Nice Racing die even een bezoekje bracht aan de grindbak, terwijl Kosterman meteen weer de pits opzocht. Intussen was het Czyz die de leiding nam, gevolgd door De Backer en De Groot. Debutant Van den Doel verbeterde zijn in de vrije training gereden tijd aanzienlijk en plaatste zich, al was het wellicht tijdelijk, op plek vier. Daarachter De Leeuw, Land, Barewijk en een nog altijd zonder tijd in de pits staande Kosterman.

Aan kop ging zoals verwacht de strijd om plek één gewoon weer verder tussen Czyz en De Backer. In ronde vier was het de snelle Belg die Czyz op plek één afloste. Wat verder naar achteren passeerde Barewijk eerst Land en De Leeuw om een ronde later ook over Van den Doel naar plek vier te springen.

Nog zes minuten en Kosterman stond nog altijd in de pits waar aan de auto gewerkt werd. De Leeuw dook even in de pits, maar zette direct zijn weg weer verder. Aan kop leek het een gelopen race. De Backer leidde, met op slechts 0,199 seconden Czyz. De Groot wist op drie het verschil met 0,2 seconden opvallend klein te houden. Achter Barewijk bezette Van den Doel nog altijd een keurige vijfde positie, voor De Leeuw, Land en Kosterman, voor wie de tijd nu toch wel begon te dringen.

Het leek erop dat het beste er bij de banden vanaf is want zowel Czyz als De Groot, de nummers twee en drie, zochten met nog drie minuten te gaan de pits op. Dat was echter niet het geval bij Van den Doel die zich verbeterde en weer opschoof naar plek vier, op slechts 1,2 seconden van poleman De Backer. Kosterman kwam uiteindelijk nog wel de baan op, maar de tijd was te kort om nog een rondetijd te kunnen zetten.

Daarmee pakte De Backer de eerste positie, niet verrassend gevolgd door Czyz. Op drie De Groot en op vier de verrassing van de dag, debutant Van den Doel. Op vijf Barewijk en daarachter De Leeuw, Land en de zonder tijd gebleven Kosterman. 

Race 1 is voorzien op zondag 17 september, klokke 9u05, met daarin geheel volgens het reglement een omgedraaide grid, met vooraan pechvogel Esmee Kosterman in de  #65 Bas Koeten Racing en naast La Kosterman Gold Cup-leider Johan Land in de #80 NiceRacing. De échte eerste lijn, het duo Tomas De Backer-Alan Czyz, bevindt zich hier helemaal achteraan, met voor hen Calvin de Groot in de #143 OesteKart en Fiesta-debutant Maxim Van den Doel in de #99 Nice Racing.