Ford fiesta

Welke rijder kan een wig slaan tussen Czyz-De Backer?

17:00 13-09-2023

Op de vooravond van de Trophy of the Dunes, de vijfde afspraak in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, telt Tomas De Backer zeven punten achterstand op leider Alan Czyz. Als we de uitslagen en vooral puntenscore overlopen, leren we dat Czyz-De Backer nooit uit de Top 2 waren, tenzij dan die ene keer dat de Belg in de openingsmanche vrede moest nemen met een derde plek, achter Alan Czyz en revelatie Calvin de Groot. Hoewel de twee kemphanen een gelijk aantal zeges behaalden, scoorde de Pool van de #46 Nowicki Auto Serwis dankzij snelste ronden nog eens acht extra punten en begrijpen we waarom Czyz nog steeds aan het langste eind trekt…

“Zonder de technische panne in die eerste race op Circuit Zandvoort had ik geen vijf punten moeten inleveren tegenover Alan Czyz”, blikt de rijder van de #97 FordStore Feyaerts terug. “Ik slaagde erin om nog terug te keren naar de voorste gelederen, maar geraakte niet meer voorbij Calvin de Groot, laat staan Alan Czyz en sleepte een derde plek uit brand. Als het in de resterende races status quo blijft tussen Alan en mezelf en we de winst op dezelfde wijze blijven verdelen, zullen mogelijk die snelste ronden voor het verschil moeten zorgen. Tenzij Calvin de Groot, Esmee Kosterman of een derde hond in het spel, zich tussen ons kunnen wringen en kostbare plaatsen en punten afsnoepen. Dat geldt voor mij, maar evengoed voor Alan. Dus, neen, niets is beslist, alles is nog mogelijk.”

Tomas is toe aan zijn vierde seizoen in de Ford-merkencup, waarin hij twee keer Junior-kampioen werd en afgelopen jaar zowel de Belgische titel als de kroon in de Dutch Belgian Super Star op zak stak. In dit vierde seizoen vond hij onderdak bij FordStore Feyaerts, dat twee keer het Ford Dealer Team Championship won en met Kenny Herremans in 2020 ook de Belgische titel behaalde.

“Hoewel mijn vader Eddy me met al zijn ervaring en kennis als geen ander begeleidt en zijn visie veelal van doorslaggevende aard is, kunnen wij bij het zoeken naar oplossingen – voor, tijdens en na de races – steeds terugvallen op de hulp en de kennis terzake van Raf Pireyn en Joris Vanhoovels, de mecaniciens bij FordStore Feyaerts. Wij verstaan elkaar prima en vormen een sterke ploeg.”

Na zijn opmerkelijk debuut in Assen in de #54 MV Racing is Jenson de Leeuw er opnieuw bij. Ook Stefan Barewijk neemt in de #34 Technova College Racing de draad op, met een fikse strijd in de door Johan Land gedomineerde Gold Cup. Bij Nice Racing krijgt Land voor dit weekend alvast het gezelschap van 15-jarige Maxim van den Doel en hij zal in de #99 wellicht oppositie voeren tegenover Junioren zoals Alan Czyz, La Kosterman, Calvin de Groot of Jenson de Leeuw!

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup velen blijft boeien als kweekvijver. Indien alle dit jaar vaak éénmalige deelnemers voor een ‘full’ seizoen zouden gaan, zouden we voor de afspraak in de Nederlandse duinen op de grid een zeventiental auto’s mogen tellen…

“De Fiesta Cup bewijst nogmaals dat het een prachtige merkencup is en blijft, waar je als rijder enorm veel kan leren en groeien”, zegt Tomas. “Zeker nu de nieuwe Ford-motoren by RWB daadwerkelijk borg staan voor een nooit eerder getoonde onderlinge gelijkheid tussen de verschillende Fiesta’s! Dat zagen we nogmaals tijdens de jongste races op TT Circuit Assen waar de Top 6 als het ware aan elkaar kleefde!”

Met liefst drie vrije sessies van telkens één uur krijgen zowel de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup als de BetCity Mazda MX-5 Cup op vrijdag 15 september uitvoerig de gelegenheid test te draaien op het Grand Prix-circuit. Twee vrije sessies van telkens dertig minuten zijn er voor de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup op zaterdag 16 september, met dezelfde dag om 17u35 de kwalificaties. Race 1 is voorzien op zondag 17 september, klokke 9u05 en Race 2, eveneens over dertig minuten, gaat van start om 14u10.