Ford fiesta

De Backer wint, Gevaert en Ronzani stelen de show!

20:23 07-07-2024

Achter het stuur van de #97 FordStore Feyaerts-TDB Nice Racing heeft Tomas De Backer ook de tweede Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van Supercar Madness op Circuit Zolder op soevereine wijze op zijn naam geschreven. Daarmee pakte de Belg zijn tweede zege van de dag. De naar een zekere tweede plaats rijdende Jenson de Leeuw werd geveld door een defect aan de versnellingsbak van de #54 MV Motorsport waarna zich een fraaie strijd ontwikkelde tussen Sonny Gevaert in de #TDB Nice Racing en Mathias Ronzani in de #113 Oeste Racing om de twee resterende podiumposities. In de laatste ronde raakte Ronzani Gevaert zelfs even, maar gevolgen had dit niet waardoor Gevaert toch de tweede plaats op het podium kon innemen. Met zijn tweede plaats pakte Gevaert de winst in de Junior Cup, terwijl Geoffrey Vanspringel in de #30 FordStore Vanspringel voor de tweede keer vandaag de hoogste trede van het Gold Cup podium mocht beklimmen.

Rond de klok van 17.00 uur is het aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om het wedstrijdprogramma van Supercar Madness op Circuit Zolder af te sluiten. Vanmorgen was Tomas De Backer duidelijk te sterk voor de rest van het veld en pakte op overtuigende wijze de winst, voor Jenson de Leeuw en Sonny Gevaert, terwijl Mathias Ronzani het podium net misliep.

De startopstelling van de tweede race wordt reglementair bepaald door de één-na-snelste ronde uit de kwalificatie. Daarmee opnieuw op poleposition De Backer en op plek twee De Leeuw. Daarachter Gevaert en Geoffrey Vanspringel, Johan Land, Peter Wuyts en Mathias Ronzani. Ten opzichte van de startopstelling van race één hebben alleen Land en Vanspringel van positie gewisseld. Door de verenigde inspanningen van de monteurs van FordStore Feyaerts en TDB Nice Racing is het gelukt om de schade aan de aandrijfas van de auto van Land op tijd te verhelpen en daarmee is het veld weer compleet.

Vanaf poleposition is De Backer uitstekend weg en dat kan niet gezegd worden van De Leeuw die Gevaert voorbij ziet komen en zelfs ook nog Vanspringel moet zien te blokken. De Leeuw heeft echter vlug de snelheid weer te pakken en komt als tweede de eerste ronde uit, maar heeft al wel meteen een gat van bijna twee seconden moeten toestaan richting de leidende De Backer. Achter De Leeuw ligt Gevaert op drie, Vanspringel op vier, terwijl Ronzani Land en Wuyts is gepasseerd en op plek vijf ligt.

De Backer consolideert zijn voorsprong terwijl De Leeuw weer een kegel in de chicane omver rijdt. Daarachter komt Gevaert in een mooie drift door dezelfde chicane. Ronzani heeft het dit keer moeilijker om naar voren te komen en is in een fraaie strijd om plek vier verwikkeld met Vanspringel. Land en Wuyts bezetten op enige afstand de plekken zes en zeven.

De Backer is ook nu duidelijk een maatje te groot. De Belg heeft bij ronde vijf een voorsprong van meer dan vier seconden op De Leeuw. Op drie ziet Gevaert het duo Ronzani en Vanspringel, dat van positie gewisseld is, naderen. Wellicht zit daar dan nog de spanning in de wedstrijd.

In ronde zes valt het doek voor De Leeuw. De nummer twee valt achterop het circuit stil en lijkt daarmee uit de race. De Backer heeft daarmee een voorsprong van meer dan tien seconden op Gevaert, die Ronzani steeds groter in zijn spiegels krijgt. Ook Vanspringel kan op vier de aansluiting met het duo voor hem nog behouden. Intussen is De Leeuw weer op pad, al gaat het wel in een zeer laag tempo. Waarschijnlijk wil hij zo de 75% afstand halen om in de uitslag opgenomen te worden. Het blijkt dat De Leeuw alleen nog over de tweede versnelling beschikt.

Intussen loopt De Backer steeds verder uit en krijgt Gevaert Ronzani op de bumper. Vanspringel heeft op plek vier moeten afhaken terwijl Land en Wuyts in niemandsland rondrijden. Op drie ronden van de leider toert De Leeuw rustig rond en wordt opgedragen goed op te letten op de met grote snelheidsverschillen passerende rijders.

Met nog vier minuten te gaan is het dan toch gebeurd. Achter de soeverein leidende De Backer heeft Ronzani de tweede plaats overgenomen van Gevaert. Deze laatste geeft echter niet op en heeft de volgende ronde de tweede plek weer heroverd. Het lijkt erop dat deze strijd tot de finish doorgaat.

De Backer heeft aan dit alles geen boodschap en pakt met een voorsprong van maar liefst meer dan twintig seconden zijn tweede zege van de dag. Achter de winnaar heeft Gevaert zich herpakt, lijkt zeker van plek twee maar wordt in de laatste ronde nog wel geraakt door Ronzani. Gevolgen heeft dit echter niet want Gevaert passeert met 0,9 seconden voorsprong op Ronzani als tweede de finish, met Ronzani op drie. Vanspringel stelt plek vier veilig, met Land en Wuyts op vijf en zes. De Leeuw slaagt in zijn missie en wordt op vier ronden als zevende geklasseerd.

In de Ford Dealer Team Cup was de winst opnieuw voor FordStore Feyaerts, maar Ford-garage Vermeire scoorde dankzij Mathias Ronzani belangrijke punten.

Met zijn tweede plaats pakt Gevaert de winst in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar, voor Ronzani en De Leeuw. De winst in de Gold Cup voor rijders van boven de 30 jaar is opnieuw voor Vanspringel, met Land op twee en Wuyts op drie.

Met de twee overwinningen, en drie snelste ronden, telt De Backer nu 98 punten en is sterk leider in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, voor Jenson de Leeuw (81) en Mathias Ronzani (74). Afwezig voor de afspraak op Circuit Zolder zakken zowel Calvin de Groot als Nicolas Bever weg naar de achterste gelederen en moeten zelfs Sonny Gevaert (67) voor laten in de voorlopige hiërarchie!