Ford fiesta

Tomas De Backer snelste in kwalificatie!

21:17 06-07-2024

Tomas De Backer heeft op Circuit Zolder tijdens de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de snelste tijd op de klokken gezet. De snelle Belg mag daarmee in beide races van Supercar Madness die zondag op het programma staan vanaf poleposition vertrekken. Jenson de Leeuw zette de tweede tijd op de klokken, maar moest wel een gaatje van 0,45 seconden toestaan. Plek drie werd opgeëist door Sonny Gevaert, met Johan Land op vier.

De derde ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux brengt de rijders met Circuit Zolder na Circuit Zandvoort en Spa-Francorchamps het derde nieuwe circuit van het seizoen. Ten opzichte van ronde één en twee zijn er helaas twee rijders afwezig, en dat zijn niet de minste namen. Het betreft namelijk de leider in het algemeen en Junior klassement, Calvin de Groot, en de leider in de Gold Cup, Nicolas Bever. De Groot kreeg een uniek aanbod om op de Norisring in het voorprogramma van de DTM te gaan racen in de NXT Gen Cup en maakt daarmee een stapje omhoog op de autosportladder. Voor Bever komt Supercar Madness Zolder heel ongelukkig uit omdat deze ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux samenvalt met de 25 Hours Fun Cup, waarin de Belg al een tijd meedraait en verplichtingen heeft. Terug van weggeweest is daarentegen Geoffrey Vanspringel, die uiteraard in de kleuren van FordStore Vanspringel aan de start verschijnt.

Het wegvallen van twee snelle mannen opent de weg voor andere rijders om richting het podium te rijden. Tomas De Backer heeft hun afwezigheid uiteraard niet nodig voor een podiumpositie en de snelle Belg, die dit jaar al een paar keer pech kende, pakte dan ook in zowel de natte eerste vrije training als de onder droge omstandigheden verreden tweede vrije training de eerste positie.

Om 13.05 uur is het op zaterdagmiddag tijd voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om aan de 20 minuten durende kwalificatie te beginnen. Terwijl alle rijders in de eerste ronde de banden aan het opwarmen zijn, draait Mathias Ronzani meteen alweer de pits in. Zoals verwacht is het De Backer die als eerste een snelle ronde op de klokken zet, gevolgd door Jenson de Leeuw en Sonny Gevaert. Deze laatste zal echter zijn tijd geschrapt zien worden omdat hij in de chicane achter de pilon langs is gereden en daarmee tijdwinst heeft geboekt. Na een kleine tien minuten is het De Leeuw die even de eerste plaats overneemt maar direct weer wordt afgelost door De Backer. Het verschil tussen dit snelle tweetal: 0,035 seconden.

Achter Gevaert bezet Vanspringel bij zijn rentree plek vier en laat daarmee Johan Land en Peter Wuyts achter zich. Ronzani verdwijnt ondertussen met een afgebroken motorsteun vroegtijdig in de pitbox en zal niet meer aan het restant van de kwalificatie kunnen meedoen. De Belg zal dus in beide races achteraan moeten starten.

Intussen heeft De Backer zijn tijd verder aangescherpt en een voorsprong van 0,5 seconden genomen op De Leeuw. De Belg lijkt op zijn thuiscircuit echt een klasse apart. De Leeuw geeft zich echter nog niet gewonnen, verbetert zijn tijd en komt tot op 0,45 seconden van De Backer. Ook Land scherpt zijn tijd aan en neemt achter Gevaert de vierde plaats over van Vanspringel. De laatste minuten van de kwalificatie gaan in en niet alleen zijn er nog kleine verbeteringen in rondetijden, ook worden er tijden geschrapt vanwege tracklimits. Alles bij elkaar heeft het echter geen consequenties voor de volgorde.

Daarmee gaat de eerste plaats naar De Backer, met op 0,45 seconden De Leeuw. Op drie Gevaert, gevolgd door Land, Vanspringel en Wuyts. Ronzani besluit de kwalificatie zonder tijd op de klokken te hebben kunnen zetten.

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux start zondag om 10:40 uur, gevolgd door race twee om 17.00 uur.