Ford fiesta

Nicolas Bever wil die tweede plaats verdedigen!

13:22 14-06-2024

Hoewel Nicolas Bever na twee rounds van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup op een tweede plaats staat, achter leider Calvin de Groot, en er kleppers zoals Tomas De Backer en Jenson de Leeuw voorafgaat, blikt de rijder van de #3 Garage Vermeire/Oeste Racing niet helemaal tevreden terug op de eerste twee confrontaties.

“Wij waren duidelijk niet klaar voor de afspraak op Circuit Zandvoort,” geeft Nicolas ruiterlijk toe. “Ik maakte pas op vrijdag voor de eerste keer kennis met de auto, die bleek dan nog dertig kg te zwaar, en na de eerste sessie zat ik zowat vijf seconden beneden de rondetijden van Tristan Földesi, met wie ik normalerwijze in de Fun Cup gelijke tred kan houden. Akkoord, ik had nooit eerder op Zandvoort gereden, maar zo’n groot verschil, deed bij mij de moed in mijn schoenen wegzakken en ik heb op het punt gestaan om mijn boeltje te pakken en huiswaarts te keren. Na het aanpassen van de té lange verhoudingen van de versnellingsbak kon ik bijna drie seconden verbeteren, maar dat volstond niet om meer aansluiting te vinden bij de kopgroep en dus wist ik dat ik in het beste geval niet beter dan vijfde zou kunnen finishen…”

Ter verduidelijking. Net zoals een aantal andere rijders was de Fiesta van Nicolas niet voorzien van de nieuwe motor, hetgeen een verklaring is voor de negende startplaats en, jawel, een zesde stek in Race 1.

“In Race 2 hebben we kunnen profiteren van de pech van Tomas De Backer, Jenson de Leeuw én Tristan om door te duwen naar die tweede plek op het podium, want in het andere geval was ik wellicht pas vierde of vijfde geëindigd. Dat leverde dikke punten op en maakte mijn weekend een beetje goed. Zelfs al besefte ik dat er nog veel moest gebeuren om in Francorchamps écht voor de knikkers mee te spelen.

Neen, op de vooravond van de Spa Euro Race lag die nieuwe, krachtigere motor nog steeds niet in het vooronder van de Fiesta #3.

“Frusterend,” klonk Nicolas vanonder een regenscherm. “Het is precies omdat er regen werd voorspeld voor de ganse duur van het Spa-weekend dat ik toch mijn kansen wou verdedigen: ik ken het circuit goed en heb er op een natte piste altijd prima gepresteerd. Ondanks het verschil in vermogen kon ik in een full wet race mogelijk weer punten scoren en zo mijn plaats in het kampioenschap blijven verdedigen. Dat was zo’n beetje de optiek, toen ik vernam dat die nieuwe motor er niet kwam.”

In de Ardennen ging Nicolas Bever alzo twee keer voor de derde plaats. In Race 1 stond hij naast Tomas De Backer en Jenson de Leeuw. In Race 2 won Jenson de Leeuw, voor Calvin de Groot en dus Nicolas.

“Ik speelde voluit de kaart van opportunist,” lacht Nicolas. “Op de natte baan ondervond ik minder hinder van het weinig vermogen en slaagde ik erin aansluiting te houden met de eersten. In tegenstelling tot wat het geval was in Zandvoort, heb ik hier echt mogen knokken voor die derde plaats en dat schonk enorm veel voldoening. Natuurlijk, denk je dan weer, tja, als ik nu eens met de betere motor had kunnen racen…”

Binnen enkele weken volgt de derde afspraak van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup met de Zolderse Supercar Madness.

“Mijn activiteiten beperkten zich steeds tot de 25 Uren Fun Cup en zodoende reed ik nooit eerder één meter op Zandvoort, Zolder of Assen. Op Circuit Zolder heb ik voor de eerste keer gereden tijdens de testdag van de Fiesta Cup. Ik kreeg ondertussen de garantie dat ik eindelijk over de nieuwe motor kan beschikken en dat moet mij toelaten in Zolder vooraan mee te strijden en écht een plaats op te eisen op het podium. Mijn doel? Ik wil winnen!”

Met zijn 37 lentes is Nicolas alvast de onbetwistbare leider in de genaamde Gold Cup, voorbehouden aan rijders vanaf 35 jaar. Daar pakte hij tot hiertoe alle dikke punten, voor telkens debutant Peter Wuyts. In Spa kreeg Bever evenwel af te rekenen met terug-van-weggeweest Johan Land, die zich in Race 2 tussen hem en de tweede man van FordStore Feyaerts wist te wringen.