Ford fiesta

Start finish voor Tomas De Backer

13:10 07-07-2024

Tomas De Backer heeft op Circuit Zolder op overtuigende wijze de eerste Ford Fiesta Sprint Cup wedstrijd van Supercar Madness op zijn naam geschreven. De snelle Belg van de #97 FordStore Feyaerts/TDB Nice Racing nam vanaf poleposition direct de leiding om die ook geen moment meer af te staan en met een voorsprong van 8,5 seconden op de nummer twee de finish te passeren. Die nummer twee was Jenson de Leeuw, wiens tweede positie ook geen moment in gevaar kwam, in de #54 MV Motorsport. Fraai was de strijd om plek drie tussen Mathias Ronzani achter het stuur van de #113 Oeste Racing en Sonny Gevaert, voortaan in een door TDB Nice Racing gerunde ex-Bever Fiesta. In zijn haast om zijn derde positie te verdedigen had Ronzani al diverse keren de kegels die de chicanes markeren geraakt. Toen Ronzani dat ondanks eerdere waarschuwingsvlaggen in de laatste ronde nog een keer deed, kwam hem dat op drie strafseconden te staan, waardoor Gevaert op de finishlijn alsnog de derde positie in de schoot geworpen kreeg. Met zijn tweede plaats algemeen pakte De Leeuw de winst in de Junior Cup, terwijl Geoffrey Vanspringel in de #30 FordStore Vanspringel op de hoogste trede van het Gold Cup podium mocht plaatsnemen.

Met een startopstelling die gelijk is aan de snelste ronde uit de op zaterdag verreden kwalificatie, mag Tomas De Backer van poleposition vertrekken. Naast de snelle Belg, die gezien de pech in eerdere races de punten voor het kampioenschap hard nodig heeft, zijn directe rivaal Jenson de Leeuw. Op rij twee Sonny Gevaert en Johan Land als eerste vertegenwoordiger van de Gold Cup voor rijders van boven de 30 jaar. Daarachter Geoffrey Vanspringel, Peter Wuyts en de in de kwalificatie door technische problemen geplaagde Mathias Ronzani.

Bij de start is De Backer gelijk goed weg, terwijl direct daarachter Gevaert juist heel slecht van zijn plek komt en meteen terugvalt naar plek vijf. De Backer neemt direct wat afstand van De Leeuw, waarbij achter de nummer twee een gat valt naar de groep Vanspringel, een snel vanaf plek zeven opgerukte Ronzani, Land en Gevaert, terwijl Wuyts op plek zeven ook een paar meter moet toestaan.

Helaas is de race voor Land in ronde twee al over. Een rookpluim achter de auto kondigt een voortijdig einde van een essentieel onderdeel, in dit geval de aandrijfas, van zijn Fiesta aan. De ervaren rijder en teambaas zet zijn auto op een veilige plek neer zodat zelfs een gele vlag niet nodig is.

Aan kop trekt De Backer zich nergens wat van aan en neemt steeds meer afstand van De Leeuw. Ronzani is in ronde vier opgerukt naar plek drie en weet zelfs een gaatje te creëren naar Gevaert op plek vier. Vanspringel, niet geholpen door het niét laten monteren van verse rubbers, verliest op plek vijf de aansluiting, waarbij Wuyts op zes de rij sluit.

De Backer is duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld. Met snelle rondetijden breidt de Belg zijn voorsprong op De Leeuw verder uit, waarbij de nummer twee niets te duchten heeft van Ronzani. De nummer drie is echter niet zeker van zijn positie want de als laatste gestarte Belg wordt langzaam bijgehaald door Gevaert. Vanspringel en Wuyts rijden in niemandland op de plekken vijf en zes.

Dat Ronzani op de limiet rijdt om Gevaert achter zich te houden, blijkt wel uit het feit dat de nummer drie een waarschuwingsvlag krijgt voor het te vaak raken van de kegels die de chicanes markeren. Een straf hangt daarmee in de lucht, wat Gevaert wellicht de mogelijkheid geeft om het gaatje helemaal te dichten.

Met nog tien minuten te gaan en tien ronden op de teller heeft De Backer een voorsprong van negen seconden op De Leeuw, die op zijn beurt een gat van zeven seconden heeft naar Ronzani en Gevaert. Daar zit dan ook nog de strijd in de wedstrijd want Gevaerts heeft inmiddels de achterbumper van Ronzani gevonden. Vanspringel en Wuyts liggen op forse achterstand op de plekken vijf en zes.

Als de slotminuten aanbreken lijkt De Backer geen enkel risico meer te nemen waardoor De Leeuw zijn achterstand iets kan terugbrengen. Om plek drie is de strijd nog lang niet beslist. Gevaert heeft weliswaar de aansluiting, maar tot een aanval op Ronzani komt het nog niet.

Als de slotronde ingaat heeft De Backer een voorsprong van acht seconden op De Leeuw. Op een kleine tien seconden van De Leeuw strijden Ronzani en Gevaert nog steeds om plek drie. Ronzani gaat zo hard door de chicane dat hij voor de tweede keer in drie ronden de kegel in de chicane vol raakt. Na alle eerdere waarschuwingen komt dat Ronzani op drie strafseconden te staan en daarmee zou Gevaert, als hij blijft aanhaken, zomaar eens de derde plaats in de schoot geworpen kunnen krijgen.

En dat laatste gebeurt dan ook. De Backer pakt overtuigend de winst, met De Leeuw op twee. Ronzani passeert weliswaar als derde de finish, maar door de strafseconden neemt Gevaert de derde positie over zonder Ronzani ingehaald te hebben. Ronzani wordt daarmee als vierde geklasseerd, met Vanspringel op vijf en Wuyts op zes.

Met zijn tweede plaats is De Leeuw wel de winnaar in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar, voor Gevaert en Ronzani. De winst in de Gold Cup voor rijders van boven de 30 jaar is voor Vanspringel met Wuyts op twee.