Ford fiesta

Nathan Vanspringel met Mustang GT4 in GT4 European Series

14:31 19-06-2024

Kort na de introductie van de nieuwe Mustang stelde Ford Performance zijn raceversies van de sportwagen met Amerikaanse roots voor, met de GT3 voor de hoofdklasse en een nieuwe GT4 voor competitieklanten. De GT4-versie van de emblematische Amerikaanse bolide rijdt al in heel wat overzeese races van privéteams en zal tijdens het laatste weekend van juni voor het eerst op het circuit van Spa-Francorchamps rijden, als voorproefje op de Crowdstrike 24 Hours of Spa.

TeamFloral met Vanspringel

De vruchtbare samenwerking van TeamFloral met Ford, M-Sport en Ford Performance ging al aan het einde van de jaren ‘80 van start. Het West-Vlaamse team was dan ook de perfecte keuze als voorkeurspartner van Ford Performance om de Mustang GT4 in de paddocks op het oude continent te introduceren. Het team was voor het laatst bij circuitraces betrokken in de eerste jaren van de Fiesta Sprint Cup. Daar legde TeamFloral contact met andere rasechte Fordrijders, namelijk de familie Vanspringel, die de leiding had over de concessie Vanspringel Automobiles in Waver.

Hun jongste zoon, Nathan Vanspringel, haalde onderweg schitterende tijden en leverde enkele sterke prestaties. Zo won hij in 2019 de Junior Fiesta Sprint Cup, werd in 2021 algemeen kampioen in de Ford Fiesta Sprint Cup, haalde hij meermaals het podium en behaalde hij een klinkende overwinning tijdens de 12 Uur van Spa 2023 met de Mustang van Team VDS. Meer hadden Team Floral en Team Vanspringel niet nodig om de handen in elkaar te slaan en samen met de GT4 uit te komen.

Patrick Vanspringel: ‘Dit avontuur startte begin vorig jaar dankzij Stéphane Lémeret, van wie ik had opgevangen dat er een Mustang GT4 van Multimatic te krijgen was. We hadden een mooie ervaring met het Fiesta Sprint Cup-programma, maar we voelden ons niet klaar voor GT4. We waren op de hoogte dat ook TeamFloral aan het werken was aan een programma voor GT4 en op zoek was naar een partner, zo kruiste ons pad. De gelijkenissen tussen onze twee bedrijven zijn groot. Onze concessie en TeamFloral werken immers al tientallen jaren trouw onder het Fordlabel. Vanspringel Automobile blijft Ford trouw en wil het merk zowel in zijn commerciële activiteiten als tijdens sportwedstrijden laten schitteren.’ 

Nathan Vanspringel zal dus aan het stuur zitten van de eerste Europese Mustang GT4. ‘Mij wacht een nieuwe uitdaging op Europees niveau, met het belangrijkste GT4-kampioenschap ter wereld, heel wat sterke jonge piloten en fabrieksteams. Ik vind het geweldig dat ik onder het vaandel van Ford als Belgische piloot op ons lievelingscircuit aan dit avontuur kan beginnen. We zijn ambitieus, al moeten we realistisch blijven. We hebben immers nog geen enkele ronde gereden met de auto’, zo redeneert Nathan.

Het GT4 European Series-kampioenschap is een van de zwaarste races in de kalender van de wereldwijde autosport, met hoogstaande, gevarieerde plateaus waarbinnen de nieuwe Ford Mustang GT4 zich moeiteloos als Muscle Car zal kunnen profileren. De Amerikaanse Mustang GT4 werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Multimatic, dé partner van Ford bij de ontwikkeling van de Mustang GT3, en heeft natuurlijk onder de motorkap nog steeds een V8 met een cilinderinhoud van vijf liter.

Elke meeting van het kampioenschap bestaat uit twee manches van 60 minuten, met verplichte pitstops tijdens elke manche. TeamFloral-Vanspringel zal vanaf Spa aan het kampioenschap deelnemen en racet ook in Hockenheim, Monza en Jeddah. Uiteindelijk wil het in 2025 alle GT4 European Series-races rijden, en wel met twee auto’s. Nathan Vanspringel zal alvast het volledige seizoen rijden. De naam van een tweede piloot wordt spoedig bevestigd.

De race voor de race

Jean-Marc Valckenaere, de man die bij TeamFloral de touwtjes in handen heeft: ‘Onze jarenlange samenwerking met Ford Performance heeft altijd mooie resultaten opgeleverd. Uiteraard willen we op die weg doorgaan. Met Ford Performance werken is voor ons als een jeugdvriend terugvinden. Het voelt meteen goed. We kunnen niet wachten tot de auto er is en we er de eerste kilometers mee kunnen rijden. De betrokkenheid en de motivatie van de teams van Ford Performance en Multimatic zijn bijzonder aangenaam en brachten een tastbare gezonde wedijver binnen onze structuur op gang. Die positieve vibe willen we uiteraard zo snel mogelijk op het circuit verzilveren.’

Maar eerst moet TeamFloral-Vanspringel nog een andere uitdaging aangaan. Het moet immers de auto klaarmaken en debuggen voor het er op 28 en 29 juni zijn eerste race op het bochtige parcours in Spa mee kan rijden.