Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

16:47 16-04-2023

Alan Czyz heeft tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort ook de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam geschreven. Dat er niet veel rijders nodig zijn om er een spannende en mooie wedstrijd van te maken, werd ook nu weer duidelijk. De pas 17-jarige van het Poolse Nowicki Auto Serwis had het de gehele wedstrijd aan de stok met Tomas De Backer, waarbij het snelle duo regelmatig van positie wisselde en elkaar zelfs een keer raakte!

Circuit Zandvoort lag er inmiddels droog bij en hoewel het nog altijd koud was, bestond er weinig of geen risico op regen. De regenbanden werden dan ook ingeruild voor de slicks. De startopstelling is nu wel conform de uitslag van de kwalificatie van zaterdag. Daarmee op pole position Alan Czyz, de winnaar van race één. Naast de tweedejaars Fiesta-piloot de ervaren Tomas De Backer, in de FordStore Feyaerts. Vanaf plek twee valt De Backer letterlijk in het licht, maar toch wist Czyz nog net de leiding te behouden en ging als eerste richting het Scheivlak. Kosterman sloot meteen bij De Backer aan, maar moest bij de eerste doorkomst toch een gaatje laten naar de Belg. Land had ook een goede start meegemaakt en kwam vanaf plek zes als vierde door, voor De Groot, Barewijk, Vanderheyden, Huart en Dietrich.

De Backer reed het verschil met Czyz mooi dicht, terwijl in het achterveld Dietrich van plek wisselde met Huart. Met nagenoeg identieke rondetijden bleef het gaatje tussen de leidende Czyz en De Backer steken op slechts 0,7 seconden. Kosterman leek te moeten lossen en lag al snel op vier seconden van de top twee. Op plek vijf en zes sloten De Groot en Barewijk aan bij Land die inmiddels ook een verschil van twee seconden moest toestaan richting Kosterman. In het achterveld met Vanderheyden, Dietrich en Huart ook een drietal dat dicht bij elkaar bleef.

Het lukte De Groot in ronde vijf om Land te passeren en de vierde positie over te nemen, en Dietrich om Vanderheyden een plaatsje terug te verwijzen. Intussen slaagde Czyz erin om de snelle rondetijden van De Backer te dichten en hield daarmee 0,7 seconden voorsprong. Op een eenzame derde plaats lag Kosterman, ruim vier seconden voor De Groot, die Land inmiddels op twee seconden had gereden.

In ronde acht had De Backer Czyz ergens te pakken genomen. De jonge Pool gaf zich echter niet zomaar gewonnen en nog voor de Slotemakerbocht heroverde Czyz de koppositie. Intussen was verder naar achteren Land weer een positie kwijtgeraakt en lag nu achter Barewijk op plek zes. In dezelfde ronde maakte Dietrich een flinke fout, spinde, raakte even de vangrail, en kon gelukkig zijn weg vervolgen.

Aan kop ging de strijd tussen Czyz en De Backer onverminderd voort. Met nog tien minuten te gaan bedroeg het verschil slechts 0,3 seconden. Op plek drie had Kosterman met bijna zes seconden voorsprong op De Groot weinig meer te duchten. Barewijk bleek echter sneller en geholpen door bijna versleten banden – men koos ervoor om geen nieuwe rubbers te laten aanrukken – kon de ‘senior’ Rookie De Groot bijna bedreigen voor die vierde positie. Ook om de plekken zeven en acht ging het met Vanderheyden en Huart een duo bumper aan bumper over de baan.

Het bleef tot de slotminuten spannend. Czyz en De Backer raakten elkaar zelfs even waarna de Belg de leiding wist over te nemen. Czyz zat echter op zijn bumper en pakte op de Hunzerug de koppositie terug. Kosterman reed safe op drie terwijl De Groot nog steeds Barewijk groot in zijn spiegels zag opdoemen. Op plek zes Land en op zeven Vanderheyden die Huart passeerde. Dietrich had uiteraard na zijn uitstapje de aansluiting verloren.

Bij het ingaan van de laatste ronde leidde Czyz met een halve seconde voorsprong op De Backer. De jonge Pool gaf deze voorsprong niet meer prijs en pakte zo zijn tweede zege van de dag. Achter De Backer passeerde Kosterman als derde de finish, vervolledige daarmee het podium en gaf zichzelf een leuk cadeau voor haar 18de verjaardag.

Op plek vier was De Groot opnieuw de beste rookie. Barewijk legde op slechts 0,2 seconden van de debutant beslag op plek vijf, met daarachter Land, Vanderheyden, Huart en Dietrich.

Met zijn algemene overwinning is Czyz uiteraard ook de winnaar van de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met Kosterman op twee en De Groot op drie. In de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder mag Barewijk de grootste beker in ontvangst nemen, met Land op twee en Vanderheyden op drie. Eens te meer bezorgde Tomas De Backer de beker in het Ford Dealer Team Championship aan FordStore Feyaerts.  

Uitslag – Race 1: 1. A. Czyz, 14 ronden; 2. C. de Groot, op 7.421; 3. T. De Backer, op 30.909; 4. J. Land, op 31.584; 5. E. Kosterman, op 40.185; 6. P. Huart, op 46.611; 7. S. Barewijk, op 47.070; 8. B. Dietrich, op 1.03.365; Niet geklasseerd: T. Vanderheyden

Uitslag – Race 2: 1. A. Czyz, 15 ronden; 2. T. De Backer, op 0.642; 3. E. Kosterman, op 16.939; 4. C. de Groot, op 22.427; 5. S. Barewijk, op 22.649; 6. J. Land, op 30.827; 7. T. Vanderheyden, op 58.344; 8. P. Huart, op 1.09.884; 9. B. Dietrich, op 1.14.280

Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, na Round 1: 1. Alan Czyz, 42; 2. Tomas De Backer, 33; 3. Calvin de Groot, 30; 4. Esmee Kosterman, 26; 5. Johan Land, 23; 6. Stefan Barewijk, 20; 7. Philippe Huart, 18; 8. Björn Dietrich, 15; 9. Tom Vanderheyden, 9

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!