Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

19:01 15-04-2023

Alan Czyz heeft achter het stuur van de #46 Nowicki Auto Serwis tijdens de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de snelste tijd op de klokken gezet. De 17-jarige Pool troefde met zijn tijd van 2:01.510 de snelle Belg Tomas De Backer, voor de eerste keer in de #97 FordStore Feyaerts, met 0,1 seconde af. Esmee Kosterman, voortaan aan de slag bij Bas Koeten Racing, verbeterde zich gedurende de kwalificatie diverse keren en eiste op slechts 0,4 seconden van de poleposition de derde tijd voor zich op. Met een vierde plaats was Calvin de Groot, die in laatste instantie de JDK-auto verruilde voor een geleende MV Racing-bolide, op Circuit Zandvoort de hoogst geklasseerde debutant.

De kwalificatie voor de op zondag te verrijden twee wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux sluiten de zaterdag van de Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort af. In de eerder op de dag verreden eerste vrije training had Esmee Kosterman de snelste tijd op de klokken gezet, gevolgd door Alan Czyz en Tomas De Backer, rijders met minimaal al een jaar ervaring in de Fiesta’s, die dit jaar voor het eerst strijden om een echt Benelux kampioenschap. Op vier met Calvin de Groot de eerste rookie in het veld. In de tweede vrije training waren het dezelfde rijders die de top vier uitmaakten, als was de volgorde van de top drie met Czyz, De Backer en Kosterman iets anders.

De deelnemers beginnen de 30 minuten durende kwalificatie met het zorgvuldig opwarmen van de banden waardoor het even duurt voordat de eerste snelle tijden op de klokken verschijnen. Toch is het ook nu weer De Backer die zich meteen vooraan meldt, om een ronde later al afgelost te worden door Czyz. De Backer verbetert zich een ronde later echter opnieuw en pakt de leidende positie terug van de jonge Pool. Op drie debutant De Groot terwijl Kosterman langzaam haar tijden verbetert en na tien minuten de vierde plaats bezet. Daarachter Johan Land, Stefan Barewijk, de twee Ford Peerlings-rijders Tom Vanderheyden en Philippe Huart en Björn Dietrich, de Duitser van het Belgische Nitro Racing.

Aan kop blijft het stuivertje wisselen want met 2:01.510 neemt Czyz de eerste positie weer over van De Backer. In haar drang om naar voren te komen spint Kosterman in de Ernstbocht, maar de vandaag nog net 17-jarige dame kan zonder problemen haar weg vervolgen. Halverwege de kwalificatie lijken de meeste rijders hun banden weer af te willen laten koelen want niet alleen komt een aantal, waaronder de leidende Czyz, de pits in, ook zijn er diverse rijders die langzaam over de baan gaan. Dat is het moment dat Kosterman aanzet want de Bas Koeten Racing-pilote klimt met een verbetering van haar tijd van de vierde naar de derde positie. Een ronde later verbetert Kosterman opnieuw haar tijd maar dit levert geen nieuwe positiewinst op.

Czyz lijkt zeker van zijn zaak want de Pool blijft in de pits staan terwijl De Backer na een korte stop toch weer de baan opstuurt. Kosterman gaat door met het verbeteren van haar tijden en nadert op plek drie nu Czyz tot op 0,4 seconden. Op vier blijft De Groot het als echte debutant keurig doen. Daarachter passeert Barewijk Land en komt daarmee op plek vijf terecht. Achter Land, in de EJ Automotive Nice Racing, volgen dan nog Vanderheyden, een gezien zijn tegenvallende tijd ongetwijfeld met problemen kampende Huart en Dietrich.

Als de slotminuten ingaan staat Czyz als potentiële polesitter nog altijd in de pits en lijken vooral Land en Barewijk nog pogingen te doen om weer van positie te wisselen. Ook Kosterman weet dat een verbetering er niet meer inzit en zoekt de pits op. Daarmee is als de vlag valt de poleposition voor Czyz, met op 0,1 seconde De Backer en op 0,4 seconden Kosterman. De vierde plaats gaat naar De Groot, met op vijf Barewijk, gevolgd door Land, Vanderheyden, Huart en Dietrich.

Wegens het niet kunnen afronden van de nodige budgetten ontbreken er helaas nog een aantal van de Belgische deelnemers, terwijl er ook vanuit het Nederlandse kamp nog wat rijders worden verwacht. Daarmee zal er naar verwachting bij de volgende ronde op Spa-Francorchamps een groter veld aan de start staan. Start van Race 1 volgt meteen, zondagochtend, klokke 9u05.

Uitslag – Kwalificaties: 1. A. Czyz, 2.01.510; 2. T. De Backer, 2.01.695; 3. E. Kosterman, 2.01.987; 4. C. de Groot, 2.02.751; 5. S. Barewijk, 2.03.095; 6. J. Land, 2.03.308; 7. T. Vanderheyden, 2.05.161; 8. P. Huart, 2.05.323; 9. B. Dietrich, 2.06.394

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!