Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

14:33 04-07-2023

Na de meest recente confrontatie op Spa-Francorchamps blijft de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup ook voor de derde afspraak van de Ford-merkencup in België. Dit keer is het Circuit Zolder het strijdtoneel waar komend weekend met de Zolder Supercar Madness het publiek een vol en gevarieerd programma te wachten staat. In de eerste vier wedstrijden van het seizoen ging de winst drie keer naar de jonge Pool Alan Czyz, terwijl Tomas De Backer één keer zijn auto als eerste over de finish stuurde. Rookie Calvin de Groot en Esmee Kosterman waren de enige Nederlanders die tot nu toe met tweede en derde plaatsen richting het podium mochten. Gaat het één van deze twee tieners lukken om de eerste Nederlandse winst veilig te stellen of gaan we opnieuw voor een dominatie van het duo Czyz-De Backer?

Na de openingsmanche op Nederlandse bodem op het vertrouwde Circuit Zandvoort, speelde ronde twee van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup zich af op Spa-Francorchamps. Tegen de verwachtingen in was de podiumbezetting echter niet heel anders. Voor de derde meeting in de Benelux-titelstrijd staat met Omloop Terlaemen ook het derde circuit van de kalender op het programma. Circuit Zolder heeft met snelle stukken, maar ook sterk vertragende chicanes, een heel specifiek karakter waarbij met name veel van de remmen wordt gevraagd.

Op Circuit Zandvoort ging de winst tot twee keer toe naar tweedejaars Fiesta-rijder Alan Czyz, die uitkomt voor Nowicki Auto Serwis. De 17-jarige Pool schreef ook de tweede wedstrijd op Spa-Francorchamps op zijn naam, maar moest de winst in race één laten aan Tomas De Backer. Deze snelle Belg, die dit seizoen voor het eerst uitkomt voor FordStore Feyaerts, stond met een tweede en derde plaats op Zandvoort en een tweede plaats in de tweede Spa-race net als Czyz alle vier de wedstrijden op het podium. Het hoeft dan ook geen betoog dat Czyz de tussenstand van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup aanvoert, op twaalf punten gevolgd door De Backer.

Debutant Calvin de Groot is vooralsnog de grote verrassing van dit seizoen. De 19-jarige inwoner uit het Nederlandse Hoorn komt uit voor het Belgische Oeste Racing en pakte in zijn eerste race op Zandvoort meteen een tweede positie. Dat dit bepaald geen toeval was, bewees De Groot met een derde plaats in de eerste race op Spa-Francorchamps. In het algemeen klassement staat De Groot daarmee op plek drie.

Daarin wordt hij gevolgd door Esmee Kosterman, de 18-jarige rijdster van Bas Koeten Racing. Als enige dame in het veld weet ze de concurrentie uitstekend het hoofd te bieden, waarbij de door Ford Broekhuis gesteunde Kosterman met een derde plaats op Zandvoort ook al een keer richting het algemene podium mocht. De Groot en Kosterman zijn daarmee ook de enige Nederlandse rijders die dit jaar het algemene podium gehaald hebben. Het tweetal zal er veel aan gelegen zijn om op Circuit Zolder met een algemene overwinning het Wilhelmus voor hen te laten klinken!

Naast het algemeen Benelux kampioenschap is er nog de Junior Cup voor de rijders van 15 tot en met 24 jaar en de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder. Het wekt geen verbazing dat in de Junior Cup Czyz ook aan de leiding gaat, gevolgd door De Groot en Kosterman. Ellis Spiezia bezet daarin, na een tweede en derde plaats in Spa in de Junior Cup, de vierde positie. De in Düsseldorf wonende Italiaanse Amerikaan is er helaas in Zolder door andere verplichtingen niet bij. In die Junior komt wel een nieuwkomer aanzetten en dat is 22-jarige Fabian Schoonhoven. De Nederlander, die eerder achter het stuur van een Citroën C1, MINI en TCR al ervaring opdeed in clubraces, beleeft er in de #11 van Bas Koeten Racing zijn debuut in de Ford-merkencup.

Johan Land (NiceRacing) en Stefan Barewijk (Technova College/Bas Koeten Racing) bezetten de vijfde en zesde plaats in het algemeen klassement en dat zijn ook meteen de rijders die met 75 punten de Gold Cup gezamenlijk aanvoeren. In de vier tot nu toe verreden wedstrijden verdeelde dit tweetal onderling met twee tegen twee alle overwinningen in de Gold Cup. De dit jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux debuterende Björn Dietrich bezet in de algemene rangschikking plek zeven en is daarmee de nummer drie in de Gold Cup. De 33-jarige Duitser die uitkomt voor Nitro Racing, het team van Bart Loenders, kende een op z’n zachtst gezegd hectisch weekend in Spa. Na een forse koprol in de vrije training werd door Loenders snel bij MV Racing een vervangende Fiesta geregeld waarmee Dietrich vervolgens een keurige tweede en derde plaats in de Gold Cup scoorde.

Zonder Barewijk en het Ford Peerlings-duo Huart-Vanderheyden maakt Kristoff Cox op Circuit Zolder in de #86 EJ Automotive zijn rentree in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup. Cox was al eerder actief in de Ford-cup, maar kwam dit jaar nog niet in actie. Verder worden er nog twee rijders aan het veld toegevoegd, maar daarvan konden de namen nog niet worden vrijgegeven.

In de Ford Dealer Team Cup leidt FordStore Feyaerts in de puntenstand en dat hebben zij te danken aan Tomas De Backer. Ford Broekhuis, met La Kosterman, staat daar tweede.

Op Circuit Zolder staan op zaterdag 8 juli om 11:25 en 13:45 uur eerst twee 30 minuten durende vrije trainingen gepland, om 17:30 uur gevolgd door de 20 minuten durende kwalificatie. Op zondag 9 juli opent de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup om 10:05 uur het programma van Zolder Supercar Madness met een eerste wedstrijd over 30 minuten, om 14:10 uur gevolgd door de eveneens 30 minuten durende tweede wedstrijd van het weekend.

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!