Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

17:16 02-04-2023

Het Belgische Oeste Racing komt in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup aan de start met 19-jarige Calvin de Groot. De komst van de Nederlandse jongeling bij de formatie van Jo Lambrecht is een goed voorbeeld van hoe jongeren vanuit de karting kunnen doorgroeien naar de circuitracerij.

Jo Lambrecht is een man van vele oorlogen. Na een debuut in karting en een switch (met Opel, vader Lambrecht runde vele jaren een Opel-garage) naar de Belgische rally’s, zagen we hem een hele tijd op circuit meedraaien in de Belgische toerklasse en de 24 Uren van Spa. Vooral de Vectra en later Astra, klaargemaakt door Marc ‘Ceco’  Ceulemans, lieten hem toe vooraan een flinke deun mee te blazen. Het was overigens binnen dezelfde structuur dat een zekere Bert Redant zijn allereerste race beleefde. Al die tijd liet de karting Jo niet los en dat leidde ertoe dat hij tijdens de koude wintermaanden zijn stek vond aan de Portugese westkust – ‘oeste’ is het Portugese woord voor west – en er startte met outdoor wintertrainingen. Het vervolg was het vanuit de thuisbasis in Aalter tunen van karts, het verlenen van service en dra volgde de import van het Italiaanse Haase. 

“Via Haase-karts en als verdeelpunt voor IAME en Rotax staan wij zeer dicht bij de bron en al te vaak kregen wij van jonge rijders de vraag wat zij konden doen nadat hun kartverhaal ten einde liep en er, jawel, ook over haalbare budgetten werd gesproken, “ doet Oeste Kart en Oeste Racing-bezieler Jo Lambrecht zijn verhaal. “Zo zijn wij zowel in België, Nederland als Portugal gestart met de C1 Cup. Het liet jongens en meisjes toe de overstap te maken naar de autosport – vandaar Oeste Racing –  de stiel te leren en te proeven van de eerste successen! Oeste Racing eindigde steeds in de top 5, wij wonnen de 24 Uur van Portimao, de 6 uursrace op Circuit Zandvoort en logischerwijze werd er gedacht aan een volgende etappe. Sommigen opteerden voor de VW Fun Cup en met Calvin de Groot kwam de Ford Fiesta Sprint Cup ter sprake…”

Met zijn 150 pk, laagdrempelige technische instap en close racing is de Ford-merkencup duidelijk een prima volgende stap voor Calvin de Groot.

Calvin startte op zijn zesde in karting en was veertien toen hij bij ons begon”, zegt Jo, die voor de Nederlander de JDK Fiesta zal runnen. “Na karting en C1 geven wij hem zo de kans zich in de Ford Fiesta Sprint Cup in de kijker te rijden! Er rust evenwel geen druk op zijn schouders: hij krijgt de tijd om te groeien en resultaten te behalen. In de C1 bewees Calvin met regelmatige ‘pole positions’ dat hij snelle ronden kan rijden én hij is gedreven bezig met autosport. We gaan vol vertrouwen naar de eerste confrontatie met voor zowel Calvin als onszelf volledige nieuwe concurrenten.”

Dat Calvin de Groot met #143 zal racen, heeft dan weer alles te maken met de neef van Jo Lambrecht. De in 2019 dan 22-jarige Björg Lambrecht was een beloftevol renner bij Lotto Soudal en kwam na een val tijdens de Ronde van Polen om het leven. Hij droeg toen het nummer 143. In Aalter leeft de gedachtenis aan Björg nog zeer sterk verder en gezien de Oeste-formatie daar haar thuishaven heeft, lag het in de lijn der verwachtingen dat er een link zou zijn tussen Oeste Racing en de onfortuinlijke wielrenner.

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!