Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

16:57 23-10-2023

Het zag er tijdens het Spa Racing Festival na Race 1 uitermate spannend uit in de eeuwigdurende titelstrijd tussen Belg Tomas De Backer en zijn Poolse rivaal Alan Czyz: Calvin de Groot won van Alan Czyz en Jenson de Leeuw, terwijl Tomas De Backer niet verder kwam dan een zevende plek. Een klacht van Bas Koeten Racing over een niet geheel correct verlopen herstart leidde echter tot een volledige herschikking van de hiërarchie, mét deze keer winst voor Esmee Kosterman, voor Calvin de Groot, Tomas De Backer en dan pas Alan Czyz! In Race 2 stelde de rijder van de #97 FordStore Feyaerts orde op zaken, won van Alan Czyz (met Jenson de Leeuw opnieuw als derde) en verliet aldus de Ardennen als leider in de tussenstand met een voorsprong van liefst negen punten op de Pool!

Draaien we de film helemaal terug dan zou Alan Czyz één punt meer tellen in de tussenstand dan jij en hadden we in de Finale Races op TT Circuit Assen hoogspanning gekregen!

Tomas De Backer: “Ik vind het uiteraard spijtig dat het allemaal zo gelopen is, zelfs al draaide de situatie van de herziene uitslag in Race 1 uiteindelijk in ons voordeel uit. Het is niet de manier waarop een kampioenschap beslist hoort te worden en ik had liever gezien dat Alan en ikzelf in Assen tot het uiterste dienden te gaan. Gezien wij tot hiertoe altijd in elkaars buurt bleven en streden voor de eerste of de tweede plaats, zouden wellicht de drie punten voor de snelste ronden beslissend zijn geweest in de titelstrijd!”

Het lijkt erop dat Alan Czyz niét meer zal starten, dan ben je bijna zeker van de titel?

“Ja, want Esmee Kosterman, die derde staat, kan haar puntenscore niet voldoende verbeteren. Zelfs indien zij twee keer zou winnen, geraakt zij niet voorbij Alan, die dan tweede blijft. Mocht Czyz verstek geven, ben ik zo goed als buiten schot en, ja, is de titel in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup voor mij.”

En wat indien Czyz toch naar Assen afzakt? Onder invloed van de gewijzigde uitslag in Race 1 is hij nu je achtervolger en moet negen punten achterstand goedmaken!

“Als je je herinnert hoe de situatie er voor mij uitzag na Race 1 – problemen met de versnellingsbak en op het nippertje nog 75 procent van de race afgelegd en zodoende als zevende gerangschikt, goed voor negen punten - dan weet je dat in deze mechanische sport alles mogelijk is. Het kan voor beiden mislopen en een race moet altijd gestreden worden, vooraleer de prijzen worden uitgereikt. Bovendien hou ik ook nog rekening met de oppositie van een steeds sterker presterende Calvin de Groot. In Zandvoort slaagde hij er in om zich tussen ons te wringen en in Race 1 in Spa schitterde hij en versloeg er prompt Alan Czyz.”

Na een eerste bekroning in 2022 kan je een tweede titel pakken. Hoe wil je de Finale Races afsluiten?

“Om mijn vader Eddy, mijn technische coach en vertrouwenspersoon, en de voltallige ploeg van FordStore Feyaerts en niet op zijn minst Tom Feyaerts himself op passende wijze te bedanken wil ik twee keer als eerste over de eindmeet gaan! Maar in het heetst van de strijd blijft het in dat woelige peloton de kunst om geen onnodige risico’s te nemen en desgevallend het voetje te lichten. Dat zeg ik nu, maar het is pas als je achter het stuur zit, dat je echt weet wat je kansen zijn…”

In Spa wisselde je het zitje van de #97 FordStore Feyaerts af met dat van de Rétrodor-BMW M2 CS Racing Cup. Hoe beviel je die dubbele arbeid?

“Het was vooral het verschil in vermogen – 150 pk in de Fiesta, bijna het drievoudige van de M2 – en het voortdurend overstappen wat mij aanvankelijk zorgen baarde, maar uiteindelijk verliep dat constant switchen perfect. Bewijs: ik zette al bij de eerste ronden in de BMW tijden neer die mij vooraan tussen de vaste toppers van de M2 plaatsten.”

Precies. Voor herhaling vatbaar? Zeker naar 2024 toe?

“Dat zal afhangen van de nodige budgetten en dat aspect blijft een heikel punt als we het hebben over de opties voor 2024.”

Naar voorbeeld van de puntensituatie in het ‘overall’ Benelux Ford Fiesta Sprint Cup is op zijn beurt Alan Czyz rekenkundig zeker van de kroon in de Junior-klasse en kan Esmee Kosterman in de #65 Ford Broekhuis, zelfs met dubbele winst voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart, de tweede plaats niet meer ontglippen. Zonder een comeback van Amerikaan Ellis Spiezia zijn het in de Finale Races Jenson de Leeuw in de #54 MV Motorsport, Zandvoort-openbaring Maxim Van den Doel in de #99 Nice Racing, Spa-debutante Marieke Stuff (eveneens bij Nice Racing) en Marnix de Wit, in de #3 Technova College Racing, die aanspraak kunnen maken op een plek op het podium van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup.

Johan Land mocht in Spa de titel in de Gold Cup al uitbundig vieren en zal op TT Circuit Assen de vertrouwde #80 NiceRacing delen met Gold Cup-rivaal Stefan Barewijk. In de Ford Dealer Team Cup moest FordStore Feyaerts in Spa éénmalig de grootste beker afstaan aan Ford Broekhuis, maar met elf overwinningen pakt de Ford-verdeler uit het Belgische Aarschot al voor de derde keer de begeerde titel van ‘snelste/beste Ford-garage’!

De festiviteiten van de Supercar Madness Finale Races beginnen voor de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup op vrijdag 27 oktober om 17u25 met een eerste vrije sessie. Een gelijkaardige vrije sessie van dertig minuten is er op zaterdag 28 oktober, waarna om 13u20 over twintig minuten wordt gestreden voor de “pole position”. Diezelfde dag vindt om 16u40 Race 1 plaats. Op zondag 29 oktober volgt klokke 16u00 Race 2 en valt na dertig minuten sprinten het doek over het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup!

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!