Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

18:38 05-09-2023

Na vier race-weekends in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup staat Calvin de Groot vijfde in de puntenstand en blijft het wachten op de eerste grote overwinning. Nochtans zorgde de 19-jarige Nederlander van de #143 Oeste Kart in de openingsmanche op Circuit Zandvoort voor een spetterend debuut door zich in zijn allereerste race op te werpen als de revelatie en prompt de tweede plaats op te eisen tussen gevestigde waarden Alan Czyz en Tomas De Backer ! Nadien bleef hij steeds in de voorhoede meespelen, maar zonder voor dé bevestiging te kunnen zorgen…

“Zonder herhaalde pech ben ik ervan overtuigd dat ik veel eerder die eerste prestatie had kunnen herhalen, laat staan verbeteren,” blikt Calvin terug op de races in Spa, Zolder en Assen. “Hoewel ik uiteraard nog veel heb te leren en aldus af en toe schoonheidsfoutjes beging, zat ik altijd dichtbij de toppers en toonde dat het duo Czyz-De Backer niet onklopbaar is. Ja, op voorwaarde dat alles naar wens verloopt…”

Na een knappe derde plaats, achter Czyz-De Backer, tijdens de Spa Euro Race geraakte hij op Circuit Zolder in de start van Race 1 betrokken in een aanrijding, kon de race niet volmaken en onder invloed van de opgelopen schade was het Zolderse weekend voor hem zo goed als voorbij. Van hetzelfde laken een broek op The Cathedral of Speed. Met de omgekeerde Top 10 in Race 1 waren er, opnieuw, incidenten, waardoor Calvin het daarop zonder stuurbekrachtiging moest stellen. In Race 2 gaf de motor niet het volle pond, hetgeen hem niet toeliet Junior-rivaal Esmee Kosterman van de derde plaats te houden en hij, eens te meer, naast een podiumplaats greep.

“Als ik té dicht achter een andere auto reed, steeg de temperatuur van de motor en verloor ik snelheid,” klonk Calvin na afloop. “Blijkbaar het gevolg van eerdere incidenten. Dat ik er niettemin in slaagde om in één van de vrije ronden de snelste tijd te laten afklokken, is het bewijs dat ik echt wel meekan met de besten. Ja, als de pech mij niet achtervolgt.”

Dat Calvin de Groot uberhaupt vier keer van de partij was en nu ook aan de start verschijnt van de Trophy of the Dunes, is een ander sterk nummer, getekend Oeste Kart van Jo Lambrecht en niet op zijn minst vader Mark de Groot en hun gemotiveerde achterban.

“Na elk race-weekend was het centen tellen geblazen en echt wel rekenen of we een volgende keer van de partij zouden kunnen zijn,” stelt vader Mark. “Voor de Jack’s Racing Day zijn we daarom een crowdfunding gestart, waarbij we van vrienden, familie een kleine bijdrage vroegen, in ruil voor het plaatsen van hun naam op de auto. Ook onze huidige sponsors slaagden erin om collega’s van andere bedrijven mee te krijgen in het helpen afronden van het financiële plaatje. Dat geeft ons zekerheid voor Zandvoort, maar voor de afspraken tijdens het Racing Festival in Spa en de Finale Races op TT Circuit Assen ontbreekt het ons nog aan extra centen.  Het zou daarom mooi zijn dat Calvin en Oeste Kart zich op Circuit Zandvoort nog eens écht mogen tonen!” 

Op het vlak van het afwerken van een optimale voorbereiding voor de afspraak op het Nederlandse duinencircuit, kon Calvin de Groot alvast uitvoerig testrijden met de #143 Oeste Kart.

“Via een testdag die we op het Franse Croix-en-Ternois organiseerden ter kennismaking van jonge rijders met de C1 en de Fiesta, zat ik in totaal zo’n vier uur achter het stuur van de Fiesta. Tot hiertoe waren er gedurende de race-weekends weinig vrije sessies en kreeg ik niet de gelegenheid om samen met onze mecaniciens de Fiesta in Cup-versie onder de knie te krijgen. Nu hebben wij de tijd genomen om allerlei zaken, afstellingen uit te proberen en dat sterkt mij in het geloof in mijn kansen. Te meer daar ik dankzij mijn bezigheden op Circuit Zandvoort als instructeur en coach de piste ken als mijn broekzak. Het heet geen toeval dat ik daar van bij mijn debuut sterk presteerde. Dus, ja, ik beschik over alle troeven om deze keer Czyz en De Backer op de hielen te zitten en ik hen hopelijk kan voorgaan!”

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!