Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

14:20 27-12-2023

Nadat we eerder aankondigden dat Calvin de Groot voor een tweede seizoen gaat in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, hebben Martin Scarnière en zijn management de wens uitgedrukt dat de 22-jarige Dinantees op zijn beurt in 2024 zijn debuut zou beleven in de unieke Ford-merkencup! 

De keuze van Martin Scarnière heeft alles te maken met de testdag die op 2 december op Circuit Mettet plaatsvond en waaraan hij en nog 23 andere aspirant-rijders deelnamen. 

“Met niemand minder dan Tomas De Backer, himself, als coach, kon ik mij geen betere begeleider wensen voor dat eerste contact met de Fiesta in Cup-versie,” blikt Martin terug op de sessie waarin hij aantrad in de bekende gele FordStore Feyaerts. “Nadat ik als passagier van Tomas zowel het circuit als het besturen van zo’n Fiesta ontdekte, was het aan mij om achter het stuur plaats te nemen. Van bij de eerste ronden voelde ik de auto goed aan, ik vond het superleuk en besefte ik dat ik in dit soort auto’s wou gaan racen. Ook de uitleg en het advies van Tomas sterkten mij nog meer in het gevoel dat ik hier thuishoorde!”  

Martin Scarnière draait al een hele tijd mee in 4-takt-karting. Zowel in endurance als sprint. In het vooruitzicht van een overstap naar de circuitracerij, werden hiertoe de verschillende mogelijkheden gewikt en gewogen. 

“Via Speed Action kregen we weet van de Fiesta-testdag op Mettet,” legt vader Laurent uit. “Gewoon uit gezonde interesse schreef ik Martin hiervoor in, en toen we het gehele plaatje te zien kregen – met bovenaan het woord sprint! -, wist ik dat Martin hiervoor gewonnen was: in karting gaf hij altijd al de voorkeur aan het zuivere sprintwerk. Toen Martin na de test uit de Fiesta stapte en de positieve feedback hoorde van Tomas, verscheen er een brede glimlach op zijn gelaat en begreep ik meteen wat ons te doen stond en zijn wij poolshoogte gaan nemen bij de mensen van V-Max Racing om concrete plannen te kunnen maken.” 

Met twee vrije trainingen van dertig minuten, een kwalificatie van twintig minuten en twee sprintjes van telkens dertig minuten hangt het finale resultaat – winst of verlies – inderdaad volledig af van de man/vrouw die de hele tijd achter het stuur plaatsneemt. De enige ondersteuning komt er, vanuit de pitlane, via overleg met technici, voor, tijdens en na elke sessie, elke rit. 

“Op dat vlak heb ik nog alles te leren,” beseft Martin. “Daarom willen wij instappen bij een ervaren team dat mij perfect kan bijstaan en wegwijs maken in het afstellen van zo’n Fiesta, het ontleden van data-gegevens, het werken met de bandendruk, enz. Ook alle te bezoeken circuits zijn mij volledig vreemd. Je kan je wel via de simulator voor te bereiden, maar er gaat niets boven the real thing. Het is dan ook de bedoeling dat wij tijdens het eerste race-weekend op Circuit Zandvoort gaan intekenen voor de voorbereidende testdag.” 

22 jarige Martin is alvast een kandidaat voor een plaats op het ere-podium in de Junior-klasse. 

“Heel wat rijders die nu het mooie weer maken in het snellere sprintwerk, hebben in de Fiesta Cup de stiel geleerd,” licht de student infographic toe. “Als je op het kleine scherm de voorbije reportages bekijkt, besef je dat de Fiesta Cup sprintracerij is van het zuiverste soort, deur-aan-deur gevechten, voortdurende positiewissels. Dat alle rijders met 100% identieke auto’s – 150 pk onder het rechtervoetje - aan de start komen, betekent dat enkel de stuurmanskunst het verschil maakt. Dat is nu precies wat mij aansprak om in 2024 voor de Ford Fiesta Sprint Cup te kiezen. Uiteraard zullen we hierbij rekening moeten houden met de financiële mogelijkheden.”  

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart!

Ford fiesta

Kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis voor testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Testrijden met Fiesta in Cup-versie!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor Ford Fiesta Sprint Cup!

Ford fiesta

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst!

Ford fiesta

Overwinning voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Ford fiesta

Pole position voor Calvin de Groot in de #143 Oeste Kart

Ford fiesta

Tomas De Backer richting een tweede titel?

Ford fiesta

Debuutrace voor Marieke Stuff

Ford fiesta

Calvin de Groot is klaar voor de eerste triomf!

Ford fiesta

De volle pot voor Tomas De Backer en FordStore Feyaerts!

Ford fiesta

Tomas De Backer-Alan Czyz: 1-0

Ford fiesta

Alan Czyz voor Tomas De Backer en Calvin de Groot…

Ford fiesta

Wie doet beter dan Alan Czyz of Tomas De Backer?

Ford fiesta

Alan Czyz, voor Tomas De Backer en… Calvin de Groot!

Ford fiesta

Ellis Spiezia aan de start tijdens Spa Euro Race!

Ford fiesta

Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Ford fiesta

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Ford fiesta

Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole postion!

Ford fiesta

Eerste keer Benelux voor Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Tomas De Backer met FordStore Feyaerts aan de start!

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor podiumplaatsen!