Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

16:06 02-08-2022

Na het bezoeken van achtereenvolgens Circuit Zandvoort, Circuit Zolder en tenslotte het Circuit van Spa-Francorchamps trekt de karavaan van de Ford Fiesta Sprint Cup naar het in het Nederlandse Drenthe gelegen TT Circuit Assen. Op wat bekend staat als The Cathedral of Speed worden tijdens de komende Jack’s Racing Day de zevende en achtste races betwist van de Belgisch-Nederlanse Ford-merkencup!

De overigens redelijk tumultueus verlopen Spa Euro Race leverde alvast één grote winnaar op en die heet Tomas De Backer, de rijder van de #97 Wiseco Ford Peerlings. Hij trekt naar Assen als stevig leider in alle competities! Nochtans verliep het weekend daar in de Ardennen niet geheel vlekkeloos voor de ex-Junior-kampioen. Zo verspeelde hij in Race 1 een zekere overwinning, nadat hij door de officiëlen werd gestraft voor zijn betrokkenheid bij de aanrijding met Fin Veeti Rajala.

“Wellicht heb ik daar in Combes een manoeuver gedaan, waarvan ik de gevolgen niet goed heb ingeschat,” blikt Tomas terug op het bewuste incident. “We racen in de Ford Fiesta Sprint altijd op het scherp van de snee en het was alleszins niet de bedoeling om Veeti en enkele anderen zodanig in de problemen te brengen. We hebben binnen het team van Ford Peerlings alles op een rijtje gezet. In de context van het kampioenschap ga ik mij geen tweede keer laten vangen, maar, ja, het blijft close racing! Een tikje hier en daar kan je nooit helemaal uitsluiten!”

Wetende dat we aan de vierde van de zeven meetings toe zijn en er dit jaar schrapresultaten gelden – op de veertien resultaten worden de beste twaalf scoren weerhouden – heeft Tomas al een vluchtige blik geworpen op de tussenstand, waarin hij mooi leidt voor Ford Peerlings-maatje Philippe Huart.

“Philippe is inderdaad mijn grootste concurrent. Vooral nu blijkt dat Kobe Pauwels er in Assen niet bij zal zijn en Giovanni Van Lil voor de rest van het seizoen afhaakt. Hiermee is niet alles gezegd, want met Geoffrey Vanspringel en, waarom niet, Ellis Spiezia, onze snelle Amerikaanse vriend, zijn er nog genoeg outsiders die plaatsen en punten van mij kunnen afsnoepen. Dan hebben we het enkel over de Belgische titelstrijd...”

Zoals dat al een tijd het geval is, delen de Belgen steeds de piste met de Nederlandse Fiesta-collega’s. Hoewel zij in twee aparte kampioenschappen uitkomen, is het in het heetst van de strijd altijd mogelijk dat een Nederlander (of een Belg) de hiërarchie daar overhoopt gooit. Dat geldt eveneens in de match België-Nederland ofte de genaamde Dutch Belgian Super Star, waarin, jawel, Tomas De Backer het meeste punten telt, voor Nederlanders Senna van Soelen en Sen Roodenburg!

“Toch geef ik voorlopig alle voorrang aan het behalen van de Belgische kroon,” stelt Tomas. “Ik ga nu zeker geen onnodige risico’s nemen indien we ons, vb, met een vijftal auto’s op een zakdoek bevinden en een Senna van Soelen het mij moeilijk zou maken. Het is dus enkel in functie van de Belgische punten dat ik al dan niet voluit ga om ‘overall’ als eerste de geblokte vlag te zien neergaan. Natuurlijk zou het wegkapen van de eindzege in de Dutch Belgian Super Star nog meer glans geven aan mijn… Belgisch succes!”

Succes, dat kent alvast Ford Peerlings in het Ford Dealer Team Championship. Dankzij dezelfde Tomas De Backer en Philippe Huart staat Ford Peerlings met #97 en #98 daar 1 en 2, voor #30 Vanspringel Automobiles (Geoffrey Vanspringel), #94 FordStore Feyaerts (Giovanni Van Lil) en #21 Ford AB Automotive (Benjamin Abeloos). Gezien de #94 van Van Lil niet meer aan de start verschijnt, zal voortaan Tom Feyaerts het daar in de #11 FordStore Feyaerts opnemen tegen Ford-collega Benjamin Abeloos! Bij Ford Peerlings komt er alvast een nieuw gezicht bij en dat is Tom Vanderheyden. Hij maakte via de Belcar Sprint Cup kennis met de #102 Fiesta in Cup-versie en profiteert van de verplaatsing naar Assen om een stapje hoger te gaan, en zich voor te bereiden op nog meer bedrijvigheid in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Het weekend van de Jack’s Racing Day begint meteen op vrijdag 5 augustus met twee vrije trainingen, waarbij de Ford Fiesta Sprint Cup samen met de Mazda MX5 Cup de baan opgaat. Enkel Fiesta’s vanaf zaterdag 6 augustus met om 10u44 de kwalificaties en klokke 15u52 meteen Race 1. Op zondag 7 augustus volgt om 10u59 Race 2, ook over dertig minuten.

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil