Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

17:17 12-06-2022

Tijdens twee uitermate spannende races van de Ford Fiesta Sprint Cup bezorgden Philippe Huart en Tomas De Backer de volle pot voor het team van Ford Peerlings. Een Zolderse veldslag die niet zonder slag of stoot verliep…

Race 1 : Eindelijk Philippe Huart !

Hij startte vaak in pole position, vocht steeds mee voor de overwinning, maar in extremis werd hij wel eens geplaagd door één of ander incident of, ja, een minder vlotte start en greep aldus naast de prijzen. Deze keer ging veteraan Philippe Huart voluit voor de overwinning en hield tot op de finish een aanvallende Senna van Soelen knap achter zich !

Geheel volgens wat het reglement voorschrijft als startprocedure in Race 1 maakte Wim Coekelbergs via de omgekeerde Top 5 mooi gebruik om vanuit « pole position » de 1ste links in te duiken als leider van de Belgisch-Nederlandse meute, achternagezeten door Fin Veeti Rjala, Giovanni Van Lil – in de geleende MV-auto – Pool Alan Czyz en een ontketende Philippe Huart. De Fin van bij EJ Automotive slaagde er snel in om het commando over te nemen – Coekelbergs zakte weg in het peloton – en werd meteen achternagezeten door het Peerlings-duo Huart-De Backer. Kobe Pauwels koos voor een afwachtende race – “ik beschouwde deze allereerste sprint als een soort grote test” – en reed alzo in 7de stelling, terwijl Van Lil, na een contact met Huart, naar plaats 9 was verschoven.

Huart-De Backer bevonden zich ondertussen in de schaduw van leider Rajala en nadat De Backer makkelijk afrekende met teammaat Huart, kwam de rijder van de #97 Wiseco Peerlings sterk aan de leiding, met Rajala op 2 en Huart op 3. Pauwels zette zijn leerschool verder en ging een flinke strijd aan met Nederlander Senna van Soelen en Aleksander Olejniczak.

Aan de spits stond er geen maat op De Backer en slaagde Huart erin om op een knappe wijze Rajala naar de 3de plaats te verdringen. De Fin kreeg het nog zwaar te verduren met Nederlanders van Soelen en Van de Craats en… Pauwels, met als inzet die 3de plaats in de Dutch Belgian Super Star.  Een full Peerlings-podium leek in de maak !

In ronde 9 verscheen evenwel plots de zwart-groene #98 Fiesta van Huart aan de leiding : de #97 van De Backer was met een defecte gasklep aan de kant stilgevallen. Kopman Huart moest daarop tot in de laatste ronde weerstaan aan de druk van Senna Van Soelen en Kobe Pauwels rekende definitief af met Fin Rajala.

In de Dutch Belgian Super Star ging aldus de grootste beker naar Philippe Huart, voor Senna van Soelen en Kobe Pauwels. Ook op het Belgische podium heette Huart de winnaar, voor Kobe Pauwels en, terug-van-weggeweest Giovanni Van Lil en zij kregen het gezelschap van Philip Peerlings, als winnaar van het Ford Dealer Team Championship ! ‘Pole’-man Wim Coekelbergs eindigde 4de, voor Tom Feyaerts en Benjamin Abeloos. Geoffrey Vanspringel, die aantrad in de ex-Nathan Vanspringel Fiesta, diende de pitlane op te zoeken voor het laten herstellen van een losgekomen achterklep.

Philippe Huart : “Ik verwezenlijkte een goede start en nadat ik het geharrewar in de eerste ronden zonder kleerscheuren overleefde, zag ik Tomas (De Backer) in mijn achteruitkijkspiegel opdoemen. Tomas is sneller en ik heb hem meteen voorgelaten. Ook omdat ik op die manier wou vermijden dat het achteropkomende groepje ons zou kunnen bijbenen. Uiteraard kreeg ik de eerste plaats in de schoot geworpen, toen Tomas pech kende. Met Senna van Soelen was het nog tot in de laatste ronde spannend. In de Haarspeldbocht deed hij nog een ultieme poging om mij te verschalken, maar ik kon hem mooi afstoppen. Ja, ik heb tijdens die laatste ronde, en die laatste meters afgeteld, want deze keer mocht de overwinning mij echt niet meer ontsnappen."

Uitslag : 1. Philippe Huart, 13 ronden ; 2. Senna van Soelen, op 1.125 ; 3. Kobe Pauwels, op 1.891 ; 4. Veeti Rajala, op 2.253 ; 5. Aleksander Olejniczak, op 4.190 ;6. Giovanni Van Lil, op 11.751 ; 7. Sen Roodeburg, op 11.751 ; 8. Stefan Barewijk, op 266.599 ; 9. Wim Coekelbergs, op 30.258 ; 10. Esmee Kosterman, op 31.032 ; 11. Filip Zagorski, op 31.837 ; 12. Tom Feyaerts, op 33.434 ; 13. Benjamin Abeloos, op 52.912 ; 14. Kristoff Cox, op 1 ronde ; 15. Tomas De Backer, op 3 ronden ; 16. Gianni van de Craats, op 7.192 ; 17. Geoffrey Vanspringel, op 6 ronden ; 18. Alan Czyz, op 4 ronden.

Race 2 : Tomas De Backer wint in de laatste ronde

Zonder Gianni van de Craats (motor stuk in race 1) kwam Senna van Soelen het snelste uit de startblokken, voor eeuwige vechtjassen (en teammaats) Philippe Huart-Tomas De Backer, terwijl ‘pole’-man Kobe Pauwels zijn start miste en pas als 5de aantikte. Na twee ronden rekenden Huart-De Backer af met de Nederlander, die op zijn beurt de hete adem voelde van een zich herpakte Kobe Pauwels, Pool Aleksander Olejniczak en Giovanni Van Lil. Achter de kopmannen leidde Wim Coekelbergs een groepje met daarin Geoffrey Vanspringel,  Tom Feyaerts, Stefan Barewijk, Esmée Kosterman en iets achterop Benjamin Abeloos.

Vanaf de derde ronde bevonden Huart-De Backer-van Soelen-Pauwels zich op een zakdoek, waarop de rijder van de #98 Ford Peerlings het vaakst het commando in handen wist te nemen en Kobe Pauwels af en toe terrein moest prijsgeven aan de Nederlander van het Bas Koeten Racing. Philippe Huart hield het hoofd koel en bleef de bende van 5 aanvoeren, waarbij vooral Peerlings-maatje De Backer het zwaarst in de aanval ging. In één van die pogingen ging het bij het aansnijden van de Bianchi-bocht bijna fout, toen De Backer oordeelde dat hij voorbij kon en Huart daarop flink moest corrigeren, en een crash kon vermijden. Bij het achteraf ontleden van de beelden oordeelde de koersdirectie dat de rijder van de #97 Ford Peerlings inderdaad over de schreef was gegaan en bedacht hem met een ‘warning’ en een strafpunt voor ‘ongepast rijgedrag’.

Het incident kostte De Backer enkele plaatsen en dat liet Huart toe zijn leidersplaats te verstevigen. Het Hitchcock-niveau zou nog toenemen en dit tot en met de laatste ronde… Senna van Soelen gaf zich immers niet gewonnen en geraakte voorbij De Backer en Pauwels, met het duo Olejniczak-Czyz dicht op hun hielen. Eén ronde later bevond De Backer zich opnieuw in de schaduw van, jawel, Huart en telkens de twee auto’s, zij aan zij, de Sacramentshelling aansneden, was het duidelijk dat Huart nog niet toe was aan een tweede keer winst. Bij het ingaan van de laatste ronde leidde Huart, voor De Backer, van Soelen, Pauwels. Deze laatste zou in de finale ronde niet meer meespelen, geplaagd door een defecte versnellingsbak. Maar vooraan? In de bewuste Villeneuve-bocht forceerde Tomas De Backer, geheel correct, de doorgang en ging voorbij Huart, die tenslotte in de Haarspeld-bocht zijn tweede plek nog verspeelde aan Nederlander Senna van Soelen!

Kobe Pauwels haalde nog een 6de plaats, achter Olejniczak-Czyz, en in het Belgische klassement zorgde hij met een 3de plaats voor een full Ford Peerlings-podium.

Bij de Belgen eindigde Giovanni Van Lil 4de, voor Tom Feyaerts, Wim Coekelbergs en Benjamin Abeloos. Geoffrey Vanspringel ontbrak daar op het appel, nadat hij met technische problemen de pitlane diende op te zoeken.

In het kampioenschap is Tomas De Backer met 71 punten nog steeds leider, voor Philippe Huart (58), Giovanni Van Lil (48) en Geoffrey Vanspringel (47). Volgende afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup is voorzien op 15, 16 en 17 juli met de Spa Euro Race op wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld.  

Tomas De Backer: “Ik wist dat ik in die bewuste laatste ronde een ultieme poging moest ondernemen om vooralsnog voorbij Philippe (Huart) te geraken. Ik had voordien gemerkt dat ik aan de Sacramentshelling steeds vlakbij zijn auto zat en dat ik daarop bij het aansnijden van de Villeneuve-bocht een manoeuvre kon forceren. Zo geschiedde. Moet gezegd zijn dat Philippe zich gedurende de hele race sterk heeft verdedigd en dat het sowieso niet evident was om hem uiteindelijk te verschalken. Het was hier en daar wel echt kantje-boord. Deze overwinning smaakt niettemin zoet. Het doet mij de pech van de eerste race vergeten en, niet onbelangrijk, ik verlaat Zolder als leider in het kampioenschap: dat was mijn vooropgestelde doel!”  

Uitslag: 1. Tomas De Backer, 16 ronden; 2. Senne van Soelen, op 0.220; 3. Philippe Huart, op 1.002; 4. Aleksander Olejniczak, op 1.622; 5. Alan Czyz, op 1.763; 6. Kobe Pauwels, op 4.074; 7. Giovanni Van Lil, op 11.408; 8. Veeti Rajala, op 12.648; 9. Sen Roodenburg, op 16.705; 10. Tom Feyaerts, op 38.157; 11. Esmee Kosterman, op 38.736; 12. Stefan Barewijk, op 38.963; 13. Wim Coekelbergs, op 50.206; 14. Benjamin Abeloosn op 51.390; 15. Filip Zagorski, op 1.53.173; 16. Geoffrey Vanspringel, 12 ronden; 17. Kristoff Cox, 3 ronden.            

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil