Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

10:45 10-04-2022

Na de tweede en laatste vrije training kregen we op basis van een virtuele Top 5 meteen een idee van hoe de hiërarchie er zou kunnen uitzien van deze eerste kwalificaties van de openingsmanche van het vijfde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup. Vooraan stond immers Gianni van de Craats (2.02.134) en de man van het Bas Koeten Racing bleef er de sterkere van het Belgische trio Tomas De Backer (2.02.341)-Nathan Vanspringel (2.03.129)-Giovanni Van Lil (2.03.180) en landgenoot Senna van Soelen (2.03.197). Vooral de prestatie van Van Lil, terug-van-weggeweest en nu achter het stuur van de #94 FordStore Feyaerts, dwong respect af, nadat hij pas op vrijdag tijdens de vrije testsessies voor de eerste keer kennismaakte met het nieuwe Zandvoort-tracé!

Het was evenwel Stefan Barewijk die, in de ex-Laurens de Witte Technova College Racing, van bij de eerste ronden van de dertig minuten durende kwalificatie het snelste uit de startblokken schoot en 2.06.302 op de tijdentabellen zette, achternagezeten door Belgen Nathan Vanspringel, Giovanni Van Lil en Philippe Huart.

Het van de baan gaan van Pool Aleksander Olejniczak noopte de koersdirectie om na amper tien minuten racen met rood de kwalificatie stil te leggen en het was pas na het ruimen van het oliespoor en met nog slechts 21 minuten te gaan, dat er opnieuw kon gestreden worden voor de ‘pole position’.

Met 2.01.837 gaf Tomas De Backer in de #97 Ford Peerlings prompt de toon aan maar Gianni van de Craats deed met 2.01.562 beter en hoewel De Backer met 2.01.579 verbeterde, bleef de Nederlander aan de spits. Achter dit duo knokten Senna van Soelen nog met Nathan Vanspringel en Philippe Huart, terwijl Van Lil haasje over speelde met Veeti Rajala, de 15-jarige Finse debutant in de EJ Automotive.

Op de eerste startrij van Race 2 zal aldus Van de Craats plaatsnemen naast Tomas De Backer, die op de Belgische lijn start voor Nathan Vanspringel, Philippe Huart, Giovanni Van Lil en Geoffrey Vanspringel, in de tweede auto van het team van Patrick Vanspringel.

Zoals het reglement het voorschrijft, geldt er in Race 1 een omgekeerde Top 5 en start Geoffrey Vanspringel in ‘pole position’, voor Van Lil, Huart, Nathan Vanspringel en Tomas De Backer, de échte Belgische ‘pole’-man. Naast de Belgen vinden we in de omgekeerde Nederlandse Top 5, helemaal vooraan, Sen Roodenburg, voor Esmée Kosterman, Veeti Rajala, Senna van Soelen en dus Gianni van de Craats. In de virtuele Dutch Belgian Super Star waren de Belgen duidelijk in het voordeel…

Kwalificaties: 1. Van de Craats, 2.01.381; 2. De Backer 2.01.579; 3. N. Vanspringel 2.02.829; 4. Van Soelen 2.02.834; 5. Huart 2.02.855; 6. Van Lil 2.02.972; 7. Rajala 2.03.062; 8. Kosterman 2.03.352; 9. Roodenburg 2.03.410; 10. G. Vanspringel 2.03.429; 11. Ploeg 2.03.451; 12. Barewijk 2.03.525; 13. Zagorski 2.04.620; 14. Abeloos 2.11.742; 15. Olejniczak

Race 1: Tomas De Backer/Ford Peerlings winnen alles!

Onder invloed van de omgekeerde Top 5 moest Tomas De Backer na de start even geduld oefenen en de spits overlaten aan Nederlanders Van Soelen, Kosterman en Roodenburg, maar reeds in de tweede ronde vertoefde de #97 Ford Peerlings in tweede positie en zette hij de jacht in op leider Senna van Roelen. In de zesde ronde moest de Noorderbuur eraan geloven en nadien kon niemand nog iets ondernemen tegen de overmacht van de Belg en de eerste match België-Nederland zonder slag of stoot won van Gianni van de Craats, die in de laatste ronden voorbij landgenoot Senna van Soelen geraakte.

“Van zodra ik Senna van Soelen in het visier kreeg en ronde na ronde dichterbij kwam, had ik gemerkt waar ik hem probleemloos voorbij kon gaan,” stelde een overtevreden De Backer. “Dit resultaat stemt mij zeer tevreden en het belooft voor Race 2 waarin ik helemaal vooraan sta en van bij de start die beste positie optimaal kan verdedigen.”

In het Belgische klassement was Giovanni Van Lil de enige die min of meer in de buurt bleef van de gewezen Junior-kampioen en zijn eerste race voor rekening van FordStore Feyaerts probleemloos kon volmaken.

“Na de vrije training en de kwalificaties, waarin ik in de goede trein zat, groeide het zelfvertrouwen,” blikte Giovanni terug. “In de start was het even goed opletten en toen ik nadien merkte dat Tomas De Backer een té snelle partij was voor mij, heb ik standgehouden, goed voor een 4de plaats algemeen en, vooral, 2de en dikke Belgische punten. Ik mag stellen dat ik slaagde in mijn ingangsexamen!”

Een heel eind achter het duo De Backer-Van Lil vonden we in de Belgische Top 3 op plaats drie Geoffrey Vanspringel. Na een vlekkeloos debuut kreeg hij even het gezelschap van broer (en uittredend kampioen) Nathan, maar doordat deze laatste had geopteerd voor droogweerbanden, moest hij terrein prijsgeven en kon Geoffrey doorstoten naar een verdienstelijke 3de plek. Ook Philippe Huart koos in laatste instantie voor slicks, maar doordat hij té laat aan die klus begon, diende hij vanuit de pitlane te starten. De oudersdomsdeken van de Belgische Fiesta Cup kruiste daarop even de degens met debutant Benjamin Abeloos, die het in de laatste ronden nog aan de stok kreeg met Pool Zagorski.

Start van Race 2 om 13u25.

Uitslag Race 1:  1. De Backer, 14 ronden; 2. Van de Craats op 3.534; 3. Van Soelen, op 4.907; 4. Van Lil, op 19.136; 5. Kosterman op 21.265; 6. Roodenburg, op 21.952; 7. Rajala, op 27.894; 8. Olejniczak, op 28.921; 9. G. Vanspringel, op 31.307; 10. Ploeg, op 32.600; 11. Cryz, op 42.706; 12. N. Vanspringel, op 1.06.274; 13. Barewijk, op 1.06.572; 14. Zagorski, op 2.16.962; 15. Abeloos, op 2.17.017; 16. Huart, op 1 ronden

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil