nl
fr
Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

12:44 13-07-2022

Na twee meetings ofte vier races heeft Tomas De Backer met drie overwinningen, twee snelste ronden en een zevende plek voldoende punten gescoord om dit weekend als leider aan de start te verschijnen van de derde afspraak van de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup. In de hiërarchie loopt de rijder van de #97 Ford Peerlings een beetje uit op zijn directe volgers, maar Giovanni Van Lil, Philippe Huart en Geoffrey Vanspringel geven zich geenszins gewonnen.

In de eerste twee confrontaties bleven ze bij FordStore Feyaerts nog wat op hun honger – zij speelden tot hiertoe altijd mee voor de knikkers – en de zware crash van Van Lil tijdens de vrije training was niet van die aard om Van Lil ‘full’ in Zolder voor de overwinning te zien knokken. Bovendien moest hij de start nemen in een bij het Nederlandse MV geleende Fiesta en daarop verkoos de rijder van de #94 LePlan/Daxexperience  om geen risico’s te nemen en telkens voor de finish te gaan, hetgeen hem in de punten de tweede plaats opleverde, voor Philippe Huart.

In wat zijn vijfde seizoen wordt in de Ford Fiesta Sprint Cup lijkt het erop dat de ouderdomsdeken van de Ford-merkencup dit jaar écht klaar is om er een lap op te geven. De manier waarop Huart op Circuit Zolder de degens kruiste met Peerlings-maatje De Backer spreekt boekdelen. Het was overigens vaak kantje-boord – De Backer kreeg van de koersdirectie een ‘warning’ - en binnen de rangen van Ford Peerlings werd ondertussen duidelijk gemaakt dat op de piste wederzijds respect geldt tussen twee teammaats.

“Zonder de herhaalde pech in Zandvoort, ging ik als puntenleider naar de afspraak in de Ardennen,” stelt Philippe Huart over zijn derde plek in de tussenstand. “De weermannen kondigen voor het weekend zonnig weer aan, maar je weet dat ik in Spa liever, en ook beter, presteer op een natte baan. Ik heb tijdens de Superprix getoond dat ik voor niemand moet onderdoen en als alles normaal verloopt en het pechduiveltje mij gerust laat, bevind ik mij opnieuw helemaal vooraan. Wij hebben alvast niets aan het toeval overgelaten en de auto volledig gereviseerd. Op het hertekende Spa-tracé – met de komst van grindbakken – is het de boodschap geen onnodige excursies te maken en kost wat kost op de piste te blijven. Indien dat lukt, kan je voor winst gaan!”  

 

Als derde man bij Ford Peerlings was Kobe Pauwels op Circuit Zolder een belangrijke gangmaker, maar doordat hij niet aan de start verscheen tijdens de Zandvoortse Voorjaarsraces komt de rijder van de #96 Ford Peerlings (nog) niet écht voor in de tussenstand. Er gelden dit jaar schrapresultaten – van de veertien races worden de beste twaalf weerhouden – en zullen we pas naar het einde toe van de competitie beter de (titel)kansen kunnen inschatten van de Junior-rivaal van Tomas De Backer. Ook Wim Coekelbergs en Tom Feyaerts, in de ex-Planckaert Fiesta, verschenen tijdens de Superprix voor de eerste keer in de startblokken en kunnen Zandvoort als nulscore inbrengen.

Ter voorbereiding van de afspraak in de Ardennen ging Kobe Pauwels alvast (in de regen) uitvoerig testrijden en gelijkaardige arbeid werd daar recentelijk verricht door FordStore Vanspringel-kopman Geoffrey Vanspringel, en dit in het gezelschap van Vanspringel Motorsport-teamgenoot Benjamin Abeloos. Net zoals Pauwels maakte ook Abeloos nooit eerder kennis met wat bekend staat als ‘het mooiste circuit ter wereld’!

In de strijd voor een plek op het Junior-podium zullen Pauwels en De Backer alvast rekening mogen houden met Ellis Spiezia. De 16-jarige Amerikaan met Italiaanse roots geraakte eerder tijdens een kartrace gewond en diende hierdoor verstek te geven voor zijn debuut op Circuit Zolder in de Ford Fiesta Sprint Cup. In het kader van de Belcar Sprint Cup kreeg Spiezia al wel de gelegenheid kennis te maken met de #128 Fiesta van Bart Loenders en totdan deed hij heel wat ervaring op in karting en de éénzitterij. Zo werd hij vicekampioen in de Rotax Project E20 Trophy, was ook al vicekampioen in de Spaanse eKart, 5de algemeen in DEKM en 3de algemeen in het Blue Shock Benelux-kampioenschap. Om zich gewoon te maken aan de éénzitterij nam hij tevens deel aan de Amerikaanse F4 Winter Series, goed voor een vierde plaats.

Dankzij de prestaties van Tomas De Backer staat #97 Ford Peerlings stevig aan de leiding in het Ford Dealer Team Championship. Giovanni Van Lil scoorde vier keer voldoende punten, hetgeen de #94 FordStore Feyaerts toelaat met één puntje de voorlopig tweede plaats af te snoepen van #98 Ford Peerlings ofte Philippe Huart. Geoffrey Vanspringel, #30 FordStore Vanspringel, is vierde, en gaat #21 Ford AB Automotive van debutant Benjamin Abeloos vooraf.

Zoals we ondertussen weten strijden de Belgen en de Nederlanders voor aparte punten en klassementen, maar via een scratch algemeen klassement België-Nederland zijn er voor een Top 20 punten te verdienen in de genaamde Dutch Belgian Super Star, waarin Noorderbuur Senna van Soelen leidt, voor Tomas De Backer, Giovanni Van Lil en Sen Roodenburg.

Net zoals dat vorig jaar al het geval was tijdens de Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen en het Racing Festival in de Ardennen zullen de Belgische en Nederlandse Fiesta’s opnieuw, zowel in training als de twee races, de piste delen met de Mazda MX5 Cup! Dat wil zeggen dat er twee gescheiden startvelden gelden en de snellere Mazda’s eerder van start gaan. Van zodra die eerste groep voorbij de Eau Rouge is geraakt, is het de beurt aan de Fiesta-meute. Precies omdat de komst van safety cars bij zowel de Mazda’s als de Fiesta’s mogelijk voor vertraging, lees oponthoud, zou kunnen zorgen – het zijn sprints, met veel close racing! – gelden er uitzonderlijk twee sprints van niet 30 maar 35 minuten!

De eerste vrije training, Ford én Mazda, vindt plaats op zaterdag 16 juli, klokke 9u40, goed voor dertig minuten. Een tweede vrije sessie, ook dertig minuten, volgt om 13u45, waarna om 17u20 over twintig minuten de kwalificaties worden betwist. Op zondag 17 juli verschijnt het Ford-Mazda-veld om 9u15 in de startblokken voor Race 1 – met een omgekeerde Top 5 en de “pole”-man op de 5de plek - en Race 2 wordt om 15u45 op gang geschoten.

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil