Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

16:05 24-10-2022

Veel valt er niet meer te berekenen tijdens de zevende en laatste meeting van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup, die dit weekend wordt betwist in het kader van de Supercar Madness Finale Races op TT Circuit Assen, ook bekend als The Cathedral of Speed! Tomas De Backer heeft in de titelstrijd genoeg aan twee keer starten, zelfs al zou rivaal Philippe Huart twee keer als winnaar over de eindmeet gaan (en tekenen voor drie snelste ronden). Dan nog kan de veteraan van de Ford-merkencup de rijder van de #97 Ford Peerlings Wiseco niet meer bijbenen. Een geheel andere missie wacht De Backer in de genaamde Dutch Belgian Super Star. In die match België-Nederland loopt hij weliswaar met dertien punten uit op Nederlander Sen Roodenburg, maar de manier waarop deze Roodenburg en niet op zijn minst Pool Alan Czyz en Senna van Soelen met De Backer in Spa duelleerden, toont ons dat niemand op de piste in Drenthe een vingerbreed zal toegeven!

De nipte, maar oververdiende overwinning (en de volle Belgische punten) van De Backer in Race 2 is alvast het bewijs dat hij de Belgische titel niet op een dienblaadje kreeg aangeboden. Ja, de keuze van Kobe Pauwels en Nathan Vanspringel om niét voluit te gaan in de Ford Fiesta Sprint Cup en voorrang te geven aan hun andere programma’s, het vroegtijdig afhaken van terug-van-weggeweest Giovanni Van Lil en de herhaalde pech van Ford Peerlings-maatje Philippe Huart, hebben zijn titeljacht enigszins vergemakkelijkt. Niettemin moest hij, op de piste, blijven afrekenen met de Nederlandse oppositie van, aub, Roodenburg, Czyz, van Soelen, van de Craats, Barewijk of Olejniczak! Dat hij de verenigde tegenstanders vier keer versloeg voor de algemene overwinning en ook zeven keer in de Top 3 van de Dutch Belgian Super Star plaatsnam, wijst erop dat De Backer in de twaalf verreden races steeds over een goed geoliede machine kon beschikken en dat is de verdienste van de perfecte samenwerking/coaching met vader/technicus Eddy De Backer.

Tussen vader en zoon De Backer heerst dan ook een waarachtige symbiose. Tijdens een race-weekend wijkt Eddy nooit van de zijde van zoon Tomas en als deze laatste achter het stuur zit van de #97 Ford Peerlings Wiseco, bevindt Eddy zich vanuit de pitbox permanent op dezelfde… golflengte!

“Wij zijn zodanig op elkaar ingespeeld dat ik hem gedurende de eerste ronden van een sessie niet hoef te vragen hoe de auto aanvoelt,” zegt Eddy. “Hij weet dat hij met de gekozen afstelling goed zit en als hij na een tijd binnenrijdt, heeft hij mij al via de radio geïnformeerd over wat we exact nog kunnen verbeteren, aanpassen. Gedurende zo’n race-weekend zijn wij van ‘s morgens tot ‘s avonds intensief bezig met het perfect rijklaar maken van de auto. Een oogopslag, een bepaald gebaar, volstaan om te begrijpen wat Tomas wil zeggen en welke richting we kunnen uitgaan. Het resultaat van die arbeid laat Tomas toe in elke race gedurende dertig minuten voluit te gaan!”

Tomas maakte pas via zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup naam in de Belgische autosport, maar vader Eddy draait al een hele tijd mee, zij het als mecanicien.

“Ik wou zelf gaan racen en ben in de jaren tachtig gestart in rally,” vertelt Eddy hoe het allemaal begon. “Wegens gebrek aan centen ben ik voor anderen beginnen sleutelen. Eerst in VW Fun Cup en dan deed Walter Cleynhens – toen een grote naam in de Renault Cup-wereld – een beroep op mijn diensten. Ik werkte ook voor Philippe Huart en onder de vlag van X-Pectmotorsport werden de activiteiten verdergezet in Clio Cup, VW Fun Cup en BTCS. Ik heb mij daarop toegelegd op karting en zo kreeg ik  Tomas onder mijn vleugels.”

Wegens een overvol programma – met naast de Fiesta Cup ook de andere kroonjuwelen van V-Max Racing Management zoals Mazda MX5 Cup, BMW M2 CS Racing en Supercar Challenge – vindt Race 1 al op zaterdag 29 oktober plaats, klokke 17u15, terwijl Race 2 op zondag 30 oktober om 11u05 van start gaat. Hierdoor is er een eerste vrije training op vrijdagavond 28 oktober en een tweede FP op zaterdag 29 oktober, alvorens de Belgisch-Nederlandse Fiesta’s om 14u00 aan de kwalificaties zullen toe zijn. 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil