nl
fr
Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

18:10 06-08-2022

Ondanks het nadeel van via de omgedraaide Top 5 slechts vanop de vijfde plek gestart te zijn, was Alan Czyz erin geslaagd om, met een beetje hulp van herhaalde safety car-procedures, op te klimmen naar een tweede plek en in de eindfaze zelfs een uitermate sterke Sen Roodenbrug achter zich te houden. Tomas De Backer toonde zich de sterkste Belg, maar moest in de Nederland-België wel vrede nemen met een zesde plaats!

Race 1: Nederland domineert!

Op basis van wat inderdaad het reglement voorschrijft, geldt er voor de startopstelling in Race 1 een omgedraaide Top 5 en aldus beleefde Fiesta Cup-debutant Tom Vanderheyden zijn allereerste start vanuit de ‘pole position’. Op de Belgische rij kreeg hij Ellis Spiezia, Geoffrey Vanspringel en, aub, het duo Philippe Huart-Tomas De Backer achter zich! Naast de rijder van de #102 Ford Peerlings stond, op de Nederlandse Top 5, Sen Roodenburg, voor ervaren jongens à la Daan Pijl, Veeti Rajala, Senne van Soelen en de snelle Pool Alan Czyz. ‘Ik doe er goed aan om mijn achteruitkijkspiegels goed proper te vegen,’ vatte Tom al grappend samen van wat hem te wachten stond!

Alleen Sen Roodenburg wist te profiteren van die ideale startplek, want de rijder van de #22 Bas Koeten Racing leidde na de start de helse bende, voor Fin Veeti Rajala, Senna van Soelen, Daan Pijl, Alan Czyz en… Geoffrey Vanspringel, meteen de leider bij de Belgen, met op enige afstand Tomas De Backer. In het geharrewar van die eerste ronde spinde Philippe Huart en was op achtervolgen aangewezen. Ook Ellis Spiezia geraakte achterop en tijdens zijn inhaalrace had de Amerikaanse Junior het een hele tijd aan de stok met Huart.

Net voor de safety car een eerste verschijning maakte – om de baanposten toe te laten her en der kegeltjes recht te zetten! – had Fin Rajala ferm Roodenburg en ook diens teammaat Senna van Soelen duidelijk gemaakt dat hij hier de lakens uitdeelde. Bij de Belgen liep Vanspringel, nog steeds 6de algemeen, uit op De Backer, die in de verte teammaat Huart én Spiezia zag opdoemen. Na een té voorzichtige start was Tom Vanderheyden in het tweede peloton verdwenen en kreeg daar het bezoek van Benjamin Abeloos en Tom Feyaerts.

Na het binnenrijden van de SC bleven er nog twintig minuten te gaan en liep Fin Rajala steeds verder uit op een trio met Senna van Soelen, nog steeds Roodenburg en, jawel, Alan Czyz. Vanspringel daarentegen voelde de hete adem van De Backer en daarachter moest Huart afrekenen met felle tegenstand van Aleksander Olejniczak en Gianni van de Craats. Vooraan liepen Van Soelen, Czyz en Roodenburg niettemin in op leider Rajala en in een ultieme poging om de Fin te verschalken, gleed Van Soelen even van de baan en verspeelde hierdoor enkele plaatsen. Dat hielp De Backer de eerste plek bij de Belgen af te snoepen van Vanspringel.

Onder invloed van het van de baan gaan van Benjamin Abeloos – de #21 AB Automotive zat met een afgebroken wiel vast in een grindbak – neutraliseerde de SC een tweede keer en bleef Rajala leiden, voor Czyz, Roodenburg, Pijl, Van Soelen en het duo De Backer-Huart. In de hertstart misschakelde Rajala zich en Czyz was er al de kippen bij om diens eerste stek af te snoepen. De Fin moest daarop ook nog een uitstekende Roodenburg voorlaten en Van Soelen verspeelde alzo de derde stek in de Dutch Belgian Super Star. Om aansluiting te vinden met het Nederlandse blok ondervonden de Belgische achtervolgers iets te veel hinder van ‘buffer’ Daan Pijl en hierdoor eindigde Tomas De Backer pas op een 6de plaats, voor… Ellis Spiezia! De Amerikaan was erin geslaagd in de laatste ronden op te klimmen naar de voorste gelederen en had er knap afgerekend met Geoffrey Vanspringel, met de derde plaats op het Belgische podium als inzet.

Bij het bekijken van de tv-beelden kwam de koersdirectie tot de  vaststelling dat Huart, maar ook Van de Craats en Barewijk tijdens het begin van de tweede SC-procedure nog hadden ingehaald – het kostte Vanspringel enkele plaatsen – en bedacht hen met verlies van hun eindposities in de einduitslag. Hierdoor moest Huart zijn tweede Belgische plaats inleveren aan Spiezia, maar behield net genoeg voorsprong op Geoffrey Vanspringel om een derde plaats uit de brand te slepen.

Race 2 vindt plaats op zondag 7 augustus om 10u59.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil