nl
fr
Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

13:38 27-09-2022

Het is alweer van begin augustus tijdens de Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen geleden dat de Ford Fiesta Sprint Cup nog in de startblokken verscheen! Komend weekend hernemen de activiteiten en keert de Fiesta Cup terug naar Circuit Zandvoort waar begin april de competitie van start ging! Vier meetings verder zijn alle ogen gericht op één man en dat is Tomas De Backer, de rijder van de #97 Ford Peerlings Wiseco, staat immers in alle kampioenschappen, Belgisch, Junior, Ford Dealer Team én Dutch Belgian Super Star aan de leiding!

In de Belgische punten kijkt Tomas aan tegen een comfortabele voorsprong op Ford Peerlings-maatje Philippe Huart. Met nog drie meetings te gaan zijn er nog zes keer punten te verdienen.

“De buit is zeker nog niet binnen,” blikt Tomas vooruit. “Ik zit al lang genoeg in de racerij om te beseffen dat een tegenvaller, een incident, een technisch mankement in één klap de kaarten grondig door elkaar kan schudden. Mijn doel is dan ook om in Zandvoort vol te scoren en mijn voorsprong voldoende te verstevigen.”

Spannender gaat het er aan toe in de Dutch Belgian Super Star. Ook hier is De Backer leider, maar het verschil is niet zo groot met Nederlanders Senna van Soelen en Sen Roodenburg.

“Voorlopig wil ik mij focussen op de Belgische strijd,” stelt Tomas. “In mijn achterhoofd hou ik evenwel goed rekening met de Dutch Belgian. In het heet van het gevecht kan het gebeuren dat een Nederlander mijn Belgische plannen in de war stuurt en het omgekeerde kan evengoed het geval zijn met een zuiver Belgische concurrent. Op de piste zijn het daar, na de start, in die eerste bocht allemaal tegenstrevers. Ik weet goed wie ik in Zandvoort in de mot moet houden!”

Hoewel hij in de punten geen bedreiging meer kan vormen voor Tomas, is toch wel uitkijken naar de terugkeer van niemand minder dan Nathan Vanspringel. De uittredende kampioen ging dit jaar één keer aan de slag in de Fiesta Cup en gaf daarop alle voorrang aan het programma met de MARC Focus VDS Racing Adventures.

“Het was een aangename verrassing te vernemen dat Nathan er terug bij zal zijn. Wij zijn altijd goede maatjes geweest en tot hiertoe beleefden wij leuke races. Uiteraard kan hij bij mij kostbare punten afsnoepen maar dat kan evengoed in het nadeel spelen van mijn directe tegenstrevers.”

Met De Backer-Vanspringel krijgt Amerikaan Ellis Spiezia, die andermaal uitrukt in de #128 Bart Loenders, alvast twee stevige rivalen voor een plaats op het Belgische Junior-podium. In het Ford Dealer Team Championship domineert Ford Peerlings met #97 (Tomas De Backer) en #98 (Philippe Huart) en in afwezigheid van #21 Ford AB Automotive (Benjamin Abeloos) zullen #30 Vanspringel Automobiles (Geoffrey Vanspringel), #11 FordStore Feyaerts (Tom Feyaerts) daar de derde plaats mogen ambiëren. Tenzij Tom Vanderheyden in de #102 Ford Peerlings zijn collega’s uit Pelt zou willen vervoegen!

Om alle deelnemers voldoende de kans te geven zich ‘warm te draaien’ zijn er op vrijdag 30 september liefst drie vrije sessies van telkens vijfenvijftig minuten voorzien. Op zaterdag 1 oktober volgen de twee vrije sessies van een half uur, waarop om 17u40 over twintig minuten de kwalificaties beslissen over de startposities. Race 1 vindt plaats op zondag 2 oktober om 9u00 en Race 2 wordt klokke 14u10 op gang geschoten, telkens over de duur van dertig minuten.

Na de afspraak in de Zandvoortse duinen krijgen de deelnemers niet veel rust. Veertien dagen later trekt de karavaan naar de Belgische Ardennen voor het Racing Festival en het voorlaatste treffen van de Belgisch-Nederlandse Ford-merkencup. Pas gedurende het weekend van 30 en 31 oktober valt tijdens de Finale Races op TT Circuit Assen het doek over het vijfde seizoen  en kennen we de namen van alle kampioenen! Gezien er dit jaar in de Belgische Cup schrapresultaten gelden en er aldus van de veertien races de twaalf beste resultaten worden weerhouden, wordt het voor sommigen aan de vooravond van de afspraak in Drenthe nog flink wat rekenen…

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil