Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

19:16 29-10-2022

Hoewel hij door de omgekeerde grid pas vanop de vijfde startrij aan zijn race begon, stond er, halfweg Race 2, geen maat op de heerschappij van Tomas De Backer! Achter het stuur van de #97 Ford Peerlings Wiseco won De Backer ‘overall’ van Gianni van de Craats en Philippe Huart!

Om dat doel te bereiken, diende De Backer wel wat geduld te oefenen. Na de start verloor hij enkele plaatsen en noteerden we hem pas als zevende, maar zat hij niettemin op een zakdoek samen met leider Huart, Czyz, Olejniczak, Van Soelen, Rajala en Roodenburg! Aan de spits had Huart de leiding in handen, maar de rijder van de #98 Ford Peerlings voelde constant de hete adem van onze Pool Czyz en in de vierde ronde was Huart eraan voor de moeite. De rijder van de #46 Nowicki Auto Serwies gaf Huart en de anderen het nakijken en liep zelfs lichtjes uit op de bende waarin Huart op zijn beurt moest opletten voor Van Soelen, Olejniczak en… terug-van-weggeweest Tomas De Backer! Iets verderop moest Ellis Spiezia afrekenen met Tom Vanderheyden in de #102 Ford Peerlings en even kwam het Belgische duo in de buurt van Van de Craats-Rajala.

Terwijl Czyz zijn voorsprong ronde na ronde verstevigde, moest Pool Olejniczak afhaken en kleefde, met de tweede plaats als inzet, de #97 aan de bumper van de groene auto van Huart! In de negende ronde sneed evenwel… De Backer als kopman de Geert Timmer-bocht aan, voor Van Soelen en Ford Peerlings-maat Huart! De 16-jarige Poolse rijder zag zich, eens te meer, verraden door de mechaniek. Roodenburg geraakte voorbij Huart – niet helemaal op een correcte manier waarvoor hij bestraft - en De Backer had het daarop aan de stok met Van Soelen, maar hij bleef mooi de meerdere van de Nederlander. Zonder Huart, dan 5de, kibbelden Roodenburg en Van de Craats om de derde stek. In de dertiende ronde ontbrak Senna van Soelen op het appel: hij moest de #24 Bas Koeten Racing met schade aan de kant zetten! De Backer zat hierdoor op rozen en stevende alzo naar een vierde overwinning in de match België-Nederland!

“Zonder de tegenslag van Czyz had ik wellicht vrede moeten nemen met een tweede plaats,” stelde Tomas na afloop. “Hij was outstanding! In de beginfase van de race ging het er enorm ‘hot’ aan toe en was het ronde na ronde millimeterwerk. Op het ogenblik dat ik aan de leiding kwam en Senna van Soelen mij achternajaagde, voelde ik dat ik hem achter mij kon houden en dat hij geen kans maakte om mij ergens aan te vallen, laat staan een poging kon ondernemen om mij voorbij te gaan. Plotseling zag ik hem snelheid verminderen en ja, wist ik dat er een zich een technisch probleem had voorgedaan. Na de start had ik niet echt gedacht dat ik als winnaar over de finish zou kunnen rijden. Ik heb ervoor gevochten en werd een beetje geholpen door de pech van enkele tegenstanders. That’s racing!

Zoals eerder gemeld, werd Roodenburg bestraft en verloor in de uitslag twee plaatsen, waardoor Gianni van de Craats tweede eindigde, voor Philippe Huart et dus Sen Roodenburg.  In de Belgische hiërarchie won natuurlijk ook Tomas De Backer. Hij kreeg op het podium het gezelschap van Philippe Huart en Ellis Spiezia, die Tom Vanderheyden achter zich kon houden. Amerikaan Spiezia was tweede in de Junior, achter De Backer en met deze laatste pakte Ford Peerlings uiteraard de grootste beker in het Ford Dealer Team Championship. Tom Feyaerts tenslotte won op de piste de mooie strijd van Filip Zagorski.

In het kampioenschap is Tomas nu echt wel zeker van de Belgische titel. Zelfs al wint Huart Race 2! In de Dutch Belgian Super Star daarentegen maakt Nederlander Sen Roodenburg nog een kans om De Backer daar van de bekroning te houden. Dan moet hij in Race 2 wél overall winnen en mag De Backer niet hoger finishen dan veertiende! Eindigt Tomas twaalfde dan verslaat hij de Nederlander met één puntje verschil...

Race 2 volgt op zondag 30 oktober, klokke 11u05. Dertig minuten later valt dan het doek over het vijfde seizoen van de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup.

Uitslag Race 1: 1. T. De Backer, 15 ronden; 2. G. van de Craats, op 5.061; 3. P. Huart, op 8.938; 4. S. Roodenburg; 5. V. Rajala, op 9.166; 6. S. Barewijk, op 16.387; 7. E. Kosterman, op 18.837; 8. E. Spiezia, op 22.189; 9. T. Vanderheyden, op 27.089; 10. M. de Wit, op 39.506; 11. T. Feyaerts, op 55.710; 12. F. Zagorski, op 1.08.449; 13. S. van Soelen, op 3 ronden; 14. A. Czyz, op 9 ronden; 15. A. Olejniczak, op 6 ronden

 

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Vicekampioen Philippe Huart tekent voor zesde seizoen !

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil