nl
fr
Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

00:00 08-06-2022

Tomas De Backer en ook Ford Peerlings verlieten Circuit Zandvoort als sterke leiders en zij zijn dan ook de grote favorieten voor de tweede afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup, die betwist wordt in het kader van de Zolder Superprix !

Geholpen door een dubbele overwinning en twee snelste ronden, telt de rijder van de #97 Ford Peerlings meteen elf punten meer dan Geoffrey Vanspringel, die tweede staat in de tussenstand, met één puntje voorsprong op broer Nathan. De uittredende kampioen geeft evenwel alle voorrang aan het programma met de Focus VDS Racing en komt niet meer aan de start in de Fiesta Cup. Broer Geoffrey is aldus bij Vanspringel Automobiles de nummer één en de best geplaatste tegenstrever. 

“Ik vind het spijtig dat ik het niet meer kan opnemen tegen Nathan,” stelt Tomas. “Hij was een harde, maar steeds faire tegenstrever en bovendien schoten wij goed met elkaar op. Langs de andere kant tel ik één concurrent minder waarmee ik alvast geen rekening meer dien te houden. Het wijzigt echter niets aan mijn ingesteldheid voor de afspraak op Circuit Zolder: ik ga voor de overwinning en het scoren van voldoende punten! Maar, indien nodig, zal ik eerder op veiligheid spelen dan onnodige risico’s te nemen en kostbare punten te verspelen. Mijn opdracht is duidelijk: ik wil Circuit Zolder verlaten als puntenleider!”

Naast Geoffrey Vanspringel, die tijdens de Voorjaarsraces sterk presteerde achter het stuur van de #30 Vanspringel Automobiles, zijn er nog voldoende kapers op de kust. En niet in het minst binnen de rangen van Ford Peerlings!

“Peerlings-maatje Philippe Huart kende herhaalde dikke pech en, ja, bij Ford Peerlings wordt er een derde Fiesta voorgereden, de #96 met Kobe Pauwels,” licht Tomas toe. “En ik weet dat Giovanni Van Lil in Zandvoort slechts zijn eerste outing beleefde bij FordStore Feyaerts. Na de kwalificaties gaan we meteen weten hoe de kaarten geschud werden…”

De 17-jarige Pauwels was er op het Nederlandse duinencircuit niet bij, omdat hij weerhouden was door een wedstrijd in de CrossCar Senior. Dankzij de mogelijkheid om een schrapresultaat in te brengen, kan hij in de resterende zes meetings van de Ford Fiesta Sprint Cup voluit voor de punten gaan.

“Met achtereenvolgende races in de CrossCar Senior en het EK RX3 – waar ik in Hongarije won – heb ik alvast geen gebrek aan koersritme,” knipoogt Kobe. “Ondertussen zat ik tijdens een manche van de Belcar Sprint Cup voor de eerste keer achter het stuur van de Fiesta van Peerlings, maar racen tegenover auto’s die niet gelijkaardig zijn, heeft geen vergelijk met wat mij te wachten staat in de Ford Fiesta Sprint Cup. Ik ben benieuwd hoe de vrije trainingen en vooral de kwalificaties gaan verlopen om te weten waar ik mezelf zal kunnen situeren tegenover de rijders die al een tijd meedraaien in de Fiesta Cup. Uiteraard wil ik ook hier zo hoog mogelijk finishen en een goed resultaat neerzetten.”

Achter deze kopmannen mogen we ons verwachten aan een flinke strijd tussen terug-van-weggeweest Tom Feyaerts, in de ex-Planckaert Fiesta, Ford AB Automotive-rijder Benjamin Abeloos en Wim Coekelbergs in de Azerti Fiesta. Wie er op de afspraak ontbreekt, is Ellis Spiezia. De 16-jarige Amerikaan met Italiaanse roots zou bij het team van Bart Loenders aantreden, maar hij geraakte tijdens een kartrace gewond en dient hierdoor verstek te geven voor de Junior-confrontatie met het duo De Backer-Pauwels!

Dankzij de prestaties van Tomas De Backer leidt de #97 Ford Peerlings de debatten in het Ford Dealer Team  Championship. De #29 Vanspringel Automobiles deelt daar nog de tweede plaats met de #30 Vanspringel Automobiles en de #94 FordStore Feyaerts.

 

Net zoals tijdens de Zandvoortse Voorjaarsraces gaan de Belgen ook nu weer samen met een tiental Nederlandse Fiesta’s de piste op. Er gelden nog steeds twee gescheiden kampioenschappen en voor de meer dan virtuele gevechten – met goed twintig Fiesta’s -  tussen het Noorden en het Zuiden is er de zeer gesmaakte Dutch Belgian Super Star of een Top 20 ‘overall’. Daarin staan Tomas De Backer en Nederlander Gianni van de Craats ex aequo eerste, voor Noorderbuur Senna van Soelen en Giovanni Van Lil.

De Zolder Superprix begint voor de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup op vrijdag 10 juni met dertig minuten vrije testritten. Op zaterdag 11 juni zijn er twee vrije trainingen van telkens dertig minuten, waarna om 16u35 de kwalificaties zullen bepalen wie er op de startgrid vooraan komt te staan. Start van Race 1 op zondag 11 juni om 10u00 en klokke 14u40 is er Race 2, tevens over dertig minuten.