nl
fr
Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

10:57 03-05-2022

Heel wat bekende Belgische gezichten in de paddock van Circuit Zandvoort voor de Voorjaarsraces en ook een blij weerzien met Giovanni Van Lil, die na een moeilijk debuut in 2019 dit jaar via FordStore Feyaerts zijn come-back beleefde in de Ford Fiesta Sprint Cup.  

Met slechts één testdag op Circuit Zolder onder de wielen, kreeg Giovanni amper één voorbereidende vrije testsessie om zowel de Fiesta #94 Daxperience/LePlan GT, het voor hem totaal nieuwe Zandvoort-tracé als de crew van FordStore Feyaerts beter te leren kennen.

De kleine ploeg van Feyaerts heeft mij alleszins prima opgevangen en zij waren één en al goede zorgen om mij op de best mogelijke manier te omkaderen en te informeren over hoe we konden samenwerken,” blikt Giovanni Van Lil terug op het weekend van de Voorjaarsraces. “Zo organiseerde Raf (Pireyn) een track walk, hetgeen mij toeliet het geheel nieuwe circuit op voorhand onder de knie te krijgen. Niettemin begon ik met een bang hart aan die eerste vrije sessie en dat had alles te maken met de redelijk zware crash die ik hier twee jaar geleden in de Hugenholtz-bocht beleefde. Dat spookte toch wel wat in mijn hoofd, toen ik hier begon aan mijn eerste rondjes…”

Van Lil wist zich te herpakken en vond, naar eigen zeggen, vlug zijn draai op het vernieuwde circuit. Hij sloot de eerste vrije training af met een 2de snelste tijd waarna hij na de kwalificaties binnen dezelfde seconde als Nathan Vanspringel en Philippe Huart eindigde, goed voor de 4de plaats ging op de startgrid.

“Uiteraard stemde dat resultaat tot algemene tevredenheid, maar Raf en Joris brachten mij, eens te meer, met de voetjes op de grond en peperden het er goed in, dat het moeilijkste deel van de missie nog moest volgen en dat was zonder kleerscheuren twee keer een deftig resultaat neerzetten,” herinnerde Giovanni zich de briefing die hij meekreeg.

Na het behalen van een zeer verdienstelijke 2de plaats in Race 1, moest Giovanni in Race 2 echter vrede nemen met een 4de stek, nadat hij lange tijd zicht had op een 3de plek, achter Tomas De Backer en Nathan Vanspringel ! Dat hij uiteindelijk die podiumplaats uit handen diende te geven, was het gevolg van een beslissing via de groene tafel : daar oordeelde men dat Van Lil niet geheel volgens de regels rivaal Philippe Huart achter zich had proberen te houden.

Zegt Tom Feyaerts, teamowner en tot vorig jaar zelf actief in de Ford-merkencup, over het incident tussen zijn rijder en Huart:  “Ik stond tijdens de bewuste race bovenaan de pitbuilding en vanuit mijn oogpunt betrof het een gewoon race-incident. Na het bekijken van de beelden, ook die on-board, was ik een iets andere mening toegedaan. Laat ons zeggen dat Giovanni zich heeft laten beïnvloeden door wat ik mooi zal catalogeren onder ‘jeugdige overmoed’. Het was zijn eerste meeting, hij stond wellicht wat onder druk nadat hij twee jaar niet meer had gereden in de Fiesta Cup. Het voorval, het verlies van dat podium en de opgedane ervaring moeten hem toelaten op Circuit Zolder serener aan de start te verschijnen.”

Het is duidelijk dat Giovanni bij zijn debuut kon terugvallen op de kennis van Raf Pireyn en Joris Vanhoovels, de twee mecaniciens van FordStore Feyaerts die er al bij waren toen Feyaerts met Bert en Stienes Longin in 2018 kennismaakte met de Ford Fiesta Sprint Cup.

“Dankzij de samenwerking met Bert Longin en niet op het minst Kenny Herremans hebben wij de stiel van race-mecanicien geleerd,” knipoogt Raf Pireyn. “Ik ben altijd een enthousiaste autosportfan geweest, wij gingen met een hele bende naar heel wat races kijken en totdan beperkte mijn ruimere kennis zich tot deelnames aan track days, waarbij je vooral knutselde aan het vinden van de juiste set-up. Dat kwam mij goed van pas tijdens de allereerste tests met Bert Longin achter het stuur van de Fiesta. Na vier seizoenen weten wij uiteraard veel meer en dat helpt als een nieuwe rijder zoals Giovanni zich aanmeldt. Met Kenny liep dat van in het begin vlot, omdat hij net al twee goede seizoenen achter de rug had en hij ons meer dan eens hielp bij het vinden van de juiste oplossingen. Giovanni moet zich nog wat meer thuis gaan voelen in de Fiesta, en wij zijn ervan overtuigd dat hij weldra helemaal vooraan gaat meespelen.”

De eerstvolgende afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats op Circuit Zolder in het kader van de Superprix op 10, 11 en 12 juni.

“Ik ga met een goed gevoel naar Circuit Zolder,” blikt Giovanni vooruit. “Op Zandvoort heb ik vertrouwen getankt. Bij mezelf en bij het team van FordStore Feyaerts. Ter voorbereiding van de meeting op Circuit Zolder gaan we daar nog uitvoerig testrijden. We moeten het weliswaar minieme verschil met de top weggommen en resoluut hoger en beter viseren!”

Meer nieuws van de Supercar Madness

Ford fiesta

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan !

Ford fiesta

Alan Czyz, een ster uit het Oosten!

Ford fiesta

Alle bekroningen voor Tomas De Backer!

Ford fiesta

Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Alan Czyz op de eerste startrij!

Ford fiesta

Tomas en Eddy De Backer: The Winner Takes It All

Ford fiesta

Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug van de partij !

Ford fiesta

Tom Vanderheyden gaat voor herkansing !

Ford fiesta

Van karting naar Ford Fiesta Sprint Cup: de ideale leerschool!

Ford fiesta

Een zesde seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken!

Ford fiesta

De Backer, Spiezia en Huart redden Belgische eer!

Ford fiesta

Tomas De Backer en Tom Vanderheyden in “pole position"!

Ford fiesta

Allen tegen Tomas De Backer!

Ford fiesta

Opnieuw Ford Peerlings, Philippe Huart en Tomas De Backer…

Ford fiesta

Kobe Pauwels was de snelste, Ellis Spiezia start in “pole position”!

Ford fiesta

Opnieuw Tomas De Backer versus Philippe Huart of…

Ford fiesta

Wim Coekelbergs geeft afspraak in de Raidillon !

Ford fiesta

Vanspringel Automobiles aast op revanche !

Ford fiesta

Philippe Huart en Tomas De Backer verdelen de winst !

Ford fiesta

Kobe Pauwels geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

Wie neemt het op tegen Tomas De Backer ?

Ford fiesta

Tom Feyaerts opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos verwezenlijkt een jongensdroom!

Ford fiesta

16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia met Bart Loenders aan de start !

Ford fiesta

Giovanni Van Lil vol vertrouwen voor afspraak op Circuit Zolder

Ford fiesta

Het familieverhaal van Vanspringel Automobiles

Ford fiesta

Tomas De Backer stevig puntenleider !

Ford fiesta

België-Nederland: 1-0 met dank aan Tomas De Backer!

Ford fiesta

Wie wordt de opvolger van Nathan Vanspringel ?

Ford fiesta

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start!

Ford fiesta

Tweede zit voor Giovanni Van Lil

Ford fiesta

Nathan Vanspringel met VDS Racing Adventures!

Ford fiesta

Benjamin Abeloos met Ford AB Automotive aan de start in 2022!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel terug aan de start !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Vijfde seizoen voor Philippe Huart !

Ford fiesta

FordStore Feyaerts kiest voor Giovanni Van Lil