Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

19:38 17-07-2021

Philippe Huart en vooral Kenny Herremans domineerden Race 1, maar aan de eindmeet ging de grootste beker naar Polle Geusens, die in de #90 Ford Peerlings toe was aan zijn allereerste race op circuit! De ex-rallyrijder won dominant van Junior Nathan Vanspringel in de #29 Vanspringel Motorsport en een verrassend goed presterende Maxim De Witte in de #19 Alnimax by Ford Peerlings!

Nog voor de start werd gegeven van Race 1 van de Supercar Madness, bevestigde organisator V-Max Racing Management dat de eerder wegens uitzonderlijke omstandigheden geannuleerde Spa Euro Race-meeting zeker wordt vervangen door twee races die op 11 en 12 september op Circuit Zolder worden betwist in het kader van de Essers FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix! Met deze aankondiging weten we nu ook dat de Hankook Finale Races op 29, 30 en 31 oktober op TT Circuit Assen het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup zullen afsluiten!

Zoals het reglement voorschrijft geldt er voor Race 1 een omgekeerde volgorde van zowel de Belgische als de Nederlandse Top 5. Hierdoor stond Philippe Huart op de eerste startrij, net voor Fiesta-debutant Polle Geusens, Nathan Vanspringel, Kenny Herremans en de échte pole-man, Tomas De Backer, die dankzij de snelste ronde meteen één extra puntje mocht inschrijven!

Tomas De Backer beleefde alvast een apart debuut in de Zolderse afspraak. Tijdens de vrije sessies gaf de motor van de #97 Ford Peerlings niet het volle pond en in laatste instantie werd dan beslist om de motor niét te vervangen, maar Tomas te laten overstappen op de ex-Bas Koeten-Fiesta waarmee Wim Coekelbergs zijn maidentrip moest beleven. Terwijl de uittredende Junior-kampioen zich naar de ‘pole position’ reed – en ook Nederlander Laurens de Wit achter zich hield – bleven de mecaniciens van Ford Peerlings ijverig sleutelen aan het inbouwen van een andere motor in de koets van Tomas, waarop alvast het #95 prijkte van Wim Coekelbergs. Wegens het niet kunnen afleggen van een kwalificatieronde kreeg Coekelbergs van de officiëlen de toelating om vooralsnog de start te nemen, zij het volledig achteraan het startveld.

Philippe Huart, dit jaar toe aan zijn vierde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup, profiteerde tenvolle van zijn plaats vooraan en leidde meteen, voor, jawel, Polle Geusens, Jacco Van der Waal, Kenny Herremans, Laurens de Wit en Nathan Vanspringel. Aan de chicane gingen de poppen aan het dansen. Tomas De Backer gleed plots weg, knalde tegen de vangrails en hierdoor moest de achteropkomende Geoffrey Vanspringel uitwijken en verloor kostbare plaatsen.

Huart bleef domineren en zag ondertussen het duo Herremans-De Wit in de achteruitkijkspiegels opdoemen, met vlak daarachter Polle Geusens. Met zijn jarenlange ervaring in dit soort merkenracerij wist Philippe Huart maar al te goed hoe hij de twee kleppers achter zich kon houden, maar, helaas, in de 7de ronde verdween de groene #98 Ford Peerlings met een stukke koppeling plots naar de zijkant en schoof Herremans door naar zowel de leidersplaats in het BK als de Dutch Super Star. Aan die spits reed Nederlander de Wit in 2de stelling, voor Polle Geusens en Junior-leider Nathan Vanspringel, die niet veel later Geusens kon verrassen en de tweede plek opeiste. Met nog twee ronden te gaan maakte men zich ondertussen bij AM FordStore Feyaerts stilaan op voor een feestje… In wat de laatste ronde zou worden, viel de AM-Fiesta plots stil en… Nathan Vanspringel schoof in de Belgische hiërarchie door naar de eerste plaats!

Deze laatste werd, ondanks meerdere verwittigingen voor inhalen onder gele vlag, uiteindelijk gestraft met verlies van twee plaatsen in het algemeen klassement, hetgeen aan de eindmeet in de… Belgische punten in het voordeel uitdraaide van Polle Geusens en het team van Philip Peerlings!

Geusens en Vanspringel kregen op het Belgische podium het gezelschap van Maxim De Witte, die alzo mooi werd beloond voor de evolutie die hij doormaakte na een bescheiden debuut, einde 2018, en Philip Peerlings als winnaar van het Ford Dealer Team Championship. Na het aandachtig ontleden van alle beelden van de verschillende incidenten, verloor De Witte voor het inhalen onder de gele vlag één plek, zodat uiteindelijk halfbroertje Alexander Borgmans op het podium had moeten plaatsnemen. Het bleef hoe dan ook in de familie van Alnimax Racing!

Nathan Vanspringel redde de meubelen van het Brusselse Ford Vanspringel met een dominante overwinning in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup. Hij bleef daar duidelijk de meerdere van, jawel, Alexander Borgmans – Alnimax stond telkens op het podium! – en Milan De Laet in de #22 EJ Automotive.

Het wegvallen van de favoriete Belgen maakte dat Nederlander Laurens de Wit de Dutch Belgian Super Star domineerde, voor Polle Geusens en landgenoot Jacco van Der Wal. Pechvogel Herremans tenslotte pakte nog één puntje voor het verwezenlijken van de snelste ronde.

Polle Geusens: “Ik ben zelf een beetje verbaasd dat ik hier op het podium sta en dan nog wel als winnaar! Tijdens de trainingen had ik gemerkt dat mijn ervaring met snellere auto’s in rally mij hielp om tot het uiterste te gaan en snelle ronden af te haspelen. Niettemin ontbreekt het mij duidelijk aan ervaring op circuit, om, vb, in het close racen het verschil te maken en als eerste de bocht in te duiken. De goede startplaats hielp mij om aansluiting te vinden en ook te behouden met de kopmannen, maar ik denk wel dat ik zonder de pech van Philippe Huart en Kenny Herremans nooit als eerste de geblokte vlag zou hebben gezien en wellicht achter hen zou geëindigd zijn. De auto gaf geen krimp, dit resultaat stemt mij zeer tevreden en dat smaakt naar meer!”

Race 2 van de Ford Fiesta Sprint Cup wordt betwist op zondag 18 juli, klokke 13u25.

Uitslag: 1. Geusens, 16 ronden; 2. N. Vanspringel, 16 ronden; 3. Borgmans, op 36.063; 4. De Witte, op 35.778: 5. Feyaerts, op 54.950; 6. G. Vanspringel, op 1.02.659; 7. De Laet, op 15 ronden; 8. Herremans, op 14 ronden; 9. Huart, op 7 ronden; 10. Coekelbergs, op 1 ronde; 11. De Backer

 

Meer nieuws van de Zolder Race Promotion Night

Ford fiesta

Kenny Herremans: twee keer kampioen, één keer vice-kampioen

Ford fiesta

EJ Automotive blikt tevreden terug op campagne in Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Drie overwinningen voor Tomas De Backer in Dutch Belgian Super Star

Ford fiesta

Vier deelnames en één keer winst voor Junior Planckaert

Ford fiesta

Acht overwinningen voor Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde seizoen brengt bekroning voor Nathan Vanspringel !

Ford fiesta

EJ Automotive beleeft jaar van de doorbraak

Ford fiesta

Nathan Vanspringel is opvolger van Kenny Herremans en David De Saeger

Ford fiesta

Race 1 : Polle Geusens na opgave van Nathan Vanspringel

Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

Ford fiesta

Milan De Laet gaat minstens voor de tweede plaats !

Ford fiesta

Race 2 : De volle pot voor Tomas De Backer !

Ford fiesta

Race 1 : Tomas De Backer domineert !

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

De eerste keer voor Junior Planckaert !

Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor eerherstel !

Ford fiesta

Zorgt Kenny Herremans voor een ommezwaai?

Ford fiesta

De vijf pionnen van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

Ford fiesta

Pole position voor Philippe Huart en… Junior Planckaert!

Ford fiesta

Wie doet beter dan Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Junior Planckaert opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Vanspringel Automobiles domineren!

Ford fiesta

Tomas De Backer domineert match België-Nederland

Ford fiesta

Volle winst voor Milan De Laet!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel pakt "pole position"!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

Ford fiesta

Kenny Herremans blikt vooruit op Jack's Racing Day!

Ford fiesta

AB Automotive weldra aan de start?

Ford fiesta

Kenny Herremans wint, Nathan Vanspringel puntenleider

Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

Ford fiesta

Kunnen Kenny Herremans en Nathan Vanspringel leidersplaatsen behouden?

Ford fiesta

Junior Planckaert nog niet terug in actie!

Ford fiesta

Annulatie van de Spa Euro Race !

Ford fiesta

Wie doet beter dan Kenny Herremans en Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Wim Coekelbergs aan de start als zesde pion van Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde keer, goede keer voor Alexander Borgmans !

Ford fiesta

Tom Feyaerts verwacht dat Kenny Herremans blijft winnen!

Ford fiesta

Polle Geusens als invaller voor Walter Cleynhens!

Ford fiesta

Geen volle punten voor geslaagd debuut van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Start met hoogtes en laagtes voor EJ Automotive!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Kenny Herremans verdelen de eerste winst!

Ford fiesta

Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans en Tomas De Backer?

Ford fiesta

Michelangelo Amendola met EJ Automotive naar Zandvoort!