Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

00:00 27-10-2021

Na de vijfde meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup 2021 op Spa-Francorchamps wordt er tijdens de Finale Races op TT Circuit Assen een punt gezet achter het vierde seizoen van de Belgisch-Nederlandse Ford-merkencup. Hoewel Nathan Vanspringel slechts één keer als winnaar de finish bereikte, bleef hij al die tijd stevig aan de leiding in het kampioenschap en dat heeft hij te danken aan een bijna perfect jaar  – op één keer na scoorde hij altijd hoog genoeg – en herhaalde misstappen van zijn directe rivalen. Zo triomfeerde Tomas De Backer drie keer, terwijl Milan De Laet en Kenny Herremans twee keer wonnen, maar alle drie evengoed vaak naast de prijzen grepen !

Het verloop van de twee tijdens het Racing Festival verreden races leert ons eens te meer dat er in de mechanische sporten nog steeds rekening dient gehouden te worden met het fameuze pechduiveltje. Zo vernamen we dat de radiator van de #29 Vanspringel Automobiles op het einde van Race 2 stukging en Nathan Vanspringel geen ronde meer had kunnen afleggen ! Nu geraakte hij aan de eindmeet, goed voor een 4de plaats, 13 punten ofte een totaal van 155 punten. De titel ligt in zijn bereik. Op voorwaarde dat Brusselaar op TT Circuit Assen voldoende kan scoren, en Milan De Laet of Kenny Herremans niet zo hoog finishen, lees het behalen van twee overwinningen.

De Laet telt 134 punten. Indien hij twee keer zou winnen, komt de rijder van de #22 EJ Automotive aan een eindtotaal van 174 punten. In dat geval moet Vanspringel minstens 20 punten inschrijven en kijkt hij aan tegen een totaal van 175 punten. Met één puntje minder, is er  sprake van een ex aequo en in dat geval geeft het aantal overwinningen de doorslag : tot hiertoe won De Laet twee keer en Vanspringel heeft één overwinning.

Bijna een gelijkaardige situatie bij Kenny Herremans. Met twee zeges zou de rijder van de #3 AM FordStore Feyaerts aan een eindtotaal kunnen komen van 170 punten. Vanspringel moet dan zestien goedmaken… Er is nog een derde kaper op de kust en die heet Tomas De Backer. 126 punten voor de rijder van de #97 Wiseco Ford Peerlings of dankzij twee overwinningen een totaal van 166 punten met een verschil van 12 goed te maken punten voor Vanspringel.

Er is een vierde speler die, zonder aanwezig te zijn in de Finale Races, een rol van  betekenis heeft en dat is het trio Huart-Borgmans-De Witte ! Omdat hij geen kans meer zag om zijn vierde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup in schoonheid te laten beëindigen en liever alles zette op een titel in de genaamde Belcar Skylimit Sprint Cup, verkoos Philippe Huart verstek te geven voor de afspraak op The Cathedral of Speed.  Gelijkaardige redenen rechtvaardigen evenzeer de afwezigheid in Assen van het Alnimax-duo Alexander Borgmans-Maxim De Witte.

Zonder dit trio zouden we mogen uitgaan van negen deelnemers in de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup en gezien er in het reglement staat dat ‘elke rijder scoort punten, op voorwaarde dat hij de start heeft genomen’, mag Nathan Vanspringel bij wijze van spreken na de start van Race 1 én Race 2 opgeven en wordt hij als 9de gerangschikt, hetgeen overeenstemt met een winst van 14 punten en een eindtotaal van 169 punten.

Wint De Laet één race en gaat hij in één race als 2de over de eindmeet, komt hij aan een totaal van 171 punten en heet hij kampioen. Een gelijkaardig scenario zou Kenny Herremans een totaal opleveren van 167 punten maar wel titelverlies met slechts twee puntjes. Bij al deze rekensommetjes hebben we de drie toe te kennen extra punten (nog) niet meegerekend: voor pole position en snelste ronde in Race 1 én Race 2. En er zijn nog kandidaten voor een mooie eindplaats, die weliswaar niet meer in aanmerking voor de titelstrijd, maar niet onbelangrijk zijn bij het verdelen van alle plaatsen en dito punten, lees ook het afsnoepen van winst bij één van de titelspelers. We denken hierbij vooral aan Polle Geusens, Ford Peerlings-teammaat van Tomas De Backer, en winnaar in zijn allereerste Fiesta-race ! Ook Kenny Herremans heeft met Tom Feyaerts en Junior Planckaert – nog een ex-winnaar -, mogelijke FordStore Feyaerts-ondersteuning en dan zijn er nog Azerti-rijder Wim Coekelbergs of Geoffrey Vanspringel, broer van !

Gezien voor het Junior Ford Fiesta Sprint Cup de in het algemeen klassement behaalde punten worden weerhouden, gelden hier dezelfde scenario’s en dezelfde acteurs. Op uitzondering van Kenny Herremans.

In het Ford Dealer Team  Championship is het nogmaals de #29 Vanspringel Automobiles van Nathan Vanspringel in het voordeel en zal winst of verlies van #3 AM FordStore Feyaerts (Herremans) of #97 Wiseco Ford Peerlings (De Backer) bepalen of de Brusselse Ford-verdeler zich een tweede keer tot de snelste Ford-verdeler mag uitroepen. Zonder de #98 Ford Peerlings van Huart aan de start, heeft Ford Peerlings met de #90 van Polle Geusens nog een extra kandidaat voor het eindpodium. 

Hoewel de Nederlandse deelnemers in de eerste plaats voor hun eigen klassementen strijden, hebben enkelen onder hen veel oog voor de Dutch Belgian Super Star, waarin telkens twintig punten vallen te verdienen in de Top 20 Nederland-België. Laurens de Wit leidt daar voor, jawel, Nathan Vanspringel, maar het verleden heeft ons geleerd dat onze jongens weinig of niet geven om die NL-BE-challenge en desgevallend op de piste het voetje lichten en de voorkeur geven aan de zuiver Belgisch rangorde.

Na private tests en een eerste vrije sessie op vrijdag 29 oktober, is er traditioneel op zaterdag 30 oktober een tweede vrije sessie van dertig minuten, met daaropvolgend om 14u20 de kwalificaties. Dan kennen we zowel de Belgische als de Nederlandse « pole man » en nog meer de omgekeerde Top 5 voor Race 1, die op zondag 31 oktober klokke 10u00 van start gaat. Om 15u55 volgt Race 2 en na weerom dertig minuten racen weten we wie de namen zijn van de kampioenen 2021 ! Tenzij na Race 1 de teerlingen reeds geworpen zijn…

Palmares Ford Fiesta Sprint Cup

2018 :

Overall: Kenny Herremans

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: Ayrton Redant

Ford Dealer Team Championship : FordStore Feyaerts

2019 :

Overall : David De Saeger

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: Nathan Vanspringel

Ford Dealer Team Championship : FordStore Vanspringel

2020 :

Overall : Kenny Herremans

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: Tomas De Backer

Ford Dealer Team Championship : FordStore Feyaerts

 

Meer nieuws van de Zolder Race Promotion Night

Ford fiesta

Kenny Herremans: twee keer kampioen, één keer vice-kampioen

Ford fiesta

EJ Automotive blikt tevreden terug op campagne in Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Drie overwinningen voor Tomas De Backer in Dutch Belgian Super Star

Ford fiesta

Vier deelnames en één keer winst voor Junior Planckaert

Ford fiesta

Acht overwinningen voor Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde seizoen brengt bekroning voor Nathan Vanspringel !

Ford fiesta

EJ Automotive beleeft jaar van de doorbraak

Ford fiesta

Nathan Vanspringel is opvolger van Kenny Herremans en David De Saeger

Ford fiesta

Race 1 : Polle Geusens na opgave van Nathan Vanspringel

Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

Ford fiesta

Milan De Laet gaat minstens voor de tweede plaats !

Ford fiesta

Race 2 : De volle pot voor Tomas De Backer !

Ford fiesta

Race 1 : Tomas De Backer domineert !

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

De eerste keer voor Junior Planckaert !

Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor eerherstel !

Ford fiesta

Zorgt Kenny Herremans voor een ommezwaai?

Ford fiesta

De vijf pionnen van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

Ford fiesta

Pole position voor Philippe Huart en… Junior Planckaert!

Ford fiesta

Wie doet beter dan Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Junior Planckaert opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Vanspringel Automobiles domineren!

Ford fiesta

Tomas De Backer domineert match België-Nederland

Ford fiesta

Volle winst voor Milan De Laet!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel pakt "pole position"!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

Ford fiesta

Kenny Herremans blikt vooruit op Jack's Racing Day!

Ford fiesta

AB Automotive weldra aan de start?

Ford fiesta

Kenny Herremans wint, Nathan Vanspringel puntenleider

Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

Ford fiesta

Kunnen Kenny Herremans en Nathan Vanspringel leidersplaatsen behouden?

Ford fiesta

Junior Planckaert nog niet terug in actie!

Ford fiesta

Annulatie van de Spa Euro Race !

Ford fiesta

Wie doet beter dan Kenny Herremans en Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Wim Coekelbergs aan de start als zesde pion van Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde keer, goede keer voor Alexander Borgmans !

Ford fiesta

Tom Feyaerts verwacht dat Kenny Herremans blijft winnen!

Ford fiesta

Polle Geusens als invaller voor Walter Cleynhens!

Ford fiesta

Geen volle punten voor geslaagd debuut van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Start met hoogtes en laagtes voor EJ Automotive!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Kenny Herremans verdelen de eerste winst!

Ford fiesta

Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans en Tomas De Backer?

Ford fiesta

Michelangelo Amendola met EJ Automotive naar Zandvoort!