Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

16:41 30-10-2021

Na een vooral in de laatste ronden ongemeen spannende kwalificatie slaagde Tomas De Backer erin om achter het stuur van de #97 Wiseco Ford Peerlings de « pole position » af te snoepen van Kenny Herremans ! Nathan Vanspringel ging in extremis nog voorbij Milan De Laet, waardoor deze laatste de 5de plek ‘kreeg’ en alzo in de omgekeerde Top 5 in « pole position » komt te staan !

Tijdens de amper twintig minuten durende kwalificaties dienden zowel Nathan Vanspringel als Kenny Herremans rekening te houden met een ‘drive through’, die zij tijdens de eerste vrije training opliepen voor het niet respecteren van de fameuze ‘track limits’. In de eerste vrije sessie toonde Herremans zich als de snelste van het twintigkoppige BE-NL-veld, nipt voor Poolse Nederlander Nikodem Wierzbicki en Belgen Tomas De Backer en Milan De Laet. In de tweede natte vrije training speelden Nathan Vanspringel – hij kreeg weerom een verwittiging voor de track limits – en Tomas De Backer voortdurend haasje-over, met de eerste plek als inzet. Met 2.11.934 stond de man van de #97 Wiseco Ford Peerlings tot en met de laatste ronden helemaal bovenaan, totdat in extremis Laurens de Wit en Nikodem Wierzbicki plaatsen 1 en 2 opeisten. De Backer, 3de, bleef het Belgische klassement leiden, voor Nathan Vanspringel, Polle Geusens, Milan De Laet en Kenny Herremans, ofte een virtuele Top 5.

De piste van The Cathedral of Speed lag er nog steeds nat bij, toen de twintig auto’s begonnen aan hun formatieronde. Terwijl het duo Herremans-Vanspringel voldeed aan de verplichte pitstop, verschenen bovenaan de tijdentabellen de namen van Nikodem Wierzbicki, Milan De Laet, Laurens de Wit, Polle Geusens, Tomas De Backer en Junior Planckaert ! Herremans liet niet lang op zich wachten en bond voor de Belgische « pole » de strijd aan met De Backer en De Laet, waarna de rijder van de #3 AM FordStore Feyaerts met 2.12.435 prompt aan de spits verscheen, weliswaar achter Wierzbicki.

Vanaf Ronde 5 bleef Herremans domineren en achter hem vonden we, mooi op een rij, De Backer-Geusens-De Laet-Nathan Vanspringel. Junior Planckaert was één van de eersten die een snelle tijd geschrapt zag, wegens, jawel, het niet respecteren van de track limits. Met nog amper negen minuten te gaan, werd er geraced onder ‘full course yellow’ - een gevolg van het in de grindbak gaan van Milan De Laet, verraden door een kapotte wiellager - en hoewel hij, ook wegens track limits, twee snelle rondetijden moest inleveren, bleef De Backer tweede, achter Herremans. Drie minuten voor het einde van de kwalificatie ging het licht opnieuw op groen en verraste De Backer met 2.12.221 Herremans voor de « pole position ». Die snelle ronde werd – ja, track limits – andermaal geschrapt, maar met 2.11.825 bleef de Antwerpenaar duidelijk de baas van Kenny Herremans, na een voor hem vlekkeloze sessie !

Tevredenheid troef in het kamp van Wiseco Ford Peerlings en Tomas De Backer. De échte « pole position » levert hem niet alleen de beste startplaats op voor Race 2, want hij scoort hiermee één puntje dat wel eens het verschil zou kunnen maken in de eindafrekening…

« Ik ben blijven aanvallen maar de echt snellere ronden volgden niet meteen, » deed Tomas zijn verhaal. « Gedurende de yellow-procedure kon ik de auto voldoende laten afkoelen en voelde ik meteen dat er meer inzat. Ik zette twee scherpe tijden en, ja, ééntje volstond om de « pole position » in mijn richting te duwen. Ik start aldus in de tweede, allerlaatste en wellicht beslissende race vanop de eerste startrij en dat stemt mij zeer tevreden. Het zal er op aankomen voldoende punten te scoren. Wij hebben niets meer te verliezen. Het kan alleen maar beter gaan ! »

« Gegokt en verloren, » gaf Kenny Herremans ruiterlijk toe. « Tijdens de neutralisatie besloot ik de pitlane op te zoeken en de set-up wat bij te stellen. De tijd was evenwel te kort om dat degelijk uit te voeren. Ik denk dat Tomas precies toen het verschil heeft kunnen maken. Nu, na alle ellende die we tot hiertoe hebben gekend, hoor je mij niet klagen. We staan in een zeer goede uitgangspositie voor zowel Race 1 als Race 2. »

Race 2 gaat van start om 15u55. Met dus vooraan Tomas De Backer, en achter hem op de Belgische rij Kenny Herremans, Polle Geusens, Nathan Vanspringel, Milan De Laet, Geoffrey Vanspringel – helaas, in de laatse ronde rondgegaan bij het uitkomen van de chicane -, Junior Planckaert, Wim Coekelbergs en Tom Feyaerts.

Voor Race 1, start om 10u00, krijgen we een omgekeerde Top 5 met daar vooraan Milan De Laet, Nathan Vanspringel, Polle Geusens, Kenny Herremans en Tomas De Backer. Allemaal rijders die een beslissende rol spelen in de titelstrijd tegenover puntenleider Nathan Vanspringel.

Indien de man van de #29 Ford Vanspringel die 2de plek in het eerste treffen kan behouden, scoort hij meteen 17 punten en telt hij al 172 punten. Wint Milan De Laet Race 1 dan komt hij aan 154 punten…

Uitslag : 1. Wierzbicki, 2.11.313 ; 2. De Backer 2.11.825 ; 3. Herremans 2.12.435 ; 4. Geusens, 2.12.639 ; 5. N. Vanspringel, 2.12.792 ; 6. De Laet, 2.12.923 ; 7. L. de Wit 2.13.113 ; 8. Olejniczak, 2.13.701 ; 9. Barewijk, 2.13.857 ; 10. M. de Wit, 2.13.886 ; 11. Van de Craats, 2.14.192 ; 12. G. Vanspringel, 2.14.239 ; 13. J. Planckaert, 2.14.401 ; 14. E. Kosterman, 2.15.055 ; 15. Coekelbergs, 2.16.267 ;… 19. Feyaerts, 2.17.926

 

Meer nieuws van de Zolder Race Promotion Night

Ford fiesta

Kenny Herremans: twee keer kampioen, één keer vice-kampioen

Ford fiesta

EJ Automotive blikt tevreden terug op campagne in Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Drie overwinningen voor Tomas De Backer in Dutch Belgian Super Star

Ford fiesta

Vier deelnames en één keer winst voor Junior Planckaert

Ford fiesta

Acht overwinningen voor Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde seizoen brengt bekroning voor Nathan Vanspringel !

Ford fiesta

EJ Automotive beleeft jaar van de doorbraak

Ford fiesta

Nathan Vanspringel is opvolger van Kenny Herremans en David De Saeger

Ford fiesta

Race 1 : Polle Geusens na opgave van Nathan Vanspringel

Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

Ford fiesta

Milan De Laet gaat minstens voor de tweede plaats !

Ford fiesta

Race 2 : De volle pot voor Tomas De Backer !

Ford fiesta

Race 1 : Tomas De Backer domineert !

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

De eerste keer voor Junior Planckaert !

Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor eerherstel !

Ford fiesta

Zorgt Kenny Herremans voor een ommezwaai?

Ford fiesta

De vijf pionnen van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

Ford fiesta

Pole position voor Philippe Huart en… Junior Planckaert!

Ford fiesta

Wie doet beter dan Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Junior Planckaert opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Vanspringel Automobiles domineren!

Ford fiesta

Tomas De Backer domineert match België-Nederland

Ford fiesta

Volle winst voor Milan De Laet!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel pakt "pole position"!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

Ford fiesta

Kenny Herremans blikt vooruit op Jack's Racing Day!

Ford fiesta

AB Automotive weldra aan de start?

Ford fiesta

Kenny Herremans wint, Nathan Vanspringel puntenleider

Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

Ford fiesta

Kunnen Kenny Herremans en Nathan Vanspringel leidersplaatsen behouden?

Ford fiesta

Junior Planckaert nog niet terug in actie!

Ford fiesta

Annulatie van de Spa Euro Race !

Ford fiesta

Wie doet beter dan Kenny Herremans en Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Wim Coekelbergs aan de start als zesde pion van Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde keer, goede keer voor Alexander Borgmans !

Ford fiesta

Tom Feyaerts verwacht dat Kenny Herremans blijft winnen!

Ford fiesta

Polle Geusens als invaller voor Walter Cleynhens!

Ford fiesta

Geen volle punten voor geslaagd debuut van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Start met hoogtes en laagtes voor EJ Automotive!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Kenny Herremans verdelen de eerste winst!

Ford fiesta

Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans en Tomas De Backer?

Ford fiesta

Michelangelo Amendola met EJ Automotive naar Zandvoort!