Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

00:00 13-10-2021

Net zoals in 2019 wordt er voor de voorlaatste confrontatie van de Ford Fiesta Sprint Cup afspraak gegeven op het circuit van Spa-Francorchamps ! En ook nu weer trekt de karavaan nadien naar het Nederlandse TT Circuit Assen om er andermaal tijdens de Finale Races te beslissen over de namen van de kampioenen 2021 !

Onder invloed van de Pandemie werd de kalender van de Ford Fiesta Sprint Cup vorig jaar immers beperkt tot drie meetings en kon er niet worden aangetreden op wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld. Hierdoor is het al geleden van het TCR 500-weekend in 2019 dat de Ford Fiesta Sprint Cup nog aantrad in de Ardennen. Wie waren toen de smaakmakers en, vooral, wie is er sindsdien nog altijd van de partij ?

Aan de spits van de resultaten van dat illustere Spa-weekend vinden we niemand minder dan Philippe Huart. Met 3.19.247 zette de routinier op een kletsnatte piste de « pole position » neer en bleef duidelijk de sterkere van de Nederlandse oppositie, met Bert Longin als 2de Belg pas in 6de stelling. Hoewel het even misging tijdens de start, domineerde de Peerlings-rijder en won in Race 1 de Belgische strijd van David De Saeger, in de Vanspringel-Fiesta, en Kenny Herremans, toen nog onder de vlag van Ford Van den Bossche. In Race 2 bezorgde De Saeger werkgever Vanspringel de eerste winst, en kreeg op het podium het gezelschap van Bert Longin – met de blauwe Feyaerts-auto in de fout in Race 1 – en dezelfde Huart. Kenny Herremans nam vrede met een 4de plek, voor Nathan Vanspringel, die in de Junior moest afrekenen met Van Lil, La Terium en, jawel, Alexander Borgmans ! Vanspringel Automobiles trok daarop als leider in zowel het algemeen tussenklassement, Ford Dealer Team Championship als Junior naar de ontknoping in het verre Groningen…

Nathan

Op de vooravond van het Spa Racing Festival leidt hetzelfde Vanspringel Automobiles ook nu weer de dans in die drie kampioenschappen. Ondanks een niet geheel vlekkeloos Zolder-weekend staat Nathan Vanspringel nog steeds stevig aan de leiding maar hij voelt de hete adem van Kenny Herremans, de tweevoudige kampioen, en niet op zijn minst van Milan De Laet. De rijder van de #22 EJ Automotive gaf in Race 1 iedereen het nakijken en had normalerwijze het gezelschap gekregen van Nathan Vanspringel, 2de, maar die werd door de officiëlen voor de aanrijding met Huart bedacht met het verlies van vijf plaatsen, waardoor Tomas De Backer en Kenny Herremans vooralsnog naast Milan De Laet plaatsnamen. Het kostte Vanspringel zeven punten - ofte een hypothetisch totaal van 132 in plaats van de huidige 125 – en hierdoor is de achterstand van Kenny Herremans een pak kleiner.

Deze laatste is vastbesloten zijn titel te verdedigen en kan, net zoals Vanspringel en Philippe Huart, bogen op heel wat race-kilometers met de Fiesta op het circuit van Spa-Francorchamps. Dat geldt niet voor Spa-debutanten Milan De Laet, Tomas De Backer, Polle Geusens, Maxim De Witte of Geoffrey Vanspringel die er nooit eerder met de Fiesta aantraden. Wetende dat er slechts twee vrije sessies zijn voorzien, zou kennis en strategie – zeker als het daar in de Ardennen  ook nog gaat regenen – wel eens van doorslaggevende aard kunnen zijn in het bepalen van de hiërarchie op de startgrid !

Hetzelfde kan gezegd worden van Junior Planckaert, die geholpen door de omgekeerde Top 5, het meermaals neutraliseren van de Zolderse finale race en niet op zijn minst het verorberen van voldoende testkilometers, in Race 2 voor de verrassing zorgde en won van Nathan Vanspringel en Philippe Huart. Benieuwd hoe voor de man van de #11 TeamLongin de kennismaking zal verlopen op het Grote Jongens-circuit !

7de in de punten, ex aequo met Maxim De Witte, is Tom Feyaerts er terug bij in de #4 FordStore Feyaerts en hij zal er een ere-zaak van maken om alvast, op de piste, af te rekenen met Ford-collega Geoffrey Vanspringel. Hoewel hij op Circuit Zolder een ferme klap kreeg – remember de koprol aan de chicane – is Wim Coekelbergs vastbesloten om achter het stuur van een volledig herstelde Fiesta Azerti voor een herkansing te gaan. Of Bart Loenders vooralsnog een vervanger kan vinden voor Johan Van Loo – knap 4de in Race 2 ! – in de #28 is nog niet helemaal duidelijk.

Nathan Vanspringel is uiteraard ook de kopman in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup en hij leidt daar, of course, van Milan De Laet, pechvogel Tomas De Backer en Alexander Borgmans, dit jaar reeds toe aan het derde seizoen en in 2019 vice-Junior achter dezelfde Nathan Vanspringel.

Bijna dezelfde rangorde in het Ford Dealer Team Championship, met de #29 Vanspringel Automobiles (Nathan Vanspringel) als beste Ford-garage, voor de #3 AM FordStore Feyaerts (Kenny Herremans) en dan het Peerlings-armada met #98 (Philippe Huart), #97 (Tomas De Backer), #90 (Polle Geusens) en #19 (Maxim De Witte).

Tijdens de Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen kwam de Fiesta Sprint Cup reeds samen aan de start met de Mazda MX-5 Cup en dat geslaagde concept, met weliswaar volledig gescheiden klassementen, is evenzeer van toepassing voor de vijfde meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup. Op zaterdag 16 oktober beginnen de festiviteiten om 10u41 met de eerste vrije training voor zowel de Nederlandse Fiesta’s/Mazda’s als de Belgische Fiesta Cup en om 13u38 volgt er een tweede vrije sessie van opnieuw dertig minuten. Klokke 17u26 is er over 20 minuten de kwalificatie en weten wie er in Race 1 via de omgekeerde Top 5 in “pole position” staat en die gaat op zondag 17 oktober van start om 9u50. Om 14u55 is er de tweede gezamenlijke Race 2 voor Fiesta en Mazda.

Meer nieuws van de Zolder Race Promotion Night

Ford fiesta

Kenny Herremans: twee keer kampioen, één keer vice-kampioen

Ford fiesta

EJ Automotive blikt tevreden terug op campagne in Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Drie overwinningen voor Tomas De Backer in Dutch Belgian Super Star

Ford fiesta

Vier deelnames en één keer winst voor Junior Planckaert

Ford fiesta

Acht overwinningen voor Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde seizoen brengt bekroning voor Nathan Vanspringel !

Ford fiesta

EJ Automotive beleeft jaar van de doorbraak

Ford fiesta

Nathan Vanspringel is opvolger van Kenny Herremans en David De Saeger

Ford fiesta

Race 1 : Polle Geusens na opgave van Nathan Vanspringel

Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

Ford fiesta

Milan De Laet gaat minstens voor de tweede plaats !

Ford fiesta

Race 2 : De volle pot voor Tomas De Backer !

Ford fiesta

Race 1 : Tomas De Backer domineert !

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

De eerste keer voor Junior Planckaert !

Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor eerherstel !

Ford fiesta

Zorgt Kenny Herremans voor een ommezwaai?

Ford fiesta

De vijf pionnen van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

Ford fiesta

Pole position voor Philippe Huart en… Junior Planckaert!

Ford fiesta

Wie doet beter dan Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Junior Planckaert opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Vanspringel Automobiles domineren!

Ford fiesta

Tomas De Backer domineert match België-Nederland

Ford fiesta

Volle winst voor Milan De Laet!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel pakt "pole position"!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

Ford fiesta

Kenny Herremans blikt vooruit op Jack's Racing Day!

Ford fiesta

AB Automotive weldra aan de start?

Ford fiesta

Kenny Herremans wint, Nathan Vanspringel puntenleider

Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

Ford fiesta

Kunnen Kenny Herremans en Nathan Vanspringel leidersplaatsen behouden?

Ford fiesta

Junior Planckaert nog niet terug in actie!

Ford fiesta

Annulatie van de Spa Euro Race !

Ford fiesta

Wie doet beter dan Kenny Herremans en Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Wim Coekelbergs aan de start als zesde pion van Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde keer, goede keer voor Alexander Borgmans !

Ford fiesta

Tom Feyaerts verwacht dat Kenny Herremans blijft winnen!

Ford fiesta

Polle Geusens als invaller voor Walter Cleynhens!

Ford fiesta

Geen volle punten voor geslaagd debuut van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Start met hoogtes en laagtes voor EJ Automotive!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Kenny Herremans verdelen de eerste winst!

Ford fiesta

Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans en Tomas De Backer?

Ford fiesta

Michelangelo Amendola met EJ Automotive naar Zandvoort!