Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

00:00 05-08-2021

Na het Supercar Madness-weekend komt het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup op kruissnelheid, want nog geen drie weken na de afspraak op Circuit Zolder trekt de karavaan richting Noord-Nederland om er op het snelle TT Circuit Assen te tekenen voor een derde meeting, de genaamde Jack’s Racing Day, in het verleden beter gekend als de Gamma Racing Day!

In Zolder won Polle Geusens in de #90 Ford Peerlings het eerste treffen van Nathan Vanspringel nadat achtereenvolgens Philippe Huart en Kenny Herremans als leiders moesten afhaken. In race 2 stelde Herremans orde op zaken en pakte Nathan Vanspringel opnieuw een tweede plek. Twee keer zeventien punten volstonden voor de jonge Brusselaar om als puntenleider Zolder te verlaten. Meteen kennen we de naam van een torenhoge favoriet, maar het verloop van de confrontaties op de Limburgse piste leren ons dat er heel wat coureurs zijn die dicht in de buurt van de rijder van de #29 Vanspringel Automobiles willen én vooral kunnen finishen!

Er is natuurlijk in de eerste plaats Kenny Herremans. Zonder de pech in die bewuste laatste ronden, had de rijder van de #3 AM FordStore Feyaerts die extra twintig punten mogen noteren en trok niet Vanspringel maar Herremans als leider naar ‘the cathedral of speed’! En aanvankelijk moest hij in Philippe Huart, die andere routinier, zijn meerdere erkennen. Herremans-Huart, dat waren de twee coureurs die in race 2 op het podium een zekere Vanspringel, 2de, flankeerden…

Even leek het erop dat Nathan op dat podium zijn broer Geoffrey had mogen verwelkomen en dat zou sterk geweest voor een coureur die in Zolder zijn debuut beleefde en er prompt de strijd aanbond met Tom Feyaerts, Maxim De Witte en vooral Philippe Huart. Die 3de plek op het podium zorgde eerder voor heel wat emoties binnen het kamp van Alnimax Racing. Maxim De Witte, pas toe aan zijn tweede full seizoen, mocht na Race 1 daar fier plaatsnemen naast Polle Geusens, nog een debutant, en Nathan Vanspringel, maar na ontleding van alle koersfeiten, verloor MDW voor het negeren van een gele vlag die 3de rang in het voordeel van… halfbroer Alexander Borgmans!

Wie er helemaal niet in het verhaal voorkwam en dus nog meer op weerwraak aast, is Tomas De Backer. Na een moeilijke vrije sessie – de motor van de #97 Ford Peerlings gaf niet het volle pond – stapte hij over op de ex-Bas Koeten-Fiesta waarmee Wim Coekelbergs zou debuteren en zette in de kwalificatie de snelste tijd neer, goed voor de ‘pole position’ in Race 2. Want in Race 1 geldt nog steeds de omgekeerde Top 5. In zijn haast om vanop die 5de plek naar de voorste gelederen op te klimmen, mispakte hij zich bij het aansnijden van de chicane en knalde tegen de vangrails. Over en out. Ook voor Race 2.

Bijna een gelijkaardig verhaal bij Milan De Laet, die andere Junior van wie veel werd verwacht. Hij ondervond het hele weekend hinder van een sputterende motor, stond aldus in de middenmoot van het veld en werd daar in het gewring in de eerste bocht aangetikt en was kansloos. De coureur van de #22 EJ Automotive slaagde er twee keer in de race vol te maken en scoorde nog kostbare punten. Hij staat 5de in de tussenstand, achter Philippe Huart (#98 Ford Peerlings) en Tom Feyaerts (#4 FordStore Feyaerts). Die 42 punten laten hem tevens toe 2de te blijven in de Junior-stand, op reeds 29 punten van Nathan Vanspringel, maar voor Tomas De Backer (29) en Alexander Borgmans (23).

Aan de spits van het BK vertoeven Nathan Vanspringel (71) en Kenny Herremans (68) op een ietwat éénzame hoogte. Dat geldt eveneens in het Ford Dealer Team Championship met vooraan #29 Vanspringel Automobiles (71) voor #3 AM FordStore Feyaerts (64) en verder #98 Ford Peerlings (50) en #4 FordStore Feyaerts (46).

Het blijft nog afwachten of men erin slaagt een auto rijklaar te maken voor het debuut van Wim Coekelbergs, terwijl Junior Planckaert definitief afhaakt voor Assen en hopelijk volledig fit zal zijn voor een heroptreden in het kader van de Essers FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix.

Ondanks de moeilijkheden met de pandemie om in Nederland een publieksvriendelijke meeting op te zetten, staat de genaamde Jack’s Racing Day borg voor een hoogstaand spektakelnummer, waarin de kampioenschappen van V-Max Racing Management, zoals de Ford Fiesta Sprint Cup, een voorname rol spelen.

Het drukke tijdschema – met attracties zoals Dutch GP Superkarts, Audi R8 Cup, Historic Toerwagens & GT’s – noopte de organisatie tot het op zondag 8 augustus samen aan de start brengen van zowel de Fiesta Cup als de Mazda MX-5 Cup, uitzonderlijk verreden over 35 minuten! Ook op vrijdag 6 augustus is het voor iedereen vroeg alle hens aan dek met om 9u38 de eerste vrije training voor zowel de Nederlandse als de Belgische Fiesta Cup en om 12u47 volgt er een tweede vrije sessie van opnieuw 30 minuten.

Op zaterdag 7 augustus zijn er klokke 10u46 over 20 minuten de kwalificaties en weten wie er in Race 1 via de omgekeerde Top 5 in “pole position” staat en die gaat van start om 16u25. Op zondag 8 augustus, 11u56, is er dan de gezamenlijke Race 2 voor Fiesta en Mazda, met uiteraard gescheiden klassementen. Niettemin kan het ‘mixen’ van, vb, snelle Fiesta’s tegenover bepaalde tragere Mazda’s op de piste een rol spelen in het bepalen van de respectievelijke hiërarchie…

 

Meer nieuws van de Zolder Race Promotion Night

Ford fiesta

Kenny Herremans: twee keer kampioen, één keer vice-kampioen

Ford fiesta

EJ Automotive blikt tevreden terug op campagne in Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Drie overwinningen voor Tomas De Backer in Dutch Belgian Super Star

Ford fiesta

Vier deelnames en één keer winst voor Junior Planckaert

Ford fiesta

Acht overwinningen voor Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde seizoen brengt bekroning voor Nathan Vanspringel !

Ford fiesta

EJ Automotive beleeft jaar van de doorbraak

Ford fiesta

Nathan Vanspringel is opvolger van Kenny Herremans en David De Saeger

Ford fiesta

Race 1 : Polle Geusens na opgave van Nathan Vanspringel

Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

Ford fiesta

Milan De Laet gaat minstens voor de tweede plaats !

Ford fiesta

Race 2 : De volle pot voor Tomas De Backer !

Ford fiesta

Race 1 : Tomas De Backer domineert !

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

De eerste keer voor Junior Planckaert !

Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor eerherstel !

Ford fiesta

Zorgt Kenny Herremans voor een ommezwaai?

Ford fiesta

De vijf pionnen van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

Ford fiesta

Pole position voor Philippe Huart en… Junior Planckaert!

Ford fiesta

Wie doet beter dan Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Junior Planckaert opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Vanspringel Automobiles domineren!

Ford fiesta

Tomas De Backer domineert match België-Nederland

Ford fiesta

Volle winst voor Milan De Laet!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel pakt "pole position"!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

Ford fiesta

Kenny Herremans blikt vooruit op Jack's Racing Day!

Ford fiesta

AB Automotive weldra aan de start?

Ford fiesta

Kenny Herremans wint, Nathan Vanspringel puntenleider

Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

Ford fiesta

Kunnen Kenny Herremans en Nathan Vanspringel leidersplaatsen behouden?

Ford fiesta

Junior Planckaert nog niet terug in actie!

Ford fiesta

Annulatie van de Spa Euro Race !

Ford fiesta

Wie doet beter dan Kenny Herremans en Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Wim Coekelbergs aan de start als zesde pion van Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde keer, goede keer voor Alexander Borgmans !

Ford fiesta

Tom Feyaerts verwacht dat Kenny Herremans blijft winnen!

Ford fiesta

Polle Geusens als invaller voor Walter Cleynhens!

Ford fiesta

Geen volle punten voor geslaagd debuut van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Start met hoogtes en laagtes voor EJ Automotive!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Kenny Herremans verdelen de eerste winst!

Ford fiesta

Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans en Tomas De Backer?

Ford fiesta

Michelangelo Amendola met EJ Automotive naar Zandvoort!