nl
fr
Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

18:58 12-09-2021

De vierde meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup die werd betwist in het kader de Zolderse Truck Grand Prix zorgde aan de eindmeet voor de nodige verrassingen. Junior Milan De Laet liet iedereen achter zich in Race 1 en niemand minder dan Junior Planckaert ging in Race 2 voor de Belgische zege!

Race 1: Milan De Laet en EJ Automotive domineren!

Race 1, met zoals eerder aangekondigd een normale grid en géén omgekeerde Top 5, stond in het teken van een start/finish race van Pool Nikodem Wierzbicki! Vanuit ‘pole position” reed de man van EJ Automotive zonder enige bedreiging van vlag en vlag en hoefde niet één keer om te kijken naar de Belgisch-Nederlandse concurrenten. Zelfs Laurens de Wit, totdan heer en heerser in de Nederlandse klasse, diende vrede te nemen met de tweede plek op het podium. Daar kregen de, zeg maar, Noorderburen het gezelschap van Milan De Laet en hij was zonder fout de sterkste Belg. Wetende dat MDL ook uitkomt voor EJ Automotive, zagen we niets anders dan tevreden gezichten in het kamp van teamowner Jurgen Evers.

Achter het trio Wierzbicki-de Wit-De Laet en wetende dat De Laet de Belgische hoofdprijs had afgeschoten, bikkelden, in volgorde, Huart-Vanspringel-De Backer-Herremans voor de overige Belgische podiumplaatsen. En dat liep niet helemaal probleemloos. Aanvankelijk gaf Huart, de man die in “pole position” was gestart, de toon aan, en hij werd eerst door De Backer ingehaald, waarop ook Vanspringel pogingen ondernam om voorbij de groene #98 Ford Peerlings te geraken. Een eerste keer moest Vanspringel aan de Jacky Ickx door de grasberm en na nog andere inhaalmanoeuvers – steeds afgeslagen door routinier Huart – liep het aan de Villeneuve fout: Huart ging als eerste in de remmen en Vanspringel dacht nog ruimte te krijgen, maar tikte de auto van Huart aan, waarna deze rondtolde en een achteropkomende De Backer hem slechts nipt kon ontwijken.

Na het incident aan de Villeneuve, ging Fiesta-debutant Coekelbergs in de chicane in de fout, de Fiesta #95 sloeg over de kop en de safety car rukte uit. Achter het reeds geciteerde leiderstrio noteerden we dan Vanspringel, De Backer, Herremans – “de remmen lieten het afweten” -  Planckaert, Geusens en Huart, die kon herstarten. Het klassement zou na de herstart niet meer wijzigen. Milan De Laet deelde op het Belgische podium de bloemen met Nathan Vanspringel en Tomas De Backer en dezelfde rangorde orde gold in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup, terwijl Ford Vanspringel in het Ford Dealer Team Championship won (De Laet komt niet uit voor een Ford-verdeler, en dus schonk Nathan de beker aan werkgever Vanspringel).

Zowel Huart als Vanspringel werden nadien bij de koersdirectie geroepen en na het bekijken van de onboard-beelden werden ze beiden op de vingers getikt en Vanspringel kreeg vijf plaatsen verlies, waardoor De Laet won van De Backer, Herremans, Junior Planckaert en Polle Geusens, met de onfortuinlijke Nathan Vanspringel pas als 6de. Zodoende ging de Ford Dealer-beker dankzij Tomas De Backer naar Ford Peerlings

Milan De Laet: “Ik startte prima en slaagde erin om redelijk snel om Kenny Herremans achter mij te laten maar ondertussen was Laurens de Wit uit mijn zichtveld verdwenen.  Met Philippe Huart was het even spannend, en aan de chicane kon ik hem op een geheel correcte manier achter mij houden. Vanaf dan kon ik enkel in mijn achteruitkijkspiegel het tumult waarnemen waarin Huart, Vanspringel en De Backer betrokken geraakten, zonder dat ik mij zorgen hoefde te maken. Ik eindig 3de in de match België-Nederland en, vooral, ik win Belgisch algemeen én de Junior en zette ook nog de snelste ronde op de tabellen. In het kader van het kampioenschap doe ik hier een zeer goede zaak.”

Race 2: De eerste van Junior Planckaert

Geheel volgens plan volgde er voor Race 2 een omgekeerde Top 5, met helemaal vooraan Junior Planckaert, naast Nederlandse Esmee Kosterman. De BV die dit weekend zijn terugkeer beleefde in de Fiesta Cup kwam het beste uit de startblokken en sneed als leider de Eerste Linkse aan, achternagezeten door Nathan Vanspringel en een hele bende Fiesta’s. De gele #11 Fiesta en de #29 liepen meteen uit op de achtervolgers, waarin we Laurens de Wit, De Laet, Wierzbicki, Herremans, Kosterman, Geusens en De Backer terugvonden.

In ronde 3 viel de #30 van Geoffrey Vanspringel stil bij het uitkomen van de Ickx-bocht en gezien de lichtjes gehavende auto midden op de piste stond, werd de race geneutraliseerd. Pas in ronde 6 volgde er een herstart en bleef Planckaert leiden, maar had hij, naast Vanspringel, het gezelschap gekregen van Laurens de Wit en Wierzbicki. Helaas. Niet veel later vloog Maxim De Witte bij het uitkomen van de Bianchi keihard in de bandenmuur en een achteropkomende Kosterman kon de Fiesta #19 niet meer ontwijken. De brokstukken en de banden die het circuit omzomen, vlogen in het rond en weerom was er weer SC-procedure. Het ruimen van het puin en het herstellen van de bandenmuur kostte in die mate veel tijd, dat er na het eindigen van de SC amper twee rondjes overbleven.

In de finale twaalfde ronde zetten De Wit, Vanspringel, Wierzbicki en ook terug-van-weggeweest Polle Geusens nog flink wat druk op Planckaert. De Fiesta-debutant hield het hoofd koel en moest enkel in de Haarspeld de rol lossen, nadat Polle Geusens zich verremde en de gele auto aantikte. Wierzbicki profiteerde van de situatie en ging alzo voorbij de Belg, die evenwel knap stand hield als winnaar van het Belgische klassement, voor Vanspringel en Huart. Met de zege bezorgde Planckaert FordStore Feyaerts de grootste beker in het Ford Dealer Team-kampioenschap. Nathan Vanspringel won probleemloos de Junior, voor De Backer – ook van ver teruggekeerd – en Alexander Borgmans.

In het eindklassement mag de verdienstelijke 4de plaats van Johan Van Loo benadrukt worden. Hij beleefde achter het stuur van de #28 Bart Loenders zijn prille debuut in de Ford-merkenrace, wist alle valstrikken te ontspringen en dus de race mooi vol te maken.

Junior Planckaert: “Ik realiseer niet echt wat mij hier overkomt! Ik zou gelukkig moeten zijn, want ik eindig 1ste in het Belgische klassement, maar ik voel nu tegelijkertijd bitterheid omdat ik in de laatste ronde door een andere deelnemer (Polle Geusens ging door de remmen en kwam zich nadien bij Junior verontschuldigen, nvdr) aan de Haarspeld werd aangereden en hierdoor de algemene overwinning in extremis kwijtspeelde. Ik ga dit weekend niet vlug vergeten. Ja, na mijn valpartij met de motor had ik nooit durven dromen om bij mijn come back meteen voor de zege te gaan. Ik dacht hoogstens aan het volmaken van de race en hoog te finishen. Dat ik zo sterk presteer heb ik voor een groot stuk te danken aan de perfecte begeleiding die ik kreeg van FordStore Feyaerts en Bert Longin en hij koppelde mij voor dit weekend dan ook nog aan Frank Thuriaux en Hans Saenen als coachen. Dit smaakt naar  veel meer!”

Deze keer haalde Milan De Laet (versnellingsbak) de finish niet en Kenny Herremans werd in de laatste ronde verrast door een afgebroken wiel. Zoals is voorzien in het reglement werden zij gerangschikt en scoorden nog enkele punten. Nathan Vanspringel behaalde met de 2de plaats 17 volle punten, en blijft de rijder van Ford Vanspringel in de tussenstand stevig aan de leiding (125). Herremans (117) is nog altijd tweede, maar moet beginnen opletten voor Milan De Laet (109), Philippe Huart (92) en Tomas De Backer (85).

PROVISIONAL: Uitslag Race 1: Wierzbicki, 15 ronden; 2. L. de Wit; 3. De Laet; 4. N. Vanspringel; 5. De Backer; 6. Herremans; 7. Planckaert; 8. Geusens: 9. Olejniczak; 10. De Witte; 11. Barewijk: 12. Huart; 13. Kosterman; 14. Borgmans; 15. G. Vanspringel; 16. Land; 17. Cox; 18. Grinwis; 19. Coekelbergs; 20. Van Loo; 21. Van de Craats.

PROVISIONAL: Uitslag Race 2: 1. Wierzbicki, 13 ronden; 2. Planckaert; 3. N. Vanspringel; 4. L. de Wit; 5. Huart; 6. Van Loo; 7. Olejniczak; 8. De Backer; 9. Borgmans; 10. Van de Craats; 11. Land; 12. De Laet; 13. Cox; 14. Barewijk; 15. Grinwis; 16. Herremans; 17. De Witte; 18. Kosterman; 19. G. Vanspringel; 20. Geusens

Meer nieuws van de Zolder Race Promotion Night

Ford fiesta

Kenny Herremans: twee keer kampioen, één keer vice-kampioen

Ford fiesta

EJ Automotive blikt tevreden terug op campagne in Fiesta Sprint Cup

Ford fiesta

Drie overwinningen voor Tomas De Backer in Dutch Belgian Super Star

Ford fiesta

Vier deelnames en één keer winst voor Junior Planckaert

Ford fiesta

Acht overwinningen voor Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde seizoen brengt bekroning voor Nathan Vanspringel !

Ford fiesta

EJ Automotive beleeft jaar van de doorbraak

Ford fiesta

Nathan Vanspringel is opvolger van Kenny Herremans en David De Saeger

Ford fiesta

Race 1 : Polle Geusens na opgave van Nathan Vanspringel

Ford fiesta

Tomas De Backer en Milan De Laet vooraan!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen !

Ford fiesta

Milan De Laet gaat minstens voor de tweede plaats !

Ford fiesta

Race 2 : De volle pot voor Tomas De Backer !

Ford fiesta

Race 1 : Tomas De Backer domineert !

Ford fiesta

Tomas De Backer geeft iedereen het nakijken !

Ford fiesta

De eerste keer voor Junior Planckaert !

Ford fiesta

De Ford Fiesta Sprint Cup terug naar de Ardennen !

Ford fiesta

Tomas De Backer gaat voor eerherstel !

Ford fiesta

Zorgt Kenny Herremans voor een ommezwaai?

Ford fiesta

De vijf pionnen van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert!

Ford fiesta

Pole position voor Philippe Huart en… Junior Planckaert!

Ford fiesta

Wie doet beter dan Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Junior Planckaert opnieuw aan de start!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Vanspringel Automobiles domineren!

Ford fiesta

Tomas De Backer domineert match België-Nederland

Ford fiesta

Volle winst voor Milan De Laet!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel pakt "pole position"!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel tegen allen!

Ford fiesta

Kenny Herremans blikt vooruit op Jack's Racing Day!

Ford fiesta

AB Automotive weldra aan de start?

Ford fiesta

Kenny Herremans wint, Nathan Vanspringel puntenleider

Ford fiesta

De eerste van Polle Geusens

Ford fiesta

Kunnen Kenny Herremans en Nathan Vanspringel leidersplaatsen behouden?

Ford fiesta

Junior Planckaert nog niet terug in actie!

Ford fiesta

Annulatie van de Spa Euro Race !

Ford fiesta

Wie doet beter dan Kenny Herremans en Nathan Vanspringel?

Ford fiesta

Wim Coekelbergs aan de start als zesde pion van Ford Peerlings !

Ford fiesta

Derde keer, goede keer voor Alexander Borgmans !

Ford fiesta

Tom Feyaerts verwacht dat Kenny Herremans blijft winnen!

Ford fiesta

Polle Geusens als invaller voor Walter Cleynhens!

Ford fiesta

Geen volle punten voor geslaagd debuut van Ford Peerlings!

Ford fiesta

Start met hoogtes en laagtes voor EJ Automotive!

Ford fiesta

Nathan Vanspringel en Kenny Herremans verdelen de eerste winst!

Ford fiesta

Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans en Tomas De Backer?

Ford fiesta

Michelangelo Amendola met EJ Automotive naar Zandvoort!